Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Στην Κέρκυρα Πανελλήνιοι αγώνες ξιφασκίας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας επιβραβεύοντας την μεγάλη ανάπτυξη του αθλήματος τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα, ανέθεσε στον Κερκυραϊκό Αθλητικό Σύλλογο “ΔΑΜΟΚΛΗΣ” να οργανώσει για πρώτη φορά στο νησί μας,  μία πανελλήνια διοργάνωση. Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 19-20 Μαρτίου 2022 το κλειστό του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας (Ε.Α.Κ.Κ.) θα φιλοξενήσει τους αγώνες ανάπτυξης και κυπέλλου ξίφους ασκήσεως Παμπαίδων- Παγκορασίδων.

 Στους αγώνες, που τελούν υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Ξ. θα πάρουν μέρος αθλητές-τριες απο όλα τα σωματεία ξιφασκίας της χώρας.

Η Κέρκυρα έχει ιστορία στην ξιφασκία

Η αρχή της τέχνης του να μάχεσαι με το ξίφος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ωστόσο οι πρώτες σχολές οπλομαχίας εμφανίστηκαν στην Ευρώπη στις αρχές του 16ου αιώνα. Η οπλομαχία εμφανίστηκε στην σύγχρονη Ελλάδα μετά τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ως μάθημα στη Σχολή Ευελπίδων.  Πρώτος Σύλλογος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1888, ήταν ο «΄Ομιλος Φιλόπλων» από την Αθηναiκή Λέσχη με κατοπινή ονομασία το «Ξίφος». Στην Κέρκυρα το 1893 ιδρύεται ο «εν Κερκύρα Γυμναστικός Σύλλογος», ο σημερινός Κερκυραϊκός ΓΣ, το καταστατικό του οποίου αναφέρεται ο σκοπός ίδρυσης: «η διάδοσις των υπό σωματικήν, διανοητικήν και ηθικήν έποψιν χρησίμων γυμναστικών ασκήσεων…προς  επίτευξιν του σκοπού αυτού ο σύλλογος προτίθεται να συστήση γυμναστικήν σχολήν, ήτοι γυμναστήριον..έτι δε να καλλιεργήση και πάσαν άλλην συναφή τη κυρίως γυμναστική άσκησιν, οίον την ξιφασκίαν…». Το γυμναστήριο εκείνη την περίοδο ήταν μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Ο στίβος είχε μόνιμα στηρίγματα μονόζυγων και δίζυγων, με γέφυρα και ιστό. Από την γέφυρα ανηρτώντο κρίκοι και αιώρα, υπήρχαν δε σκάμματα αλμάτων και βαλβίδες ρίψεων. Στο Χωλ του κτιρίου υπήρχαν όλα τα απαραίτητα όργανα, εφαλτήρια, πολύζυγα και άλλα. Επίσης υπήρχε και αίθουσα ξιφασκίας. 

Ο σύλλογος στα πρώτα του βήματα ευτύχησε να συνεργαστεί με τον Κάρολο Δελαπαλούδ,  ο οποίος γεννήθηκε στη Γενεύη ήρθε στην Κέρκυρα το 1885 «μετακληθείς ως καθηγητής της γυμναστικής και της οπλομαχητικής στην τότε λειτουργούσα ενταύθα Σχολή των Εφέδρων Αξιωματικών στην οποία υπηρέτησε μέχρι του 1909». Την ίδια περίοδο  η ψυχή του γυμναστηρίου , ο καθοδηγητής και οργανωτής της λειτουργίας του ο ακούραστος και νευρώδης διδάσκαλος της γυμναστικής άκουγε στο όνομα Γεώργιος Νικολαΐδης. Άξιος συνεχιστής του Καρόλου Δελαπαλoύδ, δίδαξε σε πολλούς αθλητές του συλλόγου τα μυστικά της ξιφασκίας και οπλασκίας μετά από ειδική εκπαίδευση στην Ουγγαρία. Δίδαξε επίσης μετά από παρακολούθηση σεμιναρίων στην Ιταλία  και την σκοποβολή.

Με δικές του ενέργειες, ο σύλλογος ευτύχησε να εφοδιαστεί με πλήρεις στολές και εξαρτήσεις ξιφασκίας, ξιφών αγώνων και όπλων σκοποβολής. Οι  προπονήσεις γινόταν στο γυμναστήριο σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη. Την εποχή εκείνη, πολλοί κερκυραίοι αθλητές διακρίθηκαν πανελλαδικά σε αγώνες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και διεθνώς σε αγώνες στην Ιταλία και Ουγγαρία. Σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών και των επιτυχιών των αθλητών του, ο Γεώργιος Νικολαΐδης βραβεύεται από τον διάδοχο Παύλο, ύστερα από υπέροχη και μοναδική για την Ελλάδα και Ευρώπη, επίδειξη 120 ξιφομάχων από όλον τον κόσμο, στην Κάτω Πλατεία. Το αθλητικό αυτό γεγονός, έκανε τους Κερκυραίους  υπερήφανους αφού έβλεπαν επί δέκα ημέρες την ελληνική σημαία αλλά και αυτή του Κερκυραϊκού, να κυματίζουν ανάμεσα σε άλλες από όλον τον κόσμο. Επίσης στην ανάδειξη του αθλήματος είχε συμβάλει και ο γιατρός Κωνσταντίνος Βραχλιώτης, ως μέλος της διοίκησης του Κερκυραϊκού ΓΣ. Εκείνη την εποχή η Κέρκυρα είχε 65 αθλητές ξιφασκίας. Μάλιστα το άθλημα διδάσκονταν τόσο στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, όσο και στο Γυμνάσιο Θηλέων.  

Σήμερα στο νησί μας  λειτουργούν δύο σύλλογοι ξιφασκίας. Ο ΚΑΣ ΔΑΜΟΚΛΗΣ, που είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και ο νεοϊδρυθείς ΑΣΑΟΚ, ο οποίος προς το παρόν λειτουργεί ως Ακαδημία του Α.Σ.Α.Ο Αθηνών. Στις μέρες μας, πανελλήνια μετάλλια και διακρίσεις έχει πετύχει η νέα γενιά κερκυραίων ξιφομάχων:  Χαριτίνη Κουρκούλου-Κουσουνή, Ελευθερία Αρχοντίδη, Κάτια Σαβάλιο, που ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στον Δαμοκλή, και τώρα αγωνίζονται ως αθλήτριες ομάδων των Αθηνών, Επίσης ο ΔΑΜΟΚΛΗΣ το 2020 με τις Κατερίνα Προβατά, Ελευθερία Αρχοντίδη και Σοφία Καραγιαννίδου, κατέκτησε  Πανελλήνιο μετάλλιο (χάλκινο στο ομαδικό Παγκορασίδων), που είναι και το μοναδικό της κερκυραϊκής ξιφασκίας σε ομαδικό επίπεδο.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!