Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου η φύση μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά.

Αυτή την εποχή, μπορούμε να βρούμε σταφύλια, λάχανα, πράσα, αχλάδια, μήλα, μπρόκολα, αντίδια, σε άριστη ποιότητα και διαφορετικά είδη. Καταναλώνοντας ωμά λαχανικά και φρούτα κατά την διάρκεια της ημέρας, βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποβάλει τις τοξίνες που δημιουργούνται, και διατηρούμε το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση. Πολλά και μικρά γεύματα, γεμάτα φρούτα και λαχανικά είτε ωμά είτε σε χυμούς, βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες εργασίας και προσφέρουν πνευματική και σωματική ευεξία.

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

Σταφύλι: Το σταφύλι διακαιολογημένα θεωρείται ο “βασιλιάς των φρούτων”, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και B, σε σταφυλοσάκχαρα και κάλιο. Έχει και αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του. Περιέχει τα 10 (από τα 16) πιο βασικά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ο χυμός του θεωρείται το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, μεταλλικά άλατα και λευκωματούχες ουσίες, με το μητρικό γάλα.

Θα το βρείτε σε πολλές ποικιλίες και καταναλώνεται ωμό, αποξηραμένο (σταφίδα), ως χυμός, ως μούστος σε κουλούρια και γλυκά, ως γλυκό κουταλιού, κλπ.

Πράσα: Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και έχουν πολλά από τις ίδια υγιή οφέλη. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Η κατανάλωση πράσων βοηθά να χαμηλώσει η κακή χοληστερίνη (LDL), αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή χοληστερόλη (HDL), συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ακτινίδια: Αυτά τα φρούτα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ασπίδες προστασίας του DNA μας. Περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Βοηθούν επίσης τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προστατεύουν την καρδιά, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Τα ακτινίδια είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες ή τάρτες φρούτων.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένας ακόμη ισχυρός μαχητής κατά του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β5, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, και καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει τον καταρράκτη, βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών οστών, προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μπρόκολο μαγειρεύεται ιδανικά στον ατμό, ως σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή λίγη μαγιονέζα. Ταιριάζει σε σαλάτες και σούπες, με κορυφαία την σούπα μπρόκολου με κρέμα.

Μήλα: Όπως λέει και το λαϊκό απόφθεγμα, “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”! Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην προστασία του μαστού και του παχέος εντέρου, στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά, και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2, και ενισχύει την υγεία των πνευμόνων.

Τα μήλα είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Εξαιρετικά επίσης τα μήλα στον φούρνο (με σταφίδες, μέλι και κανέλα), μήλο με φυστικοβούτυρο, τα μήλα σε φρουτοσαλάτες, κλπ.

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!