Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

“Ταχίνι, η νηστίσιμη υπερτροφή”

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, που προέρχεται με ειδική επεξεργασία (αποφλοίωση, ξήρανση, πολτοποίηση) από επιλεγμένους σπόρους σησαμιού.

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πρόκειται για έναν δυνατό σύμμαχο στην διατήρηση της καλής υγείας , καθώς περιέχει εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην ευεξία και στην μακροζωία. 

Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί άλλωστε ως υπερτροφή. 

Όσον αφορά στην θρεπτική του αξία,

το ταχίνι είναι πλούσιο σε:

  • Πρωτείνη.  Η πρωτεΐνη που προκύπτει αν συνδυάσουμε το ταχίνι με ψωμί, ξηρούς καρπούς ή με όσπρια, (όπως συμβαίνει στην παρασκευή του χούμους), είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα της ζωικής πρωτείνης. Για τον λόγο αυτό, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό τρόφιμο για τις ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, οι αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας. 
  • Φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

– Aσβέστιο, ικανό για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

– Σίδηρο για την καταπολέμηση της αναιμίας και την τόνωση του οργανισμού.

– Kάλιο και ψευδάργυρο ,σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Μαγγάνιο και σελήνιο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

– Xαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων

–  Βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Τα οφέλη του όμως δεν σταματάνε εδώ.

Το ταχίνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

  • Προστατεύει τον οργανισμό μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.

  – Εμποδίζει λόγω των συστατικών του (λιγνάνες) την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό

 – Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης 

– Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

– Μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

– Επίσης σύμφωνα με έρευνες, ενδέχεται να δρα ανασταλτικά ακόμα και στη νόσο Αλτσχάιμερ

  Βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του απόδοσης (90 περίπου θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας), θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, ειδικά εάν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Παρακάτω, μια πολύ εύκολη συνταγή για να κάνουμε τα λαχανικά και τις σαλάτες μας πιο νόστιμα και ακόμα πιο θρεπτικά.

Dressing ταχινιού:

  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ανάλατα, φυστίκια)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κ.σ. νερό

Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το νερό) σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή. Το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βαζάκι, στο ψυγείο. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας στη σαλάτα ή στα λαχανικά μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!