Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφικές «παγίδες» που κρύβει το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι επιβάλλεται ξεγνοιασιά, χαλάρωση και ηρεμία, η ζωή γίνεται πιο εύκολη, πιο αισιόδοξη και λιγότερο απαιτητική. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει συνδέσει στενά τη χαλάρωση και την ανεμελιά του καλοκαιριού με το γρήγορο φαγητό. Καθώς,

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6
λοιπόν, χαλαρώνουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότηταςείναι πολύ πιθανό να «χαλαρώσουμε» και στην επιλογή των τροφών που καταναλώνουμε.Λίγο οι ολοήμερες εκδρομές στην παραλία, λίγο τα καλοκαιρινά κεράσματα, λίγο οι νυχτερινές έξοδοι που πληθαίνουν το καλοκαίρι, κάνουν τις «αντιστάσεις μας» στις λιγότερο υγιεινές συνήθειες να μειώνονται.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές πρέπει να προσέξουμε την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τόσο την υγεία μας όσο και το σωματικό μας βάρος.
1. Εύκολα σνακ στην παραλία. Οι ώρες που περνάμε στη θάλασσα σίγουρα προκαλούν εξάντληση στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να αναζητάμε μανιωδώς πρόχειρες τροφές με πυκνό θερμιδικό περιεχόμενο. Αποφύγετε τις επιλογές με αυξημένα λιπαρά, όπως τα burgersή τα clubsandwich. Θα σας γεμίσουν περιττές θερμίδες, με μηδενικά θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, προτιμήστε ένα γεύμα με βάσητο ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό ή τον τόνο. Πλούσια σε πρωτεΐνες, ικανά να σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες. Οι πολύχρωμες σως που συνήθως συνοδεύουν τέτοια γεύματα (άσπρη, ροζκλπ.) αποτελούν «θερμιδική βόμβα» για τον οργανισμό, δυσκολεύοντας το έργο των καύσεων. Επομένως, για εσάς που λατρεύετε τις σως προτιμήστε ελαιόλαδο, λεμόνι ή λίγη μουστάρδα στο γεύμα σας.
2. Κεράσματα με παρέες.«Θα βγούμε για μια ποικιλία κρεατικών;» είναι η πιο συχνή ερώτηση του καλοκαιριού. Μα φυσικά, απλά θα παραγγείλετε την ποικιλία σας χωρίς λουκάνικα και παϊδάκια. Αντί αυτώνπροτιμήστε τα λουκάνικα γαλοπούλας ή τα μπιφτέκια κοτόπουλου. Έτσι, θα γλιτώσετε από τα πολλά και κακής ποιότητας λιπαρά (κορεσμένα κυρίως) αλλά και από το νάτριο, το οποίο ευθύνεται για την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
3. Σαλάτες ναι, αλλά ποιες; Η σαλάτα αποτελεί την πιο ελαφριά, δροσιστική και φρέσκια πρόταση του καλοκαιρινού τραπεζιού. «Δομώντας» την σωστά μπορεί να αντικαταστήσει άρτια ένα πλήρες γεύμα. Για την παραλία, για ένα ελαφρύ βραδινό ακόμα και ως συνοδευτικό ενός ποτού μπορεί να σας προσφέρει κορεσμό και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Προκειμένου να κρατήσετε χαμηλό το θερμιδικό περιεχόμενο της σαλάταςαποφύγετετην προσθήκητηγανητού κοτόπουλου, αλλαντικών (π.χ. μπέικον), κρουτόν και τυριών. Φυσικά, οι σάλτσες παίζουν και εδώ σημαντικό ρόλο (αποφύγετε την κέτσαπ, μαγιονέζα και σάλτσες με βάση το βούτυρο).
4. Οι θερμίδες από τα ποτά και τα ροφήματα.Το καλοκαίρι η ανάγκη για ενυδάτωση γίνεται πιο επιτακτική. Η πιο ασφαλής επιλογή, τόσο θερμιδικά όσο και ποιοτικά είναι το νερό, η σόδα ή το ανθρακούχο νερό. Ωστόσο, είναι πολύ συχνή η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ροφημάτων με ζάχαρη ή ενεργειακών ποτών. Η κατανάλωση των παραπάνω αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, οι οποίες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για τον οργανισμό, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ομοίως, τα smoothiesκαι οι γρανίτες, ανάλογα με τη σύστασή τους, μπορούν να σας «φορτώσουν»εως και 1000 θερμίδες. Γι’αυτό, επιλέξτε το καλοκαιρινό σας ρόφημα με προσοχήέχοντας πάντα τον έλεγχο στην ποσότητα.
Βλέπετε το καλοκαίρι, εκτός απόυπέροχες στιγμές ηρεμίας που προσφέρει, μπορεί να αφήσει και κάποια παραπάνω κιλά. Παρά το γεγονός ότι είμαστε πιο δραστήριοι την περίοδο αυτή, τελικά ίσως αυτό να μην μπορεί να αντισταθμίσει τις υπερβολές που γίνονται κατά τη διάρκειά του. Φροντίστε να δώσετε έμφαση στη δική σας χαλάρωσημέσα από δραστηριότητες που σας κρατούν σε εγρήγορση και σας φτιάχνουν τη διάθεσηαποφεύγοντας τις υπερβολές πάσης φύσεως.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!