Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΚΑΚΙ

Σκάκι: Κυριακή των Βαΐων η τούρτα 100 χρόνων του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας

Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας στις 9 Απριλίου 2023 συμπληρώνει εκατό χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς.

Γι’ αυτό ανήμερα των γενεθλίων του, που συμπίπτει με την Κυριακή των Βαΐων διοργανώνει στις 6 το απόγευμα επετειακή εκδήλωση στο εντευκτήριο του, που βρίσκεται στο νέο λιμάνι. Στο τελετουργικό της εκδήλωσης, εκτός από το σβήσιμο των κεριών της τούρτας προβλέπονται βραβεύσεις βετεράνων και νέων σκακιστικών του ιστορικού σωματείου, σκακιστικοί αγώνες επίδειξης, ενώ θα παρουσιαστεί και το νέο λογότυπο του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας, που θα σηματοδοτεί την αρχή της δεύτερης εκατονταετίας του βίου του.

Το σκάκι στην Κέρκυρα έχει μεγάλη Ιστορία.

 Από τον 19ο αιώνα ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας,  Ιωσήφ Λιμπεράλης είχε αναδειχτεί  σε ισχυρότατο σκακιστή και ασχολήθηκε με τη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων. Επίσης έχουν βρεθεί στα αρχεία τα αποτελέσματα του πρώτου σκακιστικού τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, ενώ στην Αναγνωστική Εταιρεία υπάρχει το σκάκι και η σκακιέρα του διάσημου σκακιστή του 19ου αιώνα CaptainEvans». Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας, ο αρχαιότερος Σκακιστικός Σύλλογος της χώρας, ιδρύθηκε το 1923, ακολουθώντας τα αχνάρια του μεγάλου Κερκυραίου ποιητή, σκακιστή και συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων, Λορέντζου Μαβίλη και φέτος κλείνει 100  χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς.  Όμως στην Κέρκυρα διοργανώθηκαν και τα πρώτα μεγάλα ανοιχτά διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα, πού τίμησαν με τη συμμετοχή τους οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ανατόλι Κάρποβ και Γκάρι Κασπάροβ, αλλά και εκατοντάδες γκρανμετρ, διεθνείς μετρ παγκόσμιας ακτινοβολίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Αλεξάντερ Μορόζεβιτς, ο Γιαν Τίμαν και οι αδελφές Πόλγκαρ,  οι ισχυρότερες σκακίστριες στα 1.500 χρόνια της ιστορίας του παιχνιδιού. Η Κέρκυρα συνέχισε τη μεγάλη παράδοση  αναδεικνύοντας ένα γκρανμέτρ, τον 5 φορές Πρωταθλητή Ελλάδος Σπύρο Σκέμπρη, ενώ και η Ομάδα του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας ήταν τρεις φορές φιναλιστ στον Τελικό του Πανελλήνιου Σκακιστικού Κυπέλλου.

Οι επιτυχίες της νεότερης γενιάς

Ωστόσο η  διοργάνωση, που άλλαξε την εικόνα του σκακιού στην Κέρκυρα την σύγχρονη εποχή είναι  το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας. Οι άνθρωποι του ΣΠΖ Κερκύρας μελέτησαν τα πιο πετυχημένα Ευρωπαϊκά μοντέλα σχολικών σκακιστικών αγώνων και καταλήξανε στο εξαιρετικά επιτυχημένο Βρετανικό ChessChallenge.  Έτσι την περίοδο 2010-11 ξεκίνησε η μεγαλύτερη και  μαζικότερη  σχολική σκακιστική εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Έκτοτε (εξαιρουμένων δύο χρόνων,  λόγω της πανδημίας) το πρωτάθλημα διεξάγεται αδιάλειπτα. Συνολικά μέχρι τώρα στην διοργάνωση αυτή έχουν παίξει περίπου 450.000 παρτίδες σκάκι πάνω από 45.000 μαθητές-τριες των σχολικών μονάδων Κέρκυρας-Παξών. Από αυτά τα παιδιά πλάστηκε και η μαγιά της νεότερης κερκυραϊκής γενιάς σκακιστικών επιτυχιών. Τα παιδιά της Κέρκυρας σαρώνουν κάθε χρόνο τα μετάλλια στο σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας  (η αποστολή της Κέρκυρας στις άλλες πόλεις της περιοχής αριθμεί κάθε χρόνο πάνω από 100 αθλητές και πολλούς συνοδούς!), η ομάδα Παίδων-Κορασίδων κατακτά για 11 συνεχόμενα χρόνια το Πρωτάθλημα Δ.Ελλάδας και η ομάδα του Συλλόγου είναι για χρόνια  “άπαικτη” πρωταθλήτρια της Περιφέρειας.

 Ενώ αθλητές-τριες του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας έχουν αναδειχτεί Πανελληνιονίκες σε σχολικά αλλά και ηλικιακά πρωταθλήματα (Κατερίνα Γκουτζούκη, Απόστολος Παλαιολόγος), όπως και ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης (πρωταθλητής Ελλάδας στο Διαδικτυακό Ανδρών 2021).

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!