Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Συντονιστικό: Ανάγκη εκπόνησης σχεδίου δράσης για την προστασία της Π. Πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ .Η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης για την προστασία της παλιάς πόλης –και όχι μόνο- με επίκεντρο την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, ύστερα και από την τελευταία πυρκαγιά στην τριώροφη οικία στο Μαντούκι, επισημάνθηκε στη σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, που έγινε στο Ιστορικό Δημαρχείο, υπό την προεδρία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου,
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Χάρης Γιώτης, η εντεταλμένη για θέματα παιδείας, δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζερβού, εκπρόσωποι από τα Διαπόντια Νησιά, ο Διοικητής του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Γιάννης Ζαμάνης, και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του ΝΑΣΚΕ, του Λιμενικού, της Δασικής Υπηρεσίας, της ΔΕΗ, της ΔΕΥΑΚ, υπηρεσιακοί παράγοντες και εθελοντικές οργανώσεις.

Η Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πυροσβεστική για την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και όλους τους φορείς που συμμετέχουν, τις εθελοντικές οργανώσεις και τους πολίτες. Τόνισε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της παλαιάς πόλης και να ενταθούν οι προσπάθειες πρόληψης στον Δήμο μας. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση, που θα έχει ο Δήμος σε μηχανήματα και τόνισε ότι θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Στην συνέχεια ο κ. Γιώτης έκανε μια εκτενή ενημέρωση για τις δράσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος.


Ο Διοικητής του Πυροσβεστικού σταθμού Κέρκυρας κ. Ζαμάνης έκανε μια γενική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και στα Διαπόντια νησιά και επισήμανε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη.

Όλοι συμφώνησαν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά και επισήμαναν το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Αναφέρθηκε ,επίσης, και η σημασία της ευαισθητοποίησης του κάθε πολίτη ξεχωριστά για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τον τόπο αλλά και η σημασία της ενημέρωσης από τους φορείς, οι οποίοι έδειξαν την προθυμία τους, προς όλους τους πολίτες και στα σχολεία.

Σχέδιο και για Διαπόντια
Τέλος, αποφασιστικέ να υπάρξει ενημέρωση για θέματα πρόληψης στα τοπικά συμβούλια από την Π.Υ και να εκπονηθεί ένα μικρό σχέδιο δράσης για κάθε ένα, από τα Διαπόντια Νησιά.
Εμφαση στην πρόληψη
Επισημάνθηκε, ακόμα, και η σημασία των φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες ,που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών αν δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη. Η πρόληψη αυτή θα επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των φορέων, του Δήμου αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Μεταξύ άλλων η Δήμαρχος κα Μερόπη Υδραίου δήλωσε: «Ανά πάσα στιγμή να είμαστε οργανωμένοι, σε ετοιμότητα, να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, να ξέρει ο καθένας τον ρόλο του, τι πρέπει κάνει σε περίπτωση δύσκολων και δυσάρεστων γεγονότων ή συμβάντων που θα είναι έκτακτα. Εμείς εκείνο που θέλουμε να εστιάσουμε είναι οι προτεραιότητες μας με τον κ. Αντιδήμαρχο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι να θωρακίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα την παλιά πόλη, που έχει τις ιδιαιτερότητες που όλοι γνωρίζουμε, πολυώροφα κτήρια, στενά σοκάκια, ξύλινα κλιμακοστάσια, ταβάνια, πατώματα, δηλαδή είναι κατασκευές και με παλαιότητα και με ξύλο κατά μεγάλο ποσοστό αλλά και δύσβατες λόγω και των στενών σοκακιών αλλά λόγω και του ύψους των πολυώροφων κτηρίων. Αυτό δε σημαίνει ότι θέλουμε να θωρακίσουμε μόνο το ιστορικό κέντρο και την πόλη, είναι προτεραιότητα όμως λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής ακριβώς που είπα, λόγω του ότι είναι μνημείο UNESCO, η υπεραξία μας, η πολιτιστική».Η κ. Υδραίου υπογράμμισε ακόμα και τα εξής: «Θέλουμε να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης και για τα χωριά μας. Και εκεί έχουμε στενά σοκάκια, δηλαδή κάποια προσομοιάζουν με τα χαρακτηριστικά της παλιάς πόλης και του εσωτερικού μας κέντρου αλλά και γενικότερα για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και για την Περιφέρεια μας, να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης και πυρκαγιάς και κάποιας άλλης έκτακτης ανάγκης. Να μπορούμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και τις διαδικασίες χωρίς να νεκρώνουν οι λειτουργίες της πόλης και του χωριού, χωρίς να μπεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη ασφάλεια».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!