Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα… σαν σήμερα

Γιορτάζουν
Ματρώνα, Ματρώνη.

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Ουίσκι
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Γεγονότα
1821 Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενου στη δοξολογία.
1821 Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).
1941 Η Ναυμαχία του Ταινάρου. Αγγλικός στολίσκος καταναυμαχεί και βυθίζει πέντε πλοία της φασιστικής Ιταλίας.
1970 Αρχίζει η δίκη των μελών της «Δημοκρατικής Άμυνας», οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.
1973 Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία «Ο Νονός», στέλνοντας την ινδιάνα ηθοποιό Σαχίν Λιτλφίδερ στην τελετή απονομής για να περιγράψει την άσχημη κατάσταση των Ινδιάνων της Αμερικής.
1977 Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.
 
Γεννήσεις
1938 Γεννιέται η Κατερίνα Γιουλάκη, ελληνίδα ηθοποιός.

1959 Γεννιέται ο Ιβάν Σαββίδης, ελληνορρώσος επιχειρηματίας (ΠΑΟΚ, ΕΘΝΟΣ, OPEN, ΟΛΘ).

1963 Γεννιέται ο Κουέντιν Ταραντίνο, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου («Pulp Fiction»).

 
Θάνατοι
1897 Πεθαίνει ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος έλληνας οφθαλμίατρος. (Γεν. 11/8/1826)

1968 Πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν, σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (Γεν. 9/3/1934)

2010 Πεθαίνει οΚαίσαρ Αλεξόπουλος, έλληνας φυσικός και ακαδημαϊκός, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών. Το τετράτομο έργο του «Φυσική» καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία. (Γεν. 10/11/1909)

 

© SanSimera.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!