Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία

Τα παιδιά είναι αναγκαίο να μάθουν να τρέφονται σωστά από μικρή ηλικία καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να υιοθετήσουν υγιεινά πρότυπα διατροφής. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, οι πρωτεΐνες και τα δημητριακά δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή τους

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

διατροφή ακόμα και αν συχνά δυσανασχετούν. Η σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία είναι σημαντική για πολλούς λόγους με τους εξής πέντε πιο σημαντικούς:

Η σωστή διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα προϋποθέτει και σωστή διατροφή. Τα παιδιά είναι καθημερινά εκτεθειμένα σε μικρόβια. Για να μπορέσει το ανοσοποιητικό σύστημά τους να παρέχει ανοσία, το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C και D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που τρέφεται σωστά μπορεί να χτίσει τοίχος ανοσίας και να αποκτήσει τα αντισώματα που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσει τις ιώσεις και τα μικρόβια.

Βοηθάει το παιδί να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ως ενήλικας

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες διασφαλίζουν ότι το παιδί σας μπορεί να διατηρήσει το σωστό σωματικό βάρος ανάλογα με τον σωματότυπο του. Το να πίνει νερό, να μασάει καλά το φαγητό, να τρώει συγκεκριμένες μερίδες, θα το βοηθήσουν να τρέφεται σωστά χωρίς να υπερφορτώνει το στομάχι του.

Παρέχει βασικές βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα όχι μόνο βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά επίσης βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών, καταπολεμούν τις λοιμώξεις, συμβάλλουν ακόμα στην καλή όραση.

Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ανάπτυξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και των οργάνων. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς αγνοούν ότι η σωστή διατροφή πρέπει να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα παιδί που στερείται σωστής διατροφής μπορεί να έχει πρόβλημα συγκέντρωσης ή νιώθει μια συνεχή κόπωση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τρώτε υγιεινές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε όταν τα παιδιά σας είναι μικρότερα και να αρχίσετε να τρώτε πραγματική τροφή εκτός παιδικών ή πολτοποιημένων τροφών.

Δε χρησιμοποιούμε το φαγητό ως κίνητρο, επιβράβευση ή παρηγορητικά.  Τα παιδιά δεν πρέπει να συνδυάσουν το φαγητό με αγάπη, ασφάλεια ή επιβράβευση. Όταν το φαγητό χρησιμοποιείται ως ένδειξη αγάπης γίνεται η καταγραφή αυτής της πληροφορίας στον εγκέφαλό τους. Τα παιδιά έτσι μπορεί να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το φαγητό για να διαχειρίζονται τη λύπη τους, τη βαρεμάρα του ή το άγχος τους και αυτό τελικά να οδηγήσει σε «συναισθηματικό φαγητό». Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι η τακτική αυτή, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε προτίμηση μη υγιεινών τροφίμων. Αντί να τους δώσουμε μια λιχουδιά επειδή κάτι τους στεναχώρεσε ας τους αγκαλιάσουμε ή ας τους δώσουμε τον χρόνο μας για να παίξουμε, να συζητήσουμε.

Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και διδάσκονται περισσότερο από το παράδειγμα. Η σωστή διατροφή θα πρέπει λοιπόν να εφαρμόζεται από όλη την οικογένεια για να μπορούν τα παιδιά να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους στο τραπέζι αποκτούν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Ας καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι, να φάμε με ηρεμία, αργά, με παύσεις, να μασάμε καλά το φαγητό μας και να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

** δημοσιεύθηκε στο φύλλο 21ης-10-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!