Tροφική δηλητηρίαση. Πρόληψη και αντιμετώπιση
Με την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται.
Τα βακτήρια στη διατροφή μας είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Όταν βρουν την ευκαιρία, κάτω από κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση.
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ήπιας μορφής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές.
Τα συχνότερα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων είναι:
η διάρροια, ο πυρετός, ο πόνος στην κοιλιά, ο εμετός και η αφυδάτωση
Είτε πρόκειται για βακτηρίδιο, είτε πρόκειται για κάποιο ιό που είναι αιτία τροφικής δηλητηρίασης, τα πρώτα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα στις πρώτες 24 έως 36 ώρες από την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού.
Η συχνότερη αιτία της τροφικής δηλητηρίασης είναι βακτήρια που αναπτύσσονται σε φαγητά που δεν έχουν ψηθεί καλά ή είναι ωμά.
Ορισμένα τρόφιμα συσχετίζονται πολύ συχνότερα με τροφική δηλητηρίαση, και αυτά είναι:
Τα αυγά που δεν έχουν ψηθεί πλήρως, το κρέας (κυρίως το άψητο κοτόπουλο), το ψάρι, τα μύδια, τα μανιτάρια, το γάλα ή οι χυμοί που δεν είναι παστεριωμένοι, τυριά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα οποία πιο συχνά διάφοροι ιοί ή βακτηρίδια μπορούν να αναπτυχθούν.
Πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί από την τροφική δηλητηρίαση;
Η καλή προσωπική υγιεινή, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η ορθή προετοιμασία και διατήρηση των φαγητών, ο καλός καθαρισμός και αποθήκευση των τροφίμων και η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ή νερού που πιθανόν να είναι επιμολυσμένα μειώνουν αρκετά τις πιθανότητες.
Θα πρέπει λοιπόν:
- Να ελέγχουμε πάντα την ημερομηνίας λήξης σε όλα τα προϊόντα ανεξαιρέτως.
- Να ψήνουμε καλά τα φαγητά, έτσι ώστε να σκοτώνονται τα βακτήρια.
- Να πλένουμε καλά όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά με άφθονο τρεχούμενο νερό.
- Να βάζουμε στο ψυγείο φαγητά σε λιγότερο από δύο ώρες από τη στιγμή που τα μαγειρέψαμε, για να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων.
- Για την απόψυξη τροφίμων δεν πρέπει να τα αφήνουμε στον πάγκο αλλά στο ψυγείο ή να χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων ή απλώς τρεχούμενο νερό.
- Ποτέ να μην αφήνουμε ωμά τρόφιμα να παραμένουν σε επαφή με μαγειρεμένα.
- Να πλένουμε με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι τα χέρια μας, τα σκεύη και τις επιφάνειες της κουζίνας πριν και μετά την ετοιμασία του φαγητού και φυσικά πριν την κατανάλωσή του.
- Σωστή ενημέρωση των ταξιδιωτών για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην χώρα που θα επισκεφτούν.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και λιπαρά καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγουμε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Καταναλώνουμε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, καλά ψημένο κοτόπουλο, πατάτες βραστές, καρότα και κολοκυθάκια καλά βρασμένα, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, άσπρες φρυγανιές ή άσπρο ψωμί.
- Πίνουμε πολλά υγρά όπως νερό, τσάι, χυμό μήλου με προοδευτική αύξηση της ποσότητας, ξεκινώντας με 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λεπτά καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
- Η χρήση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας.
*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235
*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 27ης-6-2023 της ΚΣ
__________________________________________________________________________Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook