Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Σε φάση αξιολόγησης ο φάκελος των έργων στο Αχίλλειο

Την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Αχιλλείου πρόκειται να ζητήσει ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Δημοσίων  Ακινήτων Στέφανο Βλαστό.

Η συνάντηση με τον κερκυραϊκής καταγωγής διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, ωστόσο το ΦΕΚ με τον ορισμό του κερκυραϊκής καταγωγής διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Έτσι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί  το μεσημέρι της Τετάρτης (22/1/20) και εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα, που αφορούν το ιστορικό μνημείο της Κέρκυρας. Να σημειωθεί ότι το έργο προϋπολογισμού 12,2 εκ € έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων και ήδη  η ΕΤΑΔ έχει καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο τον φάκελο, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, το Αχίλλειο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου κατά την διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης της Βιέννης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.

Τα έργα στο ΑχίλλειοΤο έργο  αποκατάστασης και ανάδειξης του Συγκροτήματος του Αχιλλείου με προϋπολογισμό 14,5 εκατ ευρώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το 2011. Έκτοτε μέχρι σήμερα το μόνο, που έχει γίνει, προ πενταετίας  είναι η ανακαίνιση ενός ορόφου του θυρωρείου. Τον Ιούλιο 2019 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανάρτησε την πρόσκληση «Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχίλλειου στην Κέρκυρα (Β’ φάση)» προϋπολογισμού 12,2 εκ € με δικαιούχους την ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η β’ φάση του έργου  περιλαμβάνει: – Αποκατάσταση του συγκροτήματος του Αχιλλείου, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε και τις άδειες που εκδόθηκαν κατά την α΄φάση της πράξης (κτίρια Ανακτόρου, Στρατώνων, Βαρώνου, κλίμακα Heine) – Συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων στα 3 κτίρια (Ανάκτορο, Στρατώνες, Βαρώνου). Ο φάκελος ήδη έχει κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων και βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης της. Να σημειωθεί ότι από τα 12,2 εκ € του  το Υπουργείο Πολιτισμού θα διαχειριστεί περίπου τρία εκατομμύρια για δύο υποέργα: Αυτό της συντήρησης και αυτό της μουσειολογικής έκθεσης και για τα υπόλοιπα 9 εκ €,  ο συντονισμός του έργου αφορά στην ΕΤΑΔ και στις υπηρεσίες της». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνουν οι προκηρύξεις των έργων για να αναδειχτούν οι ανάδοχοι, που θα τα εκτελέσουν. 

Το Αχίλλειο είχε την τιμητική του στη Βιέννη

Οι ιδιαίτεροι δεσμοί των Αυστριακών με την Κέρκυρα και το εκεί παλάτι της αυτοκράτειρας Σίσσυ, και οι δυνατότητες για την αναστήλωση και βελτίωσή του με την αναζήτηση αρωγών και συμμάχων από την Αυστρία. Το θέμα αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις, που είχε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου  και της διοίκησης των παλιών θερινών ανακτόρων του Σένμπρουν στη Βιέννη, «Μία συνεργασία που, όπως τονίζει η κ. Γκερέκου, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο και δεν είναι μόνο για την Κέρκυρα αλλά για όλη την Ελλάδα, με ένα δίκτυο μεταξύ των μουσείων»..

Ο επισκέπτης ζητά πολύ περισσότερα, ζητά εμπειρίες μοναδικές από τον κόσμο, από τον τόπο, από την ψυχή της χώρας, από τα ήθη και έθιμα, τις αυθεντικές εμπειρίες. Ζητά να γνωρίσει τόσο τον αρχαίο μας πολιτισμό όσο και τον σύγχρονο κόσμο μας. Επίσης την αρχαία γαστρονομία μας, το ευ ζήν με τη θεραπευτική διατροφή». Και ενημέρωσε πως σύντομα θα αρχίσει η προετοιμασία για ένα «πιλοτικό πρόγραμμα» για τη δημιουργία τέτοιων θεμάτων που να προσδίνουν στον τουρισμό τα χαρακτηριστικά που τίθενται ως στόχος, γιατί, όπως παρατηρεί, οι Αυστριακοί ως επισκέπτες της Ελλάδας και μάλιστα ως επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, έχουν γνώση της χώρας και επίγνωση αυτής της επιλογής τους. Η Άντζελα Γκερέκου βρέθηκε στη Βιέννη προκειμένου να επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε από 16-19 Ιανουαρίου 2020 στην Αυστριακή πρωτεύουσα.

Μισό εκατομμύριο επισκέπτες το Αχίλλειο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανάκτορο του Αχιλλείου  σε ετήσια βάση υποδέχεται  περί τους  500.000 επισκέπτες. Ενώ, τα έσοδα της χρονιάς είναι περίπου 3,5-4 εκατ ευρώ. Τα ετήσια λειτουργικά του έξοδα είναι γύρω στα 1, 8 εκατ ευρώ (1,2 η μισθοδοσία και τα υπόλοιπα ηλεκτρισμός, τηλεφωνία, ύδρευση κλπ), ενώ στα 43 άτομα αριθμούν οι εργαζόμενοι στο Αχίλλειο.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!