Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Συνδέεται η διατροφή με το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Φυσικά και συνδέεται!

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που κάνουν τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.

 

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος συνδέεται με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων. Μια σωστή διατροφή λοιπόν, σε συνδυασμό με καλή ενυδάτωση και επαρκή ξεκούραση , μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Βασικές οδηγίες:

  • Φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Βιταμίνη C, βιταμίνη E, και σελήνιο
  • Καλές πηγές βιτ C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι ντομάτες.
  • Θα πρέπει να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών. Να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας . Πίνουμε λοιπόν αρκετό νερό αλλά και κάποια ζεστά αφεψήματα όπως πράσινο τσάι, μέντα, φασκόμηλο κλπ
  • Τρώμε καθημερινά φρέσκα φρούτα εποχής και πίνουμε ανάμεικτους φυσικούς χυμούς πορτοκάλι – ρόδι ή ακόμα καλύτερα κάποιο smoothie με φρούτα και λαχανικά
  • Καταναλώνουμε καθημερινά λαχανικά σε σαλάτες αλλά και στα φαγητά μας (ντομάτα, χόρτα, κουνουπίδι, μπρόκολο και παντζάρια)
  • Τρώμε ζεστές σούπες με κοτόπουλο ή ψάρι και λαχανικά.
  • Προτιμάμε ενδιάμεσα απ’τα γεύματα σνακ με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι (πλούσιο σε προβιοτικά) συνδυαστικά με κανέλα μέλι και βρώμη
  • Η Βρώμη: Περιέχει βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
  • Καταναλώνουμε αρκετό ψάρι. Μας δίνει πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και ω3 λιπαρα οξέα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το κρέας και τα αυγά παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα σε ψευδάργυρο
  • Στο κρέας, στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης υπάρχει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ουσία για τον οργανισμό, το σελήνιο.
  • Χρησιμοποιούμε στην παρασκευή των φαγητών σκόρδο και κρεμμύδι και προτιμάμε πάντα σαν κύρια λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο.
  • Τέλος επιλέγουμε το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. Η ζάχαρη μειώνει τις άμυνες του οργανισμού ενώ το μέλι έχει αντισηπτικά και αντιμικροβιακά στοιχεία.

 

Χυμοί για ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

Μήλο, καρότο, πορτοκάλι και τζίντζερ

Τα καρότα, τα μήλα και το πορτοκάλι είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει για να βοηθήσει το σώμα σας να προστατευθεί και να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Η ιδιαίτερη γεύση του πράσινου μήλου κόβει πραγματικά τη γλυκύτητα των καρότων και των πορτοκαλιών.

Το τζίντζερ περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της ναυτίας. 

 

– Κουρκουμάς, μανταρίνι, καρότo: 

Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του, το εκχύλισμα κουρκουμά μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων και να μειώσει τη φλεγμονή στο λαιμό. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν εξαιρετική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Το μανταρίνι, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, γνωστή για τη δράση της έναντι του κρυολογήματος. Η βιταμίνη C πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένωση που προστατεύει το αναπνευστικό και αποτρέπει την είσοδο των επιβλαβών βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος.

 

– Παντζάρι, καρότο, τζίντζερ & κουρκουμάς

Αυτός ο χυμός με τα τέσσερα λαχανικά-ρίζας θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα μειώσει τις φλεγμονές.

 

 *Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της KΣ την Τρίτη 18/01/22

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!