Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τι γνωρίζετε για το διατροφικό πιάτο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, σήμερα θέλησα να

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 6, 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου

σας μιλήσω για το διατροφικό πιάτο. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της μερίδας μας. Γνωρίζοντας καλά πως το κλειδί για έναν επιτυχημένο έλεγχο βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή, το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ διαμόρφωσε ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους μας, το διατροφικό πιάτο.

Η χρήση του πιάτου είναι τόσο εύκολη ώστε να μπορεί να γίνει αντιληπτή από άτομα κάθε ηλικίας. Πάμε να αναλύσουμε τα μέρη του:

  • Το ½ πιάτο γεμίζει με φρούτα ή/και λαχανικά. Η ποικιλία στα διαφορετικά χρώματα επιτυγχάνει την πλήρη κάλυψη των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών στον οργανισμό μας. Όσο πιο πολύχρωμο το πιάτο μας τόσο πιο «δυνατό» γίνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Το ¼ του πιάτου καλύπτεται από αμυλούχες τροφές, όπου κατά βάση αποτελούνται από υδατάνθρακες. Αναμφισβήτητα, προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, μειώνοντας ταυτόχρονα τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τη ζάχαρη, το άσπρο ρύζι και αυξάνοντας την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως είναι τα όσπρια.
  • Το εναπομείναν ¼ γεμίζει με πηγές πρωτεΐνης. Το διατροφικό πιάτο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των άλιπων πηγών πρωτεΐνης, όπως είναι τα ψάρια και τα πουλερικά. Συστήνεται ανεπιφύλακτα η κατανάλωση ξηρών καρπών, ενώ φαίνεται πως η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος θα πρέπει να λαμβάνει θέση 1 φορά την εβδομάδα στη διατροφή μας. Γενικά, επειδή τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι και ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά, προσπαθήστε να επιλέγετε την πιο άπαχη μορφή τους κάθε φορά. Τέλος, μην ξεχνάτε πως η συχνή κατανάλωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο του παχέος εντέρου, επομένως συστήνεται η κατανάλωσή του με φειδώ.

Βλέπουμε πως το διατροφικό πιάτο αποτελεί ένα πρακτικό και εύκολο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή. Η ποικιλία των τροφίμων που περιέχεται (από όλες τις ομάδες τροφίμων) μπορεί να διασφαλίσει την επάρκεια θρεπτικών συστατικών, ενώ οι κατάλληλα διαμορφωμένες «περιοχές» συμβάλλουν τόσο στον κορεσμό όσο και σε έναν καλύτερο έλεγχο της μερίδας (και κατ’επέκταση του σωματικού μας βάρους).

Δείξε μου το πιάτο σου, λοιπόν…

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!