Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

N. Πουλημάς: Η νέα γενιά θα φέρει την άνοιξη σε τοπικό ποδόσφαιρο & διαιτησία

Όταν ο Νίκος Πουλημάς, περνούσε τις πύλες του ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το μόνο που δεν σκέφτονταν ήταν να γίνει διαιτητής ποδοσφαίρου.
Ο ίδιος εξάλλου ήταν αθλητής στίβου με πανελλήνια μετάλλια και διακρίσεις και το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό, αντικείμενο το οποίο και σπούδασε. Όμως ποτέ μη λες ποτέ, γιατί κανείς δεν γνωρίζει της μοίρας τα γραφόμενα. Και στην περίπτωση του Νίκου Πουλημά, ο φίλος του Τάσος Κάκος ήταν εκείνος, που τον έπεισε να μυηθεί στη διαιτησία. Έτσι το 2006 αποφάσισε να γραφτεί στη Σχολή Διαιτησίας στην Θεσσαλονίκη και από το 2008 ξεκίνησε η καριέρα του από την Δ΄Εθνική, για να φτάσει μετά από μία οκταετία στο Σουπερλιγκάτο επίπεδο. Και όταν κατάλαβε ότι η ΕΠΟ αδικαιολόγητα, του έκλεινε τον κύκλο, δεν έσκυψε κεφάλι και πήρε την απόφαση να «κρεμάσει» τη σφυρίχτρα του. Σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΚ. Η «ΚΣ» λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τη διαδρομή του, ζήτησε να διατυπώσει τις απόψεις του για την κερκυραϊκή διαιτησία, αλλά και γενικότερα για το τοπικό ποδόσφαιρο.
Γιατί να γίνει κανείς διαιτητής στην Ελλάδα;
Ένας διαιτητής στην Ελλάδ, εκτός από το προφανές, το γεγονός δηλαδή πως ζει από απόσταση αναπνοής αμέτρητους αγώνες ποδοσφαίρου, έχει να αντιμετωπίσει και όλη την παράνοια που συνοδεύει τον εγχώριο αθλητισμό, με τα επεισόδια, τα προκλητικά πρωτοσέλιδα, την καχυποψία και την υπέρ-ανάλυση να βασιλεύουν. Για ποιο λόγο λοιπόν να θέλει να γίνει διαιτητής; Ο Νίκος Πουλημάς μας έδωσε τη δική του απάντηση: «Ο καθένας επιλέγει να γίνει διαιτητής για διαφορετικούς λόγους. Άλλος γιατί του αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν πέτυχε ως ποδοσφαιριστής, άλλος γιατί τον έπεισε κάποιος συγγενής ή φίλος. Εγώ, για παράδειγμα δεν είχα κατά νου να γίνω διαιτητής ποδοσφαίρου και δεν θα γινόμουν ποτέ, εάν δεν υπήρχε ο Τάσος Κάκος. Με τον εξαιρετικό συντοπίτη μας διαιτητή διατηρούσα φιλία. Όταν λοιπόν φοιτούσα στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου στην Θεσσαλονίκη και έρχονταν ο Τάσος να διαιτητεύσει αγώνες, προσπαθούσε να με πείσει να γραφτώ σε σχολή διαιτησίας. Μία- δύο με την τρίτη, το 2006 κι ενώ βρισκόμουν στο τρίτο έτος σπουδών, με έπεισε και γράφτηκα σε σχολή της Θεσσαλονίκης. Μου άρεσε να είναι ο «Άρχοντας» του παιχνιδιού και έτσι έγινα διαιτητής». Αλλά, όπως μας είπε: «Εάν κάποιος δεν έχει το «μικρόβιο» δεν πρόκειται να αντέξει. Και εάν γίνεις διαιτητής για οικονομικούς λόγους, σας το υπογράφω, θα έχεις σύντομη ημερομηνία λήξης».
Ο Διαιτητής πρέπει να έχει προσόντα
Ο ίδιος μας περιγράφει τα προσόντα, που «κανονικά» πρέπει να έχει ένας διαιτητής: «Πρέπει να είναι άριστος γνώστης των κανονισμών του αθλήματος που διευθύνει, να εμπνέει εμπιστοσύνη στους παίκτες, να διαθέτει ευθυκρισία, δυναμισμό, υπομονή και αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση του έργου του. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, καλή υγεία και όραση, σωματική και ψυχική αντοχή, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και παρατηρητικότητα. Η επαγγελματική ευσυνειδησία, η εντιμότητα, η αμεροληψία και η προσήλωση στο καθήκον βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή του αθλήματος. Τέλος, η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για την επαγγελματική εξέλιξη και την κατάταξή του στους διεθνείς Διαιτητές».
Δεν δέχτηκε πιέσεις & έφυγε με το κεφάλι ψηλά
Η καριέρα του Νίκου Πουλημά ξεκίνησε το 2008 από την Δ΄Εθνική και μετά από οκτώ χρόνια έφτασε να διευθύνει αγώνες στην Super League. Ωστόσο το2017 και το 2018 παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτος στα αγωνιστικά τεστ διαιτησίας, εν τούτοις η ΚΕΔ/ΕΠΟ τον έβγαλε από τους Σουπερλιγκάτους πίνακες αξιολόγησης. Όπως μας είπε «Κατάλαβα ότι ο κύκλος μου στη διαιτησία έκλεισε, γι αυτό αποφάσισα να κρεμάσω τη σφυρίχτρα μου». Ωστόσο υποστήριξε πως «Τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στα υψηλά επίπεδα Football League και Super League, όσο και σήμερα, που είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας, δεν έχω δεχτεί πιέσεις και υποδείξεις για να ευνοήσω κάποια ομάδα σε αγώνες».
Η κερκυραϊκή διαιτησία
Ο Νίκος Πουλημάς δηλώνει ικανοποιημένος από την κερκυραϊκή διαιτησία, υπογραμμίζοντας: «Τηρουμένων των αναλογιών, αφού μιλάμε για τοπικό ποδόσφαιρο» Και σημειώνει: «Είναι γνωστό, ότι από τη Super League μέχρι και τις τοπικές κατηγορίες, παράπονα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πάντως στην Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν περιοριστεί». Ο ίδιος πάντως λέει: «Σήμερα έχουμε διαθέσιμους 45 διαιτητές και βοηθούς και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των τοπικών αγώνων. Ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών είναι βοηθοί διαιτητών κι εμείς χρειαζόμαστε περισσότερους διαιτητές».
Φέτος θα είχαμε καρπούς αλλά ας όψεται η πανδημία
Όπως μας ενημερώνει: «Για πρώτη φορά και τα τρία μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας προέρχονται από την διαιτησία». Ενώ αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά, που κάνει ο Νίκος Κούλιας ως υπεύθυνος εκπαίδευσης των διαιτητών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάνει πολύ καλή δουλειά στα σεμινάρια και είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα στον τρόπο μεταδοτικότητας». Επίσης επισήμανε και «την βοήθεια, που προσφέρει ο Γιάννης Μέριανος με την εμπειρία του». Καταλήγοντας «Αυτό, που ξεκινήσαμε εδώ και δύο χρόνια, με την εκπαίδευση νέων παιδιών, θα έβγαζε καρπούς φέτος, αφού θα είχαμε στη διάθεση των τοπικών αγώνων ακόμα 18-19 διαιτητές και βοηθούς. Αλλά, εξαιτίας της πανδημίας δεν τους δρέψαμε».
Θέλαμε συνεργασία με τον Σύνδεσμο, ωστόσο….
Η άποψη του Νίκου Πουλημά για το τμήμα της ολιστικής μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που αφορά «το αυτοδιοίκητο» της διαιτησίας είναι θετική: «Για εμάς τους διαιτητές, η ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας είναι δικαίωση». Σε ό, τι αφορά την σχέση της ΕΠΣΚ, αλλά και του ίδιου ως προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κέρκυρας μας είπε: «Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι ως διαιτητής ήμουν μέλος του Συνδέσμου. Ύστερα να πω ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν ψυχρές. Τελευταία έγιναν προσπάθειες, προκειμένου να αναθερμανθούν, ωστόσο αυτό μέχρι τώρα δεν επιτεύχθηκε. Κατά τη γνώμη μου, θα χαρακτήριζα τους λόγους της ασυμφωνίας περισσότερο «δογματικούς», παρά ουσιαστικούς. Γι αυτό θεωρώ, ότι θα είναι προς όφελος της κερκυραϊκής διαιτησίας και του ποδοσφαίρου να επικρατήσει η λογική».
Το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο να στηριχτεί στα ταλέντα του
Του ζητήσαμε να μας πει τη γνώμη του για το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο και μας απάντησε: «Για να έχουμε καλό ποδόσφαιρο, πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εισαγόμενων παικτών και να αξιολογηθούν τα ταλέντα που υπάρχουν. Να δώσουμε ευκαιρία στα νέα παιδιά που έχουν ικανότητες να εξελιχθούν. Όμως πρέπει να έχουμε υπομονή. Σε ότι αφορά τη νέα γενιά, ισχύει και για την διαιτησία. Να τους δώσουμε ευκαιρίες. Θα κάνουν και λάθη. Όμως κάποια στιγμή θα ωριμάσουν». Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ευχήθηκε «Στα νέα παιδιά, που θα ασχοληθούν με τη διαιτησία πρώτα-πρώτα να την αγαπήσουν και στη συνέχεια με την προσπάθεια θα έρθει οπωσδήποτε και η εξέλιξη.
Ο Νίκος Πουλημάς
Γεννήθηκε το 1981 στην Κέρκυρα. Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδικότητα τον κλασικό αθλητισμό. Υπήρξε αθλητής στίβου 1500μ 3000μ 10000μ, έχοντας κατακτήσει ένα ασημένιο Πανελλήνιο μετάλλιο και τρία χάλκινα στις κατηγορίες παίδων, εφήβων, νέων και στο μαθητικό, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής ομάδας ανωμάλου δρόμου Αποφοίτησε από τη σχολή διαιτησίας Θεσσαλονίκης και έχει διατελέσει διαιτητής σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες. Μετά την αποχώρηση του από την διαιτησία το 2018 η ΕΠΟ τον αξιολόγησε ως παρατηρητή διαιτησίας σε Football League και Γ Εθνική. Από το 2018 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!