Quantcast
Beautiful blonde woman sitting on couch in living room under blanket eating chokolate donat watching something exciting interesting on television having health problem
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Συναισθηματική υπερφαγία

Σε πολλούς ανθρώπους, η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει την όρεξη για φαγητό.

Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό που προκύπτει όταν υπάρχουν δύσκολες

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη.

Είναι μία από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας και είναι η εθιστική, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε σε μεμονωμένα υπερφαγικά επεισόδια, όπου το άτομο καταναλώνει εκτός ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε διάστημα 1-2 ωρών, είτε καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ συχνά.

Σχετίζεται με την ψυχαναγκαστική υπερφαγία και έχει παρόμοια συμπτώματα, με τη διαφορά ότι τα υπερφαγικά επεισόδια είναι πιο ήπια και πιο διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ατόμου.

Η υπερφαγία έχει ως χαρακτηριστικό ότι το άτομο καταναλώνει τροφή χωρίς να πεινάει, αλλά επειδή εκτονώνει κάποια άσχημα συναισθήματα μέσα από το φαγητό.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, γιατί στη διατροφική αυτή διαταραχή, γίνεται επιλεκτικά μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες όπως τα γλυκά και τα λιπαρά αλλά και τα αλμυρά εδέσματα.

Φαίνεται επίσης, ότι μερικά τρόφιμα έχουν εθιστικές ιδιότητες. Η πρόσληψη εδεσμάτων, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα είναι πιθανόν ότι προκαλεί την απελευθέρωση στο οργανισμό ουσιών, όπως τα οπιοειδή σε πολύ μικρές ποσότητες.

Οι ουσίες αυτές προκαλούν (προσωρινά) ευχαρίστηση που είναι αντισταθμιστική στην κακή ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Το πρόβλημα που δημιουργείται, είναι διπλό.

Το πρώτο, είναι ότι η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. 

Το δεύτερο, είναι ότι σύντομα επέρχεται η παχυσαρκία και μαζί νέα άσχημα ψυχολογικά συναισθήματα λόγω κακής σωματικής εικόνας και ενοχής που αφορούν στη συμπεριφορά υπερφαγίας. 

Στη συναισθηματική υπερφαγία, είναι δυνατόν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της διατροφικής συμπεριφοράς.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό.

Η αναγνώριση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αρχίζουμε να τρώμε γρήγορα και ακατάσχετα, μπορεί να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε αντιστάσεις εναντίον της συναισθηματικής υπερφαγίας.

Θα πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους καταπολέμησης των άσχημων ψυχολογικών καταστάσεων που βιώνουμε.

Το περπάτημα, η άσκηση, μια δημιουργική δραστηριότητα, ένα χόμπι, ασκήσεις χαλάρωσης, μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν την συναισθηματική πείνα.

Επίσης, η ξεκούραση και ο καλός ύπνος, βοηθώντας το σώμα να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, προστατεύουν από την ψυχολογική καταπόνηση , απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο της υπερφαγίας.

Οι συμβουλές του κλινικού διαιτολόγου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές, όπως και η ψυχολογική υποστήριξη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενσυνείδητη διατροφή.

Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση, το θάρρος, την επιμονή και την δημιουργικότητα.

Μόνο τότε θα έχουμε το κίνητρο και τη δύναμη να αλλάξουμε την δυσλειτουργική αυτή συνήθεια.

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 25ης-1-2022 της ΚΣ 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!