Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Στα γραφεία του ΚΚΕ Κέρκυρας το 1ο εξώφυλλο του κερκυραϊκού-επτανησιακού «Ριζοσπάστη» (1850)

Η Τομεακή Οργάνωση  Κέρκυρας του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι τα γραφεία της κοσμεί πλέον και ένα έργο με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του πρώτου φύλλου του κερκυραϊκού-επτανησιακού «Ριζοσπάστη» που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1850.

  Το έργο είναι προσφορά της οικογένειας του Κερκυραίου δημοσιογράφου Χρήστου Κορφιάτη,με τη συμβολή του επίσης Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Κουρσάρη, που επιμελήθηκε το σχεδιασμό, την εκτύπωση του αντιγράφου σε ειδικό χαρτί από εξειδικευμένο εργαστήριο και την τοποθέτηση της κορνίζας.    

          Ο πρώτος ελληνικός «Ριζοσπάστης» κυκλοφόρησε έξι δεκαετίες περίπου προτού κυκλοφορήσει ο αθηναϊκός «Ριζοσπάστης» που το 1921 μετατράπηκε σε επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΚΚΕ. Η τετρασέλιδη εβδομαδιαία εφημερίδα τυπώθηκε στο «Τυπογραφείον Ερμής Χ. Νικολαΐδου Φιλαδελφέως» στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα.

          Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του πρώτου Ριζοσπάστη μπορούν να αναζητηθούν στο κείμενο «170 χρόνια πριν ο πρώτος ελληνικός … Ριζοσπάστης» που δημοσιεύτηκε στον τοπικό και κεντρικό τύπο και που συνέταξαν οι Αγγελική Κορφιάτη, Αφροδίτη Κορφιάτη και Χρήστος Κορφιάτης.

          Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά για την προσφορά με την υπόσχεση να αξιοποιεί αυτό, όπως και άλλα έργα για την ανάδειξη  των αγωνιστικών παραδόσεων και της ιστορίας του εργατικού – λαϊκού κινήματος του τόπου μας.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!