Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ

“Στην κουζίνα με την Ελενα”: Σκαλτσούνια με μήλο

Μίλα μου για μήλα…. μέσα σε γλυκά , με αρώματα κανέλας να αναστατώνουν ουρανίσκους και να δημιουργούν γλυκές αναμνήσεις με κάθε μπουκιά ! 

ΕΛΕΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ*

Αχ αυτά τα μήλα μόλις φτάσουν στο ράφι του μανάβη αμέσως καταλαβαίνεις ότι έφτασε η αγαπημένη εποχή όλου του χρόνου (για εμένα χαχαχα) το τελευταίο πιο χαριτωμένο χαμόγελο που ξυπνά συναισθήματα και αισθήσεις….το φθινόπωρο!!!

Τα σκαλτσούνια είναι μια παραδοσιακή συνταγή που όλοι λατρεύουν, ελάχιστα υλικά και το βέβαιο είναι το απίθανο αποτέλεσμα.

Τριφτή ζύμη που όταν σπάσει στην πρώτη δαγκωματιά καταφθάνει στο στόμα το μήλο με το άρωμα κανέλας και φυσικά κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα…! Πιστέψτε με, κανείς!

Την γέμιση μπορείς να την φτιάξεις με ό,τι βάλει ο νους σου, από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, λουκούμια και φυσικά με μήλο όπως σήμερα ! 

Είναι νηστίσιμα, πολυαγαπημένα και σήμερα θα δεις πόσο εύκολα θα τα φτιάξουμε !

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη
1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450ml Ηλιέλαιο
120γρ Καστανή Ζάχαρη
270ml Μπύρα
1 κουτ γλυκού Κανέλα

Για την γέμιση
3 μήλα (τριμμένα)
1 φλιτζάνι καρύδια (τριμμένα)
1 κουτ γλυκού κανέλα
3 κουτ σούπας φρυγανιά τριμμένη
5 κουτ σούπας ζάχαρη καστανή

Για πασπάλισμα
άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ, βάζουμε το ηλιέλαιο, την καστανή ζάχαρη, την μπύρα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
Σταδιάκα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Για την γέμιση

Κόβουμε και τρίβουμε τα μήλα, ψιλοκόβουμε το καρύδι και ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης!

Ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα “φύλλο” με πάχος μισό εκατοστό (εκτός αν θέλουμε περισσότερη ζύμη σε κάθε σκαλτσούνι). Με ένα ποτήρι ή με ένα κουππάτ κόβουμε κύκλους στο μέγεθος που θέλουμε , πέρνουμε με ένα κουταλάκι λίγη απο την γέμιση και τοποθετούμε στην μέση του κύκλου, αποδιπλώνουμε τον κύκλο στη μέση και τον πιέζουμε ένα μικρό πιρούνι για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει. Ψήνουμε τα σκαλτσούνια για 25-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει χρώμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αφού κρυώσουν…Καλή σας επιτυχία!

 

**Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»
** elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram)

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 26ης-1-2023 της ΚΣ

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!