Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα “σπλάχνα” του π. Φρουρίου στήνει την Μαρία τη Πενταγιώτισσα η Κερκυραϊκή Σκηνή

ΚΕΡΚΥΡΑ – Στον… τόπο του εγκλήματος επιστρέφει η Κερκυραϊκή Σκηνή με όλους τους συντελεστές της. Μαζί τους, η γνωστή σε όλους Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ.

Οι καθημερινές πρόβες έχουν ξεκινήσει σχεδόν ένα μήνα προκειμένου να είναι όλοι έτοιμοι προκειμένου να μας κάνουν να γελάσουμε με την ψυχή μας κατά την δεύτερη προς τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου (από τος 17, αναμένεται το οριστικό πρόγραμμα) στα σπλάχνα του παλαιού Φρουρίου, στον χώρο που εγκαινίασε πρώτη η Κερκυραϊκή Σκηνή πέρσι με τον Ράφτη Κυριών.

Πρόκειται για έργο του ’82. Απ’ τα πιο σπαρταριστά κείμενα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον (προσφιλή του) δεκαπεντασύλλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών, μια κοφτερή σάτιρα στους θεσμούς και τη διαμορφούμενη κοινωνική πραγματικότητα, βασισμένη σ’ ένα απ’ τα κλασικά παραδοσιακά τραγούδια της εθνικής κληρονομιάς μας. Με «πηγή» του μια ιστορία πραγματική.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου (18211885) ήταν Ελληνίδα καλλονή θρυλική για την ομορφιά της αφενός και για τα ερωτικά της σκάνδαλα αφετέρου, που έδρασε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα στην ορεινή Φωκίδα. Το όνομα Πενταγιώτισσα το όφειλε στον τόπο καταγωγής της, από το χωριό Πενταγιοί. Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων.   Ξακουστή μέχρι τα πέρα για τις ερωτικές της περιπέτειες, με νιους και αγαπητικούς να… ακονίζουν, για τα μάτια της, μαχαίρια, την έννοια «φεμινισμός» ν’ ανακαλύπτει μια απ’ τις πρώτες του μικρο-ιέρειες και το λαό, να τραγουδά την ομορφιά και το καψερό ταπεραμέντο της:

«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια,

και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.

Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα / εσύ τα ’καμες ούλα…»

Η Κερκυραϊκή Σκηνή επιμένει στην κοινωνική σάτιρα ανεβάζοντας αντίστοιχα έργα ενώ θα δείτε γυναικείους ρόλους ερμηνευμένους από άνδρες και αντίστροφα.

Στους συντελεστές θα βρείτε παλιούς γνώριμους, πιστή η Σκηνή στις πάγιες συνεργασίες της. Τη σκηνοθεσία έχει η Νότα Δαρμανή ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την παράσταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΗΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!