Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Απ. Γκουντούλας στην ΚΣ: Συνεχίστε να κωπηλατείτε! Συνεχίστε να αναπτύσσεσθε!

Οι δίδυμοι αδελφοί Γκουντούλα Απόστολος & Νικόλαος είναι επίλεκτοι αθλητές κωπηλασίας με Παγκόσμιες διακρίσεις (μετάλλια σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά, Πανελλήνια πρωταθλήματα, 9η θέση σε Ολυμπιακούς αγώνες).
Ενώ, τα τελευταία χρόνια, τα δύο αδέλφια, μαζί με την Θεσπρωτή σύζυγο του Απόστολου, χάλκινη Ολυμπιονίκη στο διπλό σκιφ, Αλεξάνδρα Τσιάβου διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο και στην παράκτια κωπηλασία(coastal rowing). Η «ΚΣ» επικοινώνησε με τον Απόστολο Γκουντούλα, ο οποίος εκτός από «γείτονας», ως μόνιμος κάτοικος Ηγουμενίτσας, είναι Εθνικός προπονητής Ανάπτυξης υπεύθυνος για την Δυτική Ελλάδα και επομένως ο καταλληλότερος εκτιμητής για την πορεία της κερκυραϊκής κωπηλασίας. Με το έμπειρο μάτι του να βλέπει τη νέα φουρνιά κωπηλατών του ΝΑΟΚ να είναι δεμένη και να εξελίσσεται. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής, μας μίλησε εφ΄όλης της κωπηλατικής ύλης, στέλνοντας το μήνυμα «Keep Rowing! Keep Growing» (Συνεχίστε να κωπηλατείτε! Συνεχίστε να αναπτύσσεσθε!». Ενώ αναφέρθηκε στο όνειρό του «Να θεσμοθετηθεί αγώνας παράκτιας κωπηλασίας στον διάπλου Ηγουμενίτσας- Κέρκυρας».
Η κερκυραϊκή κωπηλασία ξαναπαίρνει μπροστά
Η κερκυραϊκή κωπηλασία μετράει αμέτρητες διακρίσεις σε Παγκόσμια, Μεσογειακά, Βαλκανικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα. Αλλά, μετά το 2016, τα οικονομικά προβλήματα και η σύγκρουση με τον ΟΛΚΕ για το ιδιοκτησιακό, έφεραν «πέτρινα χρόνια». Ωστόσο από φέτος άρχισε να χαράζει πάλι, με τα δύο χάλκινα πανελλήνια μετάλλια (οκτάπωπος παίδων και δίκωπος εφήβων). Ο Εθνικός προπονητής ανάπτυξης, Απόστολος Γκουντούλας μας είπε σχετικά: «Έρχομαι τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο στην Κέρκυρα και χαίρομαι γιατί βλέπω τη νέα κωπηλατική φουρνιά να είναι δεμένη και να εξελίσσεται. Ό, τι έχει σπαρθεί από την διοικητική σταθερότητα και την επιμονή και υπομονή προπονητών και αθλητών του κωπηλατικού τμήματος θα αρχίσει να αναπτύσσεται σιγά-σιγά και μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει αποτελέσματα». Στο ερώτημά μας, ποια είναι συνήθως τα χαρακτηριστικά, που αναγνωρίζει το έμπειρο μάτι σε έναν αθλητή-ταλέντο, απάντησε: «Εκτός από τα σωματομετρικά (δηλαδή ψιλόλιγνος, άκρα, πλάτες), γιατί στην κωπηλασία δουλεύουμε μοχλούς (κουπιά) και χρειαζόμαστε τα άκρα, βλέπουμε και το εάν υπάρχει σπίθα και αγάπη για το άθλημα. Και να μη φοβάται να πιέζει τον εαυτό του, προκειμένου να σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα του Χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι βραχύσωμοι που μπορεί να εξελιχθούν σε άριστους κωπηλάτες. Ωστόσο υπογραμμίζει «Το ταλέντο είναι μία καλή αρχή και όχι το παν. Από εκεί και πέρα είναι θέμα προπόνησης. Αφοσίωσης στο άθλημα. Λειτουργίας του σωματείου στο οποίο ανήκει ο αθλητής και άλλα».
Πολυδάπανο άθλημα
Σε όλα αυτά να σημειώσουμε και το κόστος, που επιβαρύνεται το σωματείο, που λειτουργεί τμήμα κωπηλασίας. Για παράδειγμα η αγορά ενός αγωνιστικού σκάφους κοστίζει από 15-35 χιλ€. Ενώ πρέπει να υπολογιστεί η ανάγκη προμήθειας αθλητικών οργάνων για προπόνηση (εργόμετρα κλπ), συνοδευτικών σκαφών κ.α.
Η πανδημία «κλονίζει» σωματεία & αθλητές
Σύμφωνα με τον Απόστολο Γκουντούλα «Όπως συμβαίνει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, έτσι και στην κωπηλασία, η αναστολή λειτουργίας την έχει επηρεάσει. Τα σωματεία προσπαθούν να βρουν λύσει και ισορροπίες στον παραλογισμό, που ζούμε. Κι εάν για τα τμήματα υποδομών και τους νεαρότερους αθλητές τα πράγματα «βολεύονται» με τις κατ΄οίκον ή μεμονωμένες προπονήσεις, για τους αθλητές που διεκδικούν συμμετοχή και προκρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις και στους Ολυμπιακούς αγώνες, τα πράγματα είναι δύσκολα. Επειδή έχω βιώσει την αγωνία του αθλητή για συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις, τους καταλαβαίνω και αγωνιώ μαζί τους».
Η κωπηλασία σφυρηλατεί χαρακτήρες
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος πρωταθλητής: «Το γεγονός ότι όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο αφοσιωμένο και επιτυχημένο σε όποια δραστηριότητά του «τραβάει κουπί» αναδεικνύει το πόσο συνυφασμένη είναι η κωπηλασία με τη ζωή. Κυριολεκτικά σφυρηλατεί χαρακτήρες. Και είμαι υπερήφανος για το άθλημά μου». Και στέλνει το μήνυμα: «Keep Rowing! Keep Growing»
Ο Απόστολος Γκουντούνας
Γεννήθηκε το 1985 στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Νυμφευμένος με την χάλκινη Ολυμπιονίκη στο Λονδίνο (2012) στο διπλό σκιφ, Αλεξάνδρα Τσιάβου και έχουν τρία παιδιά. Είναι μόνιμος κάτοικος Ηγουμενίτσας. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Νικόλαο έχουν κατακτήσει: χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία ελαφρών βαρών διπλού σκιφ ανδρών στο Παγκόσμιο του 2008 και στην δίκωπο με πηδαλιούχο ανδρών στα Ευρωπαϊκά 2009 & 2011 και στην τετράκωπο με πηδαλιούχο στα Ευρωπαϊκά 2008 & 2012 και ασημένια μετάλλια το 2010 στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό καθώς και χάλκινο στη δίκωπο στο Παγκόσμιο 2009. Στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2012 αγωνίστηκαν στην δίκωπο ανδρών και κατέλαβαν την 9η θέση. Είναι Εθνικός προπονητής Ανάπτυξης κωπηλασίας υπεύθυνος για την Δυτική Ελλάδα.
Να θεσμοθετηθεί αγώνας coastal rowing Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα
Τα τελευταία χρόνια, τα αδέλφια Γκουντούλα, μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο και στην παράκτια κωπηλασία(coastal rowing). Όνειρο του Απόστολου, που είναι μόνιμος κάτοικος Ηγουμενίτσας, αλλά και λάτρης της Κέρκυρας να θεσμοθετηθεί αγώνας παράκτιας κωπηλασίας στον διάπλου Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι δίδυμοι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, τον Μάιο 2018 είχαν κωπηλατήσει στην διαδρομή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα με χρόνο 3,5 ωρών και τους είχε γίνει υποδοχή στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ.
H παράκτια κωπηλασία
Η παράκτια κωπηλασία ή coastal rowing αποτελεί την extreme εκδοχή της ολυμπιακής κωπηλασίας. Εδώ οι αθλητές δεν κωπηλατούν σε ήρεμα νερά (flat water), σε λίμνες και ποτάμια, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα (rough water ) έχοντας να αντιμετωπίσουν πέραν των αντιπάλων τους, όλες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν! Ο κωπηλάτης της παράκτιας κωπηλασίας δεν αρκεί να έχει καλή τεχνική και φυσική κατάσταση, αλλά θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλό προσανατολισμό, να ξέρει να κωπηλατεί σε όλους τους καιρούς και να γνωρίζει βασικές αρχές ασφάλειας στη θάλασσα. Η παράκτια κωπηλασία υπάρχει στην αγωνιστική της μορφή από τον περασμένο κιόλας αιώνα σε πολλές χώρες Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία & Γαλλία και σήμερα τη συναντάμε σε Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και αλλού. Έχει αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Κωπηλατική Ομοσπονδία (F.I.S.A), η οποία διοργανώνει παγκόσμιους και διεθνείς αγώνες παράκτιας κωπηλασίας, ενώ από το 2024 θα είναι ολυμπιακό άθλημα.

*φωτο: Ο Απόστολος Γκουντούλας με τον Μάχο Γαβαλά 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!