Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΕΖΗΣ

Συντρόφισσα, ανάληψη ευθύνης σημαίνει συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου

Ένας ηγέτης, δείχνει το πόσο μεγάλος ηγέτης είναι, όταν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το να παραδέχεται τις ευθύνες άλλα το να μην τις αναλαμβάνεις πρακτικά, σημαίνει πως δεν είσαι ηγέτης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΕΖΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής, υπέστη στρατηγική ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ήττα από τον ίδιο του τον εαυτό και φυσικά ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ που σκυλεύει ότι έχει μείνει από την πρ. μεγάλη προοδευτική παράταξη της χώρας και διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το διακύβευμα των εκλογών στην ουσία ήταν δυνατότητα του Κινήματος Αλλαγής, να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην επόμενη βουλή. Κάτι που προφανώς δεν έχει συμβεί.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να πείσει ούτε κατάφερε επαναπατρίσει τους δυσαρεστημένους που μεταφέρθηκαν στην αγκάλη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι είναι δύο και πιο συγκεκριμένα, η εσωστρέφεια που καλλιεργείται συστηματικά τα 4 τελευταία χρόνια και τα λάθη της επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, κατά την προεκλογική περίοδο

 

Η εσωστρέφεια

Το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να δείξει πως δουλεύει σαν ομάδα. Φαινόμενα εσωστρέφειας σε ένα κόμμα που μάχεται για να παραμένει ζωντανό, είναι ακατανόητα και  μη αποδεκτά.

Τις προθέσεις για το πως θα λειτουργεί το κόμμα, φάνηκαν από την πρώτη στιγμή με τον διορισμό των νομαρχιακών επιτροπών. Επιτροπές που σε πολλές περιπτώσεις εκτέλεσαν τουλάχιστον πλημμελώς τα καθήκοντα τους και που προφανώς δεν ήταν οι κατάλληλοι για την θέση αυτή. Επιτροπές που δεν είχαν παρουσία στα διαδραματιζόμενα των νομών τους, που δεν συνεδρίαζαν, που δεν είχαν καμιά επαφή με την λαϊκή βάση και που φάνηκαν να μην μπορούν να υποστηρίξουν την προεκλογική καμπάνια.

Τα φαινόμενα εσωστρέφειας συνεχίστηκαν να φαίνονται και σε συνεδριάσεις  των κεντρικών οργάνων του κόμματος, με το λεκτικό “οποίος δεν θέλει, φεύγει” να ακούγεται συχνά τόσο από την Φώφη Γεννηματά τόσο και από τους αυλικούς του συστήματος που ηγεμονεύει το χώρο του Κινήματος Αλλαγής.

Ακόμα και στους σχηματισμούς των ψηφοδελτίων υπήρχαν τελεσίγραφα για στελέχη που είχαν εκφράσει ανησυχίες και προβληματισμούς για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Ταυτόχρονα οι σχέσεις με τους πρ. προέδρους του ΠΑΣΟΚ ήταν τυπικές και μάλλον εχθρικές.  Τόσο με τον Κώστα Σημίτη, όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική που χαράχθηκε δεν προέκυψε από αποφάσεις οργάνων, άλλα από εντολές-κατευθύνσεις της ηγετικής ομάδας.

Έτσι κύλησε ένα μεγάλο διάστημα από τις 15 Ιουνίου του 2015 οπού εκλέχτηκε η Φώφη Γεννηματά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  με το κόμμα να καταφέρνει να αυξήσει σε 4 χρόνια, μόλις 2,7% τα ποσοστά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ίδιου έτους.

 

Τα λάθη της επικοινωνίας

Φτάνοντας στην προεκλογική περίοδο του 2019 (Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές και Εθνικές εκλογές) “η μπάλα χάθηκε τελείως”. Σε μια περίοδο που πραγματοποιήθηκαν  4 εκλογικές διαδικασίες, το φαινόμενο της εσωστρέφειας γιγαντώθηκε, απαξιώθηκαν στελέχη που εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις, απαξιώθηκε το επιτελείο της επικοινωνίας και αποφάσισε μονή της η Φώφη Γεννηματά και η ομάδα της, την επικοινωνιακή πολιτική και τα αποτελέσματα τα είδαμε στην κάλπη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρώην γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη: “Εδώ και δύο μήνες δεν έχω καμία επαφή με την επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εγώ είδα το σποτάκι στον αέρα και προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται με τις κονσέρβες”

Ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα και κυρίως τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, συνέβη και ένα άλλο τραγικό στην επικοινωνία του Κινήματος Αλλαγής. Εξαφανίστηκαν από τα μεγάλα πάνελ όλα τα νεαρά στελέχη και την θέση τους πήραν οι παλιοσειρές του κόμματος και κυρίως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Χρηστίδης, Χριστοδουλάκης, Καρανικόλας, Πανταζής, Γιαννακοπούλου και άλλο δυνατοί νέοι υποψήφιοι βουλευτές, ξαφνικά εξαφανίστηκαν από τα πάνελ των μεγάλων καναλιών, επικοινωνώντας έτσι το παλαιό πρόσωπο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αμβλύνοντας έτσι την τελευταία στιγμή το αίσθημα αντιπάθειας στο εκλογικό σώμα.

Επίσης τραγικό λάθος στην επικοινωνία το οποίο είχε αποτελέσματα στην κάλπη, είναι πως το Κίνημα Αλλαγής, κατάφερε με κάποιον ανεξήγητο τροπο, να περάσει στον κόσμο πως θα συνεργαστεί με την δεξιά. Η αλήθεια είναι πως το Κίνημα Αλλαγής δεν το είπε ποτέ με αυτό τον τρόπο, ωστόσο δεν κατάφερε να το σβήσει από την επικαιρότητα.

Και αυτές είναι σοβαρές ευθύνες της ηγετικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Ακόμα και σήμερα όμως λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7η Ιουλίου, τα φαινόμενα εσωστρέφειας και τα λάθη της επικοινωνιακής πολιτικής καλά κρατούν. Ένας Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, εκλέχθηκε πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωβουλής. Το λαλίστατο και μπερδεμένο όμως γραφείο τύπου, τηρεί σιγή ιχθύος. Τώρα κάποιος κακοπροαίρετος θα πει πως αιτία για την σιγή, είναι πως επρόκειτο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2017. Φήμες, θα πω εγώ…

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Χρειάζονται ριζοσπαστικές παρεμβάσεις σήμερα. Ο ορισμός νέου συνεδρίου με μοναδικά θέματα την εκλογή νέου προέδρου και την αποτύπωση της πολιτικής για την επόμενη 4ετια, είναι μονόδρομος. Αλλιώς, όπως λέει και ένας κάλος φίλος, θα μετατραπούμε στο “Σοσιαλιστικό” ΚΚΕ, τον μονίμων μονοψήφιων αποτελεσμάτων. Θα μετατραπούμε σε ένα γραφικό κόμμα, που το μόνο που θα μπορεί να κάνει, είναι να αντιπολιτεύεται τον ίδιο του τον εαυτό, χωρίς να μπορεί να προσφέρει τίποτα στην ελληνική κοινωνία.

Συντρόφισσα, ξαναχάσαμε. Αναλαμβάνεις την ευθύνη είπες. Ανέλαβε την στην πράξη λοιπόν…

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!