Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Στις 23 Ιουλίου οι αλλαγές στην διακυβέρνηση των δήμων

Η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί στις 23 Ιουλίου, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεωδορικάκου.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία και η επεξεργασία του νέου εκλογικού νόμου που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα θα θεσπίζει και τη δυνατότητα των Eλλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα όπως αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «aftodioikisi gr», επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, προερχόμενες από πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών: “Ο νέος υπουργός στη ρύθμιση για την βελτίωση της κυβερνησιμότητας των δήμων, πρόκειται να υιοθετήσει βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ». Τις προτάσεις αυτές είχε δημοσιοποιήσει και η «ΚΣ» στην έκδοση της 14ης Ιουνίου 2019.

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση Όπως αναφέρει η aftodioikisi. gr: Στον πυρήνα της η ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που το Περιφερειακό ή το Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες δεν μπορούν να αποφασίσουν στην πρώτη συνεδρίαση για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές και την καθημερινή λειτουργία της περιφέρειας ή του δήμου (Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα Προμήθειες κλπ) και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στην Εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας ή την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος και θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στην aftodioikisi.gr νομικοί με τους οποίους έχει έλθει σε επικοινωνία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διάταξης. Άλλωστε, όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μέχρι στιγμή συμφωνία τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δημάρχων (και του ΣΥΡΙΖΑ) με τους οποίους έχει συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών, στη λογική της κυβερνησιμότητας των δήμων και της αποφυγής διαλυτικών φαινομένων. Υπογράμμιζαν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, όλοι οι συνδυασμοί μέσα στο ΠΕΣΥ ή το δημοτικό συμβούλιο θα πιεσθούν, ώστε να βρεθεί λύση και να ψηφισθεί το θέμα.
Συμπράξεις παρατάξεων Παράλληλα θα υπάρξει ενθάρρυνση για σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων στη λογική της πρότασης της ΚΕΔΕ, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου. Με αυτό τον τρόπο στο ΥΠΕΣ θεωρούν ότι θα αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα τα οποία, όπως πιστεύουν, θα οδηγήσει η απλή αναλογική δήμους και περιφέρειες.

Τι είχε συζητηθεί στην ΚΕΔΕ
Στην πρώτη συνεδρίαση του
Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκε στις 13/6/19 στο επίκεντρο της θεμάτων ήταν οι «προτεινόμενες ρυθμίσεις βελτίωσης του νόμου Κλεισθένης με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της καλύτερης λειτουργίας των Δήμων». Όπως είχε αποκαλύψει και τότε το aftodioikisi. gr, χωρίς μάλιστα έκτοτε να υπάρχει διάψευση του ρεπορτάζ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων. Μάλιστα σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης είχε ενημερώσει το σώμα ότι «στη διάρκεια της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον πρόεδρο της ΝΔ ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες και να λυθούν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν με την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το λόγο αυτό δεν θα κλείσει και η Βουλή μέσα στο καλοκαίρι». Όπερ και συμβαίνει μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.


Οι έδρες στην Π.Ι.Ν. & τους δήμους Κέρκυρας-Παξών Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κράτσα Ρόδη: 12 έδρες
Γαλιατσάτος Θεόδωρος: 9 έδρες
Σπύρου Σπυρίδων: 7 έδρες
Μπαλού Αλεξάνδρα: 5 έδρες
Αλεξάκης Αλέξανδρος: 4 έδρες
Αϊβατίδης Ιωάννης: 2 έδρες
Σαμοΐλης Στέφανος: 1 έδρα
Κορωνάκη Βέρα: 1 έδρα

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Υδραίου Μερόπη: 15 έδρες
Τρεπεκλής Γιάννης: 13 έδρες
Καλούδης Γιώργος: 4 έδρες
Σαρλής Χρύσανθος: 3 έδρες
Νεράντζης Σπύρος: 3 έδρες
Μπορμπότης Γιάννης: 3 έδρες
Μαρκάτης Λευτέρης: 1 έδρα
Δρυ Μαρία: 1 έδρα
Καρύδης Γιώργος: 1 έδρα
Πουλής Σπύρος: 1 έδρα

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Μαχειμάρης Γιώργος: 13
Ασπιώτης Σπυρίδων: 6
Βάρελης Σπυρίδων: 4
Ρούσσινος Κώστας: 3
Τρύφωνας Σωκράτης:1


Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Λέσσης Κωνσταντίνος: 12
Γκούσης Νικόλαος: 6
Πανδής Ιωάννης: 5
Κουλούρης Γεώργιος: 4

Δήμος Παξών

Σπύρος Βλαχόπουλος 9 έδρες
Αθανάσιος Κάγκας 4 έδρες
Σπυρίδων Αρώνης 3 έδρες
Λαϊζα Αντιόχου 1 έδρα

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!