Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ποιος πιστεύει ότι η πίτσα παχαίνει;

Η πίτσα είναι ένα αγαπημένο φαγητό για πολλούς σε όλο τον κόσμο.Ο εθιστικός συνδυασμός νόστιμης ζύμης, γλυκιάς σάλτσας ντομάτας και αλμυρού τυριού, είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστήσει ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς ουρανίσκους.Ωστόσο, συνήθως χαρακτηρίζεται

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

ανθυγιεινό, καθώς μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, νάτριο και υδατάνθρακες.

Η Κατεψυγμένη Πίτσα συχνά είναι ένα βασικό στοιχείο διατροφής των φοιτητών και των πολυάσχολων οικογενειών, οι κατεψυγμένες πίτσες είναι δημοφιλείς επιλογές γευμάτων για πολλούς ανθρώπους.Ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις, οι περισσότερες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και αλάτι.Οι κατεψυγμένες και fast-food πίτσες μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως συντηρητικά, χρωστικές ουσίες και ανθυγιεινά λίπη.Η επιλογή επικαλύψεων όπως λουκάνικο, επιπλέον τυρί και άλλα είδη υψηλής θερμιδικής αξίας μπορεί να προσθέσει στην περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ το γαλλικό στυλ ψωμιού και οι γεμιστές ποικιλίες κρούστας μπορούν να συσσωρευτούν ακόμη περισσότερο.

Η κατανάλωση εξευγενισμένων προϊόντων σιτηρών – όπως έτοιμα γεύματα όπως η πίτσα – έχει συνδεθεί με αύξηση βάρους.Μια μελέτη σε 1.352 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πάνω από 70 γραμμάρια έτοιμων προϊόντων όπως η πίτσα καθημερινά ήταν πιο πιθανό να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που κατανάλωναν κάτω από 70 γραμμάρια την ημέρα.Αν περιστασιακά απολαμβάνετε ένα κομμάτι κατεψυγμένης πίτσας πιθανότατα δεν θα επηρεάσει το βάρος σας, η τακτική κατανάλωση αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας.

Όταν όμως φτιάχνετε σπιτική πίτσα, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενισχυθεί προσθέτοντας θρεπτικές γαρνιτούρες όπως λαχανικά ή υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως το ψητό κοτόπουλο. Επιλέξτε πίτσες από ζύμη ολικής αλέσεως και χωρίς γλουτένηκαθώς και υγιεινές επιλογές επικάλυψης, όπως φρέσκα λαχανικά , λιαστές ντομάτες, μπρόκολο, ρόκα, κοτόπουλο, τόνο, γαρίδες, σκόρδο, μανιτάρια ή μυρωδικά.

Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως για την κρούστα – αντί να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό λευκό αλεύρι (364 θερμίδες / 100 g), επιλέξτε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί (340 θερμίδες / 100 g). Η διαφορά στις θερμίδες δεν είναι τεράστια αλλά το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες και λίγο περισσότερη πρωτεΐνη από το λευκό αλεύρι. Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι επίσης πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και σας χορταίνει πιο γρήγορα.

Φτιάξτε μια λεπτή πίτσα ζύμη – προσωπικά προτιμώ τις λεπτές πίτσες από τις αφράτες ζύμες, απολαμβάνω την τραγανή υφή. Επιπλέον, φτιάξτε τη βάση ζύμης και πίτσας στο σπίτι αντί να την αγοράσετε. Με αυτόν τον τρόπο έχετε τον πλήρη έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα ντομάτας – μια κλασική σάλτσα ντομάτας πίτσας είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι ποικιλίες που αγοράζονται από το κατάστημα τείνουν να έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, καθιστώντας τις λιγότερο υγιεινές επιλογές. Φτιάξτε λοιπόν τις δικές σας στο σπίτι με φρέσκες ντομάτες, είναι εξαιρετικά υγιεινές και αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο τυρί – το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά είναι επίσης υψηλό σε λιπαρά και αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλό σε θερμίδες. Η μοτσαρέλα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές καθώς είναι τόσο νόστιμη όσο και σχετικά χαμηλή σε λιπαρά.

Όταν κόβετε στον εαυτό σας ένα κομμάτι πίτσας, σκεφτείτε τον έλεγχο των μερίδων και αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, μια μερίδα 1 κομμάτι (103 γρ.) μιας πίτσας 14 ιντσών με κανονική κρούστα και επικάλυψη τυριού περιέχει περίπου 272 θερμίδες. Περιέχει επίσης 12 g πρωτεΐνης, 10 g λίπους (4 g κορεσμένα) και 34 g υδατανθράκων (4 g ζάχαρης). Μια ολόκληρη πίτσα 14 ιντσών από την άλλη πλευρά περιέχει 2389 θερμίδες!

Η πίτσα, αν καταναλωθεί με μέτρο μπορεί να είναι απόλυτα υγιεινή. Ωστόσο, όταν τρώγεται σε αφθονία, πιθανότατα θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος μακροπρόθεσμα.Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να φτιάξετε τη δική σας πίτσα στο σπίτι. Δεν είναι μόνο μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά σας δίνει επίσης τον πλήρη έλεγχο του τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε.

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 3ης-9-2022 της ΚΣ

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!