Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ

«Στην κουζίνα με την Έλενα»: Εκλέρ με βελούδινη κρέμα βανίλιας

Καραμελωμένα σου και σοκολατένια εκλέρ έχουν κάνει τέτοια καριέρα στη χώρα μας, που σχεδόν ξεχνάμε ότι ανήκουν στις πιό πετυχημένες συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Το εκλέρ πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία τον 19ο αι. και ονομαζόταν το ψωμί της δούκισσας ή μικρή δούκισσα (pate a la duchesse, petite duchesse), μέχρι το 1850. Εκλέρ σημαίνει αστραπή (eclair= αστραπή). Ίσως γιατί τρώγεται σαν αστραπή, ίσως γιατί η φήμη του «απλώθηκε» σαν αστραπή από το Παρίσι σε όλο τον κόσμο ή ίσως γιατί και το μακρόστενο σχήμα του (κι όχι το

ΕΛΕΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ*

στρόγγυλο που έδιναν στα σουδάκια) θύμιζε αστραπή.

Αυτό που θα σας πω με σιγουριά είναι, που θα τα απολαύσετε σαν αστραπή!

 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα 

-2 αυγά 

-100 γρ ζάχαρη 

–40 γρ κορν φλάουρ (κοσκινισμένο)

500 ml γάλα 

-200 γρ σαντιγί 

-1 βανίλια 

 

Για την ζύμη 

-150 γρ βούτυρο Κερκύρας 

-250 ml νερό 

–1 κουτ γλ αλάτι 

1 κουτ γλ ζάχαρη 

-180 γρ αλεύρι 

-5 αυγά 
-1 κρόκο αυγού χτυπημένο για άλειμμα 

 

ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
250 γρ σοκολάτα γάλακτος 

1 κουτ σούπας ηλιέλαιο

Αμύγδαλο φιλέ (ψημένο)

 

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την κρέμα, βάζουμε την ζάχαρη, τα αυγά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μαζί με την βανίλια, προσθέτουμε  το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε τον κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει, αποσύρουμε  από την φωτιά τυλίγουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο για μια ώρα να παγώσει.

Αφού παγώσει την δουλεύουμε λίγο με το μίξερ και προσθέτουμε μέσα στην σαντιγί που έχουμε είδη φτιάξει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αφρατεύουμε να γίνει μια βελούδινη κρέμα.

Φτιάχνουμε την ζύμη για τα εκλέρ, βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, σε μέτρια φωτιά. Αμέσως μόλις πάρει βράση το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρουμε στην φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 3 λεπτά (να κάψουμε το αλεύρι). Θα πρέπει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει προσθέτοντας έπειτα ένα – ένα τα αυγά.

Θα γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη, την οποία μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο. Πάνω σε λαδόκολλα σχηματίζουμε μικρά μπαστούνια. Τα αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα

Αφού ψηθούν αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε με ένα μαχαίρι και γεμίζουμε με την κρέμα με ένα κορνέ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσουν. Λιώνουμε σε ένα μπεν Μαρί στην σοκολάτα γάλακτος και ρίχνουμε πάνω από τα εκλέρ!!!

Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο…

Καλή σας απόλαυση!

 

*elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram), Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

 

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 15ης-6-2023 της ΚΣ στη στήλη “Στην Κουζίνα με την Ελενα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!