Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Στ. Κλιάφας: Η σωματική διάπλαση άθλημα ισχυρής θέλησης

Είναι βέβαιο ότι στην αρχαιότητα η δύναμη έπαιζε πρωταρχικό ρόλο. Παρά την εφεύρεση κάποιων όπλων, το σημαντικότερο εξʼ αυτών, ήταν για πολλά χρόνια η ανθρώπινη δύναμη. Ακόμα τα αρχαία ελληνικά αγάλματα αναπαριστούν μυώδη σώματα και αυτά αποτελούν χαρακτηριστικό ομορφιάς, συμμετρίας και αισθητικής της εποχής εκείνης.

Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία της «σωματοδότησης». Το bodybuilding, όπως είναι γνωστό σήμερα, επανήλθε στο προσκήνιο στις αρχές του 19ου αιώνα, ωστόσο η αναγνώρισή του ήρθε τη δεκαετία του 1970, όταν ο μεγαλύτερος bodybuilder εκείνης της εποχής Άρνοντ Σβαρτζενέγκερ μέσω των ταινιών του έδωσε ώθηση στο άθλημα, όπως επίσης και ο Στιβ Ριβς, που ενσάρκωσε στις ταινίες του τον «Ηρακλή». Στην Ελλάδα ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 1968, ενώ και η Κέρκυρα έχει τη δική της ιστορία στο bodybuilding, με πολλούς Κερκυραίους bodybuilders να έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς. Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά, που εγείρονται στο άκουσμα του Bodybilding. Είναι άθλημα ή καλλιστεία;
Μπορεί να αποκτηθεί μυϊκή μάζα χωρίς αναβολικά; Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με τη σωματική διάπλαση; Η «ΚΣ» αναζήτησε απαντήσεις από τον Κερκυραίο Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης και Φίτνες Στέλιο Κλιάφα.
Ο άνθρωπος, χάρις στον οποίο το 2019 διοργανώθηκε στο νησί μας το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες καθώς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Children Fitness της IFBB, χαρακτήρισε τη σωματική διάπλαση (όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το bodybilding) ως ένα άθλημα, που απαιτούνται τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονή, αυτοσυγκέντρωση και ισχυρή θέληση. Ενώ, υποστήριξε ότι βοηθάει στη διατήρηση της φόρμας ανδρών-γυναικών σε όλες τις ηλικίες.

Η Σωματική Διάπλαση είναι άθλημα
Ο Στέλιος Κλιάφας ενημερώνει: “Αναλύοντας ετυμολογικά το Bodybuilding σημαίνει “σωματοδόμηση”, χτίζεις το σώμα σου προσπαθώντας να επιφέρεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αρμονική ανάπτυξη μυϊκής μάζας έχοντας πάντα σαν γνώμονα την άριστη φυσική κατάσταση με όλες τις παραμέτρους που την απαρτίζουν (δύναμη, αντοχή, ευλυγισία κλπ). Η διαδικασία αύξησης της μυϊκής μάζας και ελάττωσης του σωματικού λίπους με συνδυασμό άρσης βαρών, προπόνησης, επαρκούς πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και ξεκούρασης.
Η Σωματική Διάπλαση έχει αναγνωριστεί διεθνώς και επίσημα ως άθλημα το έτος 1971 οπότε ο διεθνής οργανισμός Sport Accord αρμόδιος την αναγνώριση των παγκόσμιων αθλητικών οργανισμών αναγνώρισε την IFBB (Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος, ιδρυθείσα το 1946) ως μέλος του-αθλητική ομοσπονδία.
Η IFBB ως επίσημη αθλητική Ομοσπονδία συμμορφώνεται πλήρως στους κανονισμούς αντιντόπινγκ της WADA και σε όλους τους θεσμικούς αγώνες-πρωταθλήματα διενεργούνται αντι-ντόπινγκ κοντρόλ. Το άθλημα από το 2004 έχει μετονομαστεί σε Σωματική Διάπλαση και Φίτνες με την δημιουργία πολλών νέων κατηγοριών οι οποίες απευθύνονται από παιδιά 5 ετών (children fitness) μέχρι ενήλικες 60 ετών και άνω. Ενδεικτικά στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα Masters της IFBB υπήρξε συμμετοχή βετεράνου αθλητή ηλικίας 80 ετών». Να σημειωθεί ότι στη Σωματική Διάπλαση οι συμμετέχοντες αθλητές επιδεικνύουν το σώμα τους έναντι επιτροπής κριτών, οι οποίοι τους βαθμολογούν βάσει της εμφάνισής τους
Οι βασικές πόζες ανάδειξης της μυικής ανάπτυξης είναι 7: Μπροστινή πόζα διπλών δικεφάλων, πλάγια στήθους, άνοιγμα πλάτης από μπροστά, πλάγια τρικεφάλων, διπλή δικεφάλων από πίσω, άνοιγμα πλάτης από πίσω και κοιλιακοί με μηρό. Σε πολλούς αγώνες υπάρχει επίσης και η πόζα μέγιστης μυικότητας («most muscular»). Υπενθυμίζουμε ότι το άθλημα έχει αναγνωριστεί από πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Σωματικά & Ψυχικά οφέλη
Όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Κλιάφας: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για το καθαρά ερασιτεχνικό άθλημα της σωματικής διάπλασης, όπου ό,τι κάνεις το κάνεις αποκλειστικά για να είσαι σε μια καλή φυσική κατάσταση, να έχεις θετική αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση. Η εγωπάθεια και η τάση για αυτοπροβολή δεν είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοι για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με τη σωματική διάπλαση» Και συνεχίζει « Η ενασχόληση με το άθλημα της Σωματικής Διάπλασης και το Φίτνες και η βελτίωση της σωματικής μας κατάστασης συνδυάζει όλα τα ψυχικά και σωματικά οφέλη που αποφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό στη ζωή μας».

Η Κέρκυρα έχει παράδοση
Ο ίδιος μας λέει ότι «Η Κέρκυρα έχει παράδοση στο άθλημα μας με πρωτοπόρο τον Αξιωματικό Ε.Α. της ΕΛ.ΑΣ. κ . Γκιουλέα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Εν συνεχεία ακολούθησαν πολλοί αθλητές με σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά ονόματα: Τάντης, Κωστελέτος, Σάιτ, Κορίκη, Κεφαλωνίτης, Μάζης και άλλοι πολλοί.

Ο Στέλιος Κλιάφας
Γεννήθηκε το 1987 στην Κέρκυρα. Από 15 ετών ξεκίνησε να αθλείται συστηματικά στο Corfu Gym του κ. Τάντη υπό την επίβλεψη του αείμνηστου πατέρα του Δημήτρη. Εν συνεχεία αποφοίτησε από την Αστυνομική Ακαδημία ενώ παράλληλα με την εργασία του αποφοίτησε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σταδιοδρομία του ως ενεργού αθλητή Σωματικής Διάπλασης διήρκησε 2 έτη όπου συμμετείχε σε διάφορους αγώνες με καλύτερη διάκριση εκείνη της 2ης θέσης το 2006 στο Πανελλήνιο Κύπελλο στην κατηγορία Juniors-Εφήβων. Το 2014 ίδρυσε στο Πέραμα τον Σύλλογο Σωματική Διάπλαση Κέρκυρας ο οποίος μέχρι σήμερα έχει συνεχή δραστηριότητα σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα με πολλές διακρίσεις αλλά και διεθνείς συμμετοχές. Πέραν της αθλητικής παρουσίας, αξιοσημείωτες διεθνείς διοργανώσεις τις οποίες φιλοξένησε το 2019 στην Κέρκυρα ο Σύλλογος ήταν το 28ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες καθώς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Children Fitness της IFBB. Τον Ιούλιο του 2020 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναγνώρισε επίσημα την ΠΟΣΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Φίτνες) στην οποία κατέχει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα. Να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα εκτός του Συλλόγου Σωματικής Διάπλασης, το άθλημα καλλιεργεί και το Σωματείο ΑΤΛΑΣ Φίτνες Κέρκυρας ο οποίος είναι και εκείνος μέλος της ΠΟΣΔ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!