Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ρόδι & κράνμπερι: Οι θησαυροί της διατροφής

Μπαίνοντας δειλά-δειλά στο φθινόπωρο, ολοένα και περισσότεροι αναζητάτε τροφές-φάρμακαπου θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κρατώντας σας μακριά από ασθένειες που πάντα συνοδεύουν την εποχή.

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 6, 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου

Θέλοντας, λοιπόν, να  σας απαλλάξω από μια ακόμα «φθινοπωρινή» γρίπη, σας ετοίμασα «δυνατές» συνταγές διατροφής. Σαφώς, μέσω αυτών δεν διασφαλίζεται τίποτα παρά μόνοτο γερό ανοσοποιητικό, επομένως καλύπτουν το κομμάτι της πρόληψης. Δανειζόμενη τη σοφή φράση του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», σας παραθέτω τις πιο… υπερτροφές των υπερτροφών!

Το κράνμπερι: Ο σύμμαχος της υγείας σου. Ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, αποδίδοντας 50 θερμίδες στα 100 γραμμάρια,ενώ  αποτελεί  πλούσιαπηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.Παρά το γεγονός ότι τα cranberries αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, η αποξηραμένη μορφή τους φαίνεται να είναι φτωχή, καθώς η βιταμίνη C έχει μικρή αντοχή στη θερμότητα και την επαφή με το οξυγόνο. Ωστόσο, υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που τα προτείνουμε στη διατροφή, οι πιο σημαντικοί από αυτούς παρατίθενται παρακάτω.

  1. Προστασία από επιμένουσες ουρολοιμώξεις. Συγκεκριμένες ουσίες που περιέχονται στα cranberries, όπως είναι οι προανθοκυανιδίνες, φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, οι μελέτες «μαρτυρούν» πως επωφελούνται περισσότερο οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την κατανάλωσή του.
  2. Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα cranberriesκαταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνοντας το προφίλ των λιποπρωτεϊνών και τελικά προστατεύοντας από την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Πώς μπορώ να τα καταναλώσω;»

Μια πρωτότυπη ιδέα θα ήταν να τα βάλεις στη σαλάτα σου, συνδυάζοντάς τα με λαχανικά υπερτροφές (σπανάκι, μπρόκολο και παντζάρια), εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Επίσης, αν τα πρωινά σου τα περνάς «στο τρέξιμο» μπορείς να δοκιμάσεις χυμό κράνμπερι (χωρίς ζάχαρη ή άλλα σάκχαρα), δίνοντάς σου έξτρα ενέργεια. Τέλος, για τους πιο «συντηρητικούς», ο συνδυασμούς των cranberriesμε μια χούφτα ξηρούς καρπούς αποτελεί εξαιρετικό σνακ.

Ρόδι: Ο κόκκινος χρυσός.Οι πολύτιμες ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην συνεργιστική δράση όλων των θρεπτικών συστατικών του, ασκώντας ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας.

 Στο σύνολό τους, οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν για την προληπτική και θεραπευτική δράση του ροδιού ενάντια:

  • Στην αρτηριακή πίεση
  • Στο σακχαρώδη διαβήτη
  • Στην στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα
  • Στις διάφορες μορφές καρκίνου (του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου)
  • Στην οστεοαρθρίτιδα και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Στο Alzheimer
  • Σε βακτηριακέςμολύνσεις και στην ανοχή στα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση)

Αξίζει να αναφερθεί πως η πλειοψηφία των ερευνών αναφέρει  πως το ρόδι έχει 2 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με το κόκκινο κρασί, αποδίδοντάς το στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φαινολικά στοιχεία.

«Πώς μπορώ να το καταναλώσω;»

Ο χυμός ροδιού αποτελεί μια «έξυπνη» λύση ως σνακ μαζί με μία χούφτα ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε – δημιουργήσετε εξαιρετικές πράσινες σαλάτες προσθέτοντας ρόδι, εκτοξεύοντας τα θρεπτικά συστατικά του γεύματος «στα ύψη».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!