Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τα Mc Donald’s και εμείς.

Δεν πρόλαβε να περάσει το Πάσχα και στην Κέρκυρα, μια φήμη προκάλεσε επανάσταση: Τα Mc Donald’s ενοικιάζουν τον παλιό Ζήσιμο!

Τη ίδια στιγμή:
Τα καντούνια μοιάζουν με εμποροπανήγυρη της Μέσης Ανατολής.
Το Βίδο έγινε (κάτι σαν) ιδιωτικό νησί, χωρίς κατασκηνώσεις και φέτος.
Ο Ερημίτης θα αποκτήσει λιμένα.
Ο Φορέας Διαχείρισης για την UNESCO έχει στοιχειώσει.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας της πόλης έχει στοιχειώσει.
Οι τέντες, τα κλιματιστικά και τα αυτοκίνητα είναι όπου τους αρέσει.
Η μουσική κάποιων μπαρ της πόλης παίζει στη διαπασών μέχρι ό,τι ώρα γουστάρει.
Τα τοιχία και τα κτίσματα των παραθεριστικών μονάδων φτάνουν ως τη θάλασσα.
Τα διώροφα κόκκινα λεωφορεία αλωνίζουν στον ιστορικό ιστό της πόλης.
Το κτήριο της Πλατείας Δημαρχείου θα καταρρεύσει από μέρα σε μέρα πάνω στην ιστορική πλατεία (μακάρι όχι στα κεφάλια μας).
Όλα αυτά και άλλα πολλά δεν μας πειράζουν.
Μας πειράζει το Mc Donald’s που στη Ρώμη, στη Βουδαπέστη και αλλού έχει απολύτως σεβαστεί το διάκοσμο και τον μνημειακό χαρακτήρα των πόλεων και των κτηρίων.
Ίσως ακόμα πιστεύουμε ότι από το Λιστόν πέρναγαν μόνον οι ευγενείς. Ίσως επίσης πιστεύουμε ότι οι απελθόντες ενοικιαστές του Ζήσιμου σεβάστηκαν την αρχιτεκτονική του χώρου – με τα πλακάκια, τα πλαστικά ρατάν και τα ρουστίκ στοιχεία, απλά και μόνο επειδή κράτησαν την οροφή με την ξυλόγλυπτη κορνίζα και τα φωτιστικά.
Ότι είναι εντάξει να απουσιάζει η Εκπαίδευση στην Πολιτισμική Κληρονομιά από την ατζέντα του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας.
Ότι είναι μια χαρά η πόλη, όπως είναι.
Προσωπικά αγαπώ το καλό φαγητό. Όχι απαραίτητα το ακριβό. Το καλό. Που σημαίνει ότι δεν πατάω σε άθλια ταχυφαγεία – αλυσίδες και ότι προτιμώ εστιατόρια που τιμούν τη γαστρονομία και την κουλτούρα του τόπου.
Επίσης προσωπικά, έχω μνήμες – φωτογραφίες και νοσταλγία (τόση-όση φυσικά) για τον Ζήσιμο. Εκεί μεγάλωσα.
Επίσης, πάλι προσωπικά, αγαπώ, τιμώ και συμμετέχω όσο μπορώ (και όσο αξίζει τελικά) στην διατήρηση και την προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, που λατρεύω!
Επομένως, το τελευταίο που θα έκανα, θα ήταν να υποστηρίξω την ενοικίαση του χώρου του παλιού καφεστιατορίου «Τα Ολύμπια» στα Mc Donald’s. Αλλά πραγματικά, έχω πολύ μεγαλύτερες αγωνίες ως πολίτης αυτού του τόπου.
Η μεγαλύτερη είναι γιατί να μην έχουμε κατορθώσει εμείς, ως Κερκυραίοι, να ορίζουμε το πλαίσιο. Γιατί να μην έχουμε την αυτοπεποίθηση του «είναι» μας. Γιατί να μην θεωρεί περιττό το κάθε Mc Donald’s να ανοίξει υποκατάστημα στην Κέρκυρα;
Πριν σωθούμε από τα Mc Donald’s , ας σωθούμε από τον κακό εαυτό μας, συμπολίτες. Ας γίνουμε κάποιοι μέσα από ταξίδια, εμπειρία, επιμονή για παιδεία και μακριά από τα πρόσκαιρα προσωπικά συμφέροντα. Τότε, ας μιλήσουμε και για τα Mc Donald’s.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 13ης-5-2021 της ΚΣ στη στήλη “Αλι-θινά”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!