Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Στον “αέρα” οι συμβασιούχοι των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ & στην Κέρκυρα

Την αγωνία τους ότι στο τέλος του μήνα, θα βρεθούν χωρίς δουλειά, εκφράζουν 1.047 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, στο πρόγραμμα PHILOS και στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ). 

 Μεταξύ αυτών και οι 15 της Κέρκυρας, η εκπρόσωπος των οποίων μιλώντας στην “ΚΣ” μετέφερε την ανησυχία των συναδέλφων της: «Στις 30 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις μας. Αναλογιστείτε την αγωνία μας για το εργασιακό μας μέλλον». Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν σε νέες μονάδες υγείας. 

Ωστόσο,  όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα υπάρξει ένα εύλογο κενό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των συμβάσεών τους και μέχρι να προσληφθούν στις νέες θέσεις εργασίας. Για την υπόθεση των συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υγείας τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και οι Κερκυραίοι Αλέκος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι, οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κορονοϊού, ενώ το υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει πως στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αυτοί θα προσληφθούν στο δημόσιο.

 

Τέλος και τα δωρεάν rapid test Covid

Η λήξη των συμβάσεων των 1.047 ατόμων, που εργάζονται στον ΕΟΔΥ από τις 4 Μαΐου 2020 θα ρίξει και την αυλαία των δωρεάν rapid test για τη λοίμωξη Covid από τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Να σημειωθεί ότι, για τις ΚΟΜΥ είχαν προσληφθεί 575 επαγγελματίες υγείας, 21 ιατροί και βιολόγοι, 268 οδηγοί και 183 διοικητικοί υπάλληλοι. Οι περισσότερες συμβάσεις λήγουν στις 31 Νοεμβρίου, ενώ περίπου 100 εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα γραφεία του ΕΟΔΥ ως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΜΥ είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν με στόχο να γίνεται δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό, αλλά και εξετάσεις κατ’ οίκον, σε δομές χρονίως πασχόντων κ.ά. 

Ωστόσο, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τέλος συναγερμού για την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα στο σύνολό τους έχουν αρθεί από τον Μάρτιο, οι ΚΟΜΥ για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θεωρήθηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Να σημειωθεί  ότι, οι ΚΟΜΥ στην ίδρυσή τους είχαν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», το οποίο λήγει στο τέλος του χρόνου και γι αυτό τελευταία λειτουργούσαν  με πιστώσεις που είχε εξασφαλίσει ο ΕΟΔΥ από το υπουργείο Οικονομικών. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα στην Κέρκυρα  πραγματοποιούνται δράσεις  δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου καθημερινά στο Δημοτικό Θέατρο & σταδιακά (δύο-τρεις φορές την εβδομάδα) σε  Νοσοκομείο, κινητές ομάδες σε όλο το νησί ( Βορρά & Νότο), όπου διενεργούνται εβδομαδιαίως περισσότερα από 500 rapid test για τον κορονοϊό.

 

Οι κινητοποιήσεις

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ, ζητούν τη διευθέτηση του ζητήματος τους. Την περασμένη εβδομάδα  πραγματοποίησαν συγκέντρωση  έξω από τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αίτημα την μονιμοποίηση  των 1.047 εργαζομένων, που «έβαλαν πλάτη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και να μην χαθεί όλη αυτή η εμπειρία που αποκτήθηκε τα δύσκολα αυτά χρόνια. Επισημαίνοντας, «τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενώ, σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ διαμηνύει στην κυβέρνηση  ότι δεν αποδεχόμαστε να παίζουν με τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας! Δεν μπορούν πια να παίζουν με την δημόσια υγεία!».

 

Η «ανταμοιβή»

Η ανταμοιβή τους, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, είναι το να βρεθούν στο δρόμο τέλος Νοεμβρίου πάνω από 1.000 συμβασιούχοι ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν απλήρωτοι από το 2022. Υποστηρίζουν ότι: «Την ώρα που καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά και την ενδοχώρα άλλοι με σοβαρά και επείγοντα ιατρικά προβλήματα από τις χώρες καταγωγής τους και βρίθουν οι μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων, το απομένον υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και τα νοσοκομεία εξωθείται σε εξάντληση και παραίτηση».

Πιστεύουν ότι απαξιώνεται το προσωπικό του ΕΟΔΥ που παραμένει στηλοβάτης των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις επαρχίες δεν έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας και πρόνοιας την ώρα που παρατηρείται ξανά αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ αναφέρουν πως: «Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που μέσα σε μία νύχτα, έδιωξαν περίπου 900 ωφελούμενους από το Κουτσόχερο (τους οποίους είχαν μετακινήσει δύο μήνες πριν από τις δομές που τους ξαναπήγαν), για να παρκάρουν πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας, σαν να μην υπήρχε άλλος διαθέσιμος χώρος.

Έκλεισαν ετσιθελικά το ιατρείο και το ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο, εξαναγκάζοντας- πλημμυροπαθείς επίσης- συναδέλφους μας να μετακινούνται καθημερινά μέχρι και 260 χλμ μακριά από την κατοικία τους και με δικά τους μέσα, με αποτέλεσμα να μετράμε ήδη ένα αδήλωτο εργατικό ατύχημα κατά τη διαδρομή».

 

Δεν είμαστε εργαζόμενοι για success stories

Υποστηρίζουν πως δεν θα είναι, «Εργαζόμενοι-μαριονέτες που θα σιωπούν και θα χρησιμοποιούνται για τα success stories της εκάστοτε κυβέρνησης δεν θα γίνουμε! Ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητούν να κλείσουμε τα μάτια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σαν ρομπότ να κάνουμε τους χαρτογιακάδες είτε του Υπουργείου Υγείας είτε του Υπουργείου Μετανάστευσης, για όσο κρίνουν ότι είμαστε χρήσιμοι.

Δεν ανεχόμαστε να ακούσουμε για άλλη μια φορά ότι όλοι θα ήθελαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, αλλά λυπούνται καθώς είναι δεμένα τα χέρια τους. Η αντικειμενική πραγματικότητα και η κοινή λογική συνηγορούν στο εξής ένα.

Εκείνο που λείπει είναι πάνω από 30.000 χιλιάδες προσωπικού στη δημόσια υγεία, η πολιτική βούληση η υγεία να μην είναι πεδίο κερδοφορίας για λίγους και ένας σχεδιασμός με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολλών βασισμένος σε μόνιμο εργατικό δυναμικό και όχι εργαζόμενους με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ταχύτητες (ΣΟΧ, ΚΟΧ, επικουρικοί, εργολαβικοί, κα)».

 

Τα αιτήματα

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των ΚΟμΥ και του προγράμματος Philos.

Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες (διερμηνείς, ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μαίες, διασώστες, κα)

Παροχή φαρμάκων, απαραίτητου εξοπλισμού και αναλώσιμων για τις ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές πράξεις και οχημάτων στους διασώστες.

Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, των αναδρομικών και των εξαιρέσιμων.

 

Το υπουργείο Υγείας

Πάνω στο ζήτημα αυτό, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν σε νέες μονάδες υγείας. «Πρόθεση του Υπουργείου είναι να απορροφηθούν όλοι οι συμβασιούχοι των ΚΟΔΥ σε νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στόχος είναι να απορροφηθούν όλοι στο ΕΣΥ ή σε άλλες κινητές μονάδες υγείας. Όσον αφορά τους οδηγούς, που αποτελούν και την πλειοψηφία των εργαζομένων, θα τους δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν από το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα εύλογο κενό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των συμβάσεών τους και μέχρι να προσληφθούν στις νέες θέσεις εργασίας»,ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!