Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Στον «αέρα» το καταστατικό του ΦΟΔΣΑ Ιονίων

Στον «αέρα» βρίσκεται το ιδρυτικό καταστατικό του νέου διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αφού οι δήμαρχοι Λευκάδας Μπάμπης Καλός  και Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, δεν το υπέγραψαν, αποχωρώντας διαμαρτυρόμενοι από την χθεσινή  Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών μελών του.  

Ο λόγος της αντίδρασης των δυο Δημάρχων ήταν γιατί δεν εκπροσωπείται η Λευκάδα στο νέο Δ.Σ. με δεδομένο ότι από την Κέρκυρα ψηφίστηκαν και οι δύο υποψήφιοι Μερόπη Υδραίου και Κώστας Λέσσης. Οι δύο Λευκαδίτες  τόνισαν ότι θα συμβουλευτούν τον νομικό τους σύμβουλο και στην συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα υπογράψουν το πρακτικό της ιδρυτικής συνέλευσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το νέο Δ.Σ. έχει ως εξής: Πρόεδρος: Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος: Σπύρος Ιωάννου (αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος), Γραμματέας: Θεόφιλος Μιχαλάτος (Δήμαρχος Αργοστολίου), Μέλη: Κατερίνα. Μοθωναίου (αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών), Μερόπη Υδραίου (δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων), Κώστας Λέσσης (δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας), Νικήτας Αρετάκης (Δημαρχος Ζακύνθου)

Πως «πήρε φωτιά» η συνεδρίαση

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΙΝ στις Αλυκές Ποταμού, η ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Ιονίων Νήσων Α.Ε. Ο.Τ.Α. Τα θέματα που περιλαμβάνονταν  στην Ημερήσια Διάταξη είναι ο ορισμός του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η ψήφιση του καταστατικού της εταιρείας και η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτήν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας (κάτοχος του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ ΟΤΑ): Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου και ως εκπρόσωποι των 11 Δήμων του Ιονίου, οι δήμαρχοι: Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων Μερόπη Υδραίου,  Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, Σάμης Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης  Ιθάκης Διονύσιος Στανίτσας, Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης. Οι Δήμοι κατέχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Από αυτούς ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας το 19,79% και μαζί με το 0,65% του Δήμου Παξών εξέλεξε στο ΔΣ την Μερόπη Υδραίου.

Οι τέσσερις Δήμοι Κεφαλονιάς-Ιθάκης με ποσοστό περίπου 11% του μετοχικού κεφαλαίου εξέλεξαν τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο Δήμος Ζακύνθου με ποσοστό περίπου 11% τον δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη και οι δήμοι Βόρειας & Νότιας Κέρκυρας με ποσοστό περίπου 10% τον Κώστα Λέσση. Οι δύο Δήμοι Λευκάδας, κατέχοντας το μικρότερο ποσοστό από όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες δεν εξέλεξαν μέλος στο ΔΣ.

Ωστόσο όπως ειπώθηκε στη ΓΣ «υπήρχε δια λόγου συμφωνία» ενώπιον του ΓΓ αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου «ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ θα εκπροσωπηθούν δι ενός τουλάχιστον εκπροσώπου, όλες οι περιφερειακές ενότητες του Ιονίου». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΣ» ο Κώστας Λέσσης ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν του απαγορεύεται η δυνατότητα διεκδίκησης θέσης στο ΔΣ. Παρά το γεγονός ότι έγιναν επικλήσεις του τύπου «άλλο το νόμιμο και άλλο το ηθικό», εν τούτοις ουδείς υπαναχώρησε με αποτέλεσμα στο να αποχωρήσουν οι δύο δήμαρχοι Λευκάδας και Μεγανησίου, χωρίς να υπογράψουν το ιδρυτικό καταστατικό και δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα για ακύρωση του. Για προσφυγή στο συμβούλιο Επικρατείας για τη νομιμότητα του διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ έκαναν λόγο και οι δήμαρχοι των δήμων Κεφαλονιάς, οι οποίοι ως γνωστό από την αρχή είχαν αντιδράσει με την κατάργηση των δημοτικών φορέων και τη συγχώνευση τους στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Απορρίφθηκε η αναβολή

Στην αρχή της συνεδρίασης, η Μερόπη Υδραίου, μεταφέροντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων, που συνεδρίασε την Κυριακή (14/6) αρχικά ζήτησε αναβολή της ιδρυτικής γενικής συνέλευσης, ενώ διατύπωσε και τη βούληση του δήμου της να εξαιρεθεί από το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νόμου και να συνεχίσει να λειτουργεί τον ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της ΓΣ. Επίσης στη ΓΣ αποφασίστηκε κάθε περιφερειακή ενότητα να διατηρήσει τη δική της τιμολογιακή πολιτική στην διαχείριση των σκουπιδιών.

Μεγάλο βήμα για την Περιφέρεια

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, που ως πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είχε την ευθύνη της πρόσκλησης για την ιδρυτική γενική συνέλευση των μετόχων είχε δηλώσει στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Ζακύνθου: «Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για την Περιφέρεια, γιατί όλοι μαζί, Περιφέρεια και Δήμοι, θα βρεθούμε προ των ευθυνών μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις στη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, στην προστασία του Περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στη δημόσια υγεία και στην ταυτότητα μας». Προσθέτοντας: «Θα αφήσουμε πίσω μας τις εφιαλτικές περιόδους που περάσαμε και θα συνεργαστούμε σε αρμονικό επίπεδο. Η αποκομιδή εξακολουθεί να είναι αρμοδιότητα των Δήμων και ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα έχει αρμοδιότητα τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων και την ενεργειακή αξιοποίηση».

Η έδρα του ΦΟΔΣΑ Ιονίων στο Αργοστόλι

Υπενθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι η έδρα του ΦΟΔΣΑ αποφασίζεται από τη ΓΣ των μετόχων εντούτοις στις αρχές Ιουνίου με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ορίζεται ως έδρα του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης και συγκεκριμένα ο Δήμος Αργοστολίου. Επομένως δεν αποκλείεται μία ακόμα ΚΥΑ να παρακάμψει την απόφαση της ΓΣ των μετόχων και «λύσει» την παρεξήγηση με τη Λευκάδα, ώστε να προχωρήσει η λειτουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!