Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Σεπτέμβριος, ο τρυγητής

Ο Σεπτέμβριος λέγεται και τρυγητής καθώς είναι ο μήνας του τρύγου και του σταφυλιού.

 Ο μούστος, ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από τη σύνθλιψή τους και χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων άλλων προϊόντων, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας . 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.

Από το μούστο προκύπτει το κρασί, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως το πετιμέζι, η μουσταλευριά και το μουστοκούλουρο:

  • Το κρασί, το οινοπνευματώδες ποτό, προιόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους .Πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, χρησιμοποιώντας το ως θεραπευτικό μέσο. Προσοχή όμως γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνετε σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες! Η ισορροπημένη κατανάλωση του κρασιού, μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20-60%, τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του άνω πεπτικού συστήματος, βοηθά στη γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό.
  • Το πετιμέζι, είναι το σιρόπι που προκύπτει απ΄το βράσιμο του μούστου. Το πετιμέζι, μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά. Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.
  • Τα μουστοκούλουρα μπορούν να φτιαχτούν τόσο με μούστο όσο και με πετιμέζι, το σίγουρο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διότι τόσο το σταφύλι όσο και τα παράγωγα αυτού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων, επίσης είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. (περίπου 130 kcal/τεμάχιο)
  • Η μουσταλευριά παράγεται από τον μούστο, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετείται σε χαμηλή φωτιά. Χαρακτηριστική είναι κατά τη διάρκεια του βρασίματος η χρήση ποσότητας ασπροχώματος έτσι ώστε να καθαριστεί ο μούστος. Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι το αλεύρι, το πετιμέζι, τα καρύδια, το σουσάμι, η κανέλα, κτλ..Η μουσταλευριά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στα σταφύλια, ενώ η περιεκτικότητά της σε λίπος είναι ιδιαίτερα χαμηλή (ουσιαστικά το ελάχιστο και συνάμα ευεργετικό λίπος που έχει, το οφείλει στο σουσάμι και το καρύδι)..  Το σουσάμι είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα,  και ασβέστιο, η κανέλα έχει φανεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και το καρύδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. (προσοχή στις θερμίδες, 1 ατομικό μπολ έχει περίπου 460 kcal)

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 13ης-9-2022 της ΚΣ

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!