Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Του καλοκαιριού τα φρούτα

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, σχεδιάζουμε το πλάνο των διακοπών μας, ο υδράργυρος συνεχώς αυξάνεται και εμείς επιζητούμε τη δροσιά με κάθε τρόπο. Ευτυχώς η εποχή μας ευνοεί, καθώς η αφθονία των φρούτων που προσφέρεται τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο «απαιτητικούς» καταναλωτές. Εκμεταλλευτείτε την ποικιλία των καλοκαιρινών φρούτων, αφού τόσο οι πολύτιμες βιταμίνες τους όσο και η ενυδάτωση που μας προσφέρουν, λειτουργούν ως σύμμαχος για την υγεία του οργανισμού μας.
Πάμε να δούμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες των πιο «διάσημων» φρούτων του καλοκαιριού:
1. Κεράσια: «Ο κόκκινος χρυσός». Το κόκκινο χρώμα τους υποδεικνύει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και κυρίως ανθοκυανίνες. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών A και C, καθώς και φυλλικού οξέος, υπεύθυνο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχουν μελατονίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών συνεισφέροντας στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ως 1 μερίδα φρούτου ορίζονται περίπου 12 κεράσια και αποδίδουν 60 θερμίδες στον οργανισμό.
2. Βερίκοκα: «Τα μικρά θαύματα».Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα τους «μαρτυρά» την περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση. Αυτό, μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης και την υγεία των οστών. Τα βερίκοκα αποτελούν καλή πηγή νατρίου, σημαντικός ηλεκτρολύτης για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα βερίκοκα τα καθιστούν κατάλληλα για άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας. Ως 1 μερίδα φρούτου ορίζονται 3 βερίκοκα, αποδίδοντας περίπου 60 θερμίδες.
3. Ροδάκινο: «Ζουμερό και δροσερό». Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη A και β-καροτένιο. Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε νερό (περίπου 90%) καθιστά το ροδάκινο σύμμαχο της ενυδάτωσης του οργανισμού και υπεύθυνο της λάμψης του δέρματος. Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει περίπου 60-70 θερμίδες.
4. Πεπόνι: «Η κίτρινη δύναμη».Πλούσιο σε βιταμίνη Cπροστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Το β-καροτένιο που περιέχεται σε αυτό μπορεί να προστατέψει από τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (προβλήματα που εμφανίζονται σε μεγάλη ηλικία). Τέλος, μια λεπτή φέτα πεπόνι αποδίδει περίπου 70-80 θερμίδες, κυρίως λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε νερό.
5. Καρπούζι «Ο άρχοντας του καλοκαιριού».Αρέσει σε όλους, είναι γλυκό, δροσερό και αποτελείται κατά 92% από νερό. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και κυρίως λυκοπένιο, το καθιστά ως ισχυρό καροτενοειδές, αφού καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από χρόνιες παθήσεις. Αναμφισβήτητα, το καρπούζι συμμετέχει ενεργά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας αποδίδοντας μόλις 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Εντάξτε ποικιλία φρούτων στην καθημερινότητά σας, λαμβάνοντας έτσι ποικιλία βιταμινών. Είτε ολόκληρα, είτε σε smoothies, είτε σε σαλάτες, τα καλοκαιρινά φρούτα σας προσφέρουν ενέργεια, γεύση και δροσιά κάθε ώρα της ημέρας.Καλή απόλαυση!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!