Quantcast
ΚΑΙΡΟΣΤΟΠΙΚΑ

Το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai έφτασε και στην Κέρκυρα!

Ένα πραγματικά μοναδικό φαινόμενο αλλά πάρα πολύ σπάνιο, σημειώθηκε προχθες το βράδυ στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο !

Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Τόγκα ήταν τόσο ισχυρή στον Νότιο Ειρηνικό είχε ως αποτέλεσμα ότι η απόσταση από το ηφαίστειο μέχρι την κεντρική Ευρώπη είναι 17 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά σημειώθηκε σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ!

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το κρουστικό κύμα ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη και έφτασε μέχρι και την χώρα μας με αποτέλεσμα η ατμοσφαιρική πίεση να έχει διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, ότι ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε ακόμα και στην Αλάσκα, περίπου 9.000 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης ! Αν επιβεβαιωθεί, αυτός θα είναι ο πιο δυνατός ήχος που έχει καταγράφει στη Γη από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις ! 

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κέρκυρα αρχισαν να καταγράφουν και «τρελαθηκαν» για λίγο τα βαρόμετρα.

Το κύμα πίεσης καταγράφηκε μάλιστα παρά πολύ καθαρά από όλους σχεδόν τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην Κέρκυρα με την βαρομετρική πίεση να παρουσιάζει

Πιο συγκεκριμένα στις 22:00 το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου παρατηρούμε στον μετεωρολογικό μας σταθμό στην ορεινή Πετάλεια, την απότομη άνοδο της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά 1 μονάδα (hpa) και απότομη πτώση στις 23:00 κατά 2 μονάδες (hpa). Το ίδιο έγινε και τα ξημερώματα σήμερα στις 02:00 όπου πάλι είχαμε απότομη άνοδο κατά 2 μονάδες και πτώση στις 02:30 κατά 3 μονάδες (hpa).

Διάγραμμα από το μετεωρολογικό σταθμό Πετάλειας

Διάγραμμα από το μετεωρολογικό σταθμό Βαλανειού

Διάγραμμα από το μετεωρολογικό σταθμό Μαρίνα Γουβών.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σχετικές φωτογραφίες από την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου

Το νησί Hunga Tonga εξαφανίστηκε από τον χάρτη

 

Το ηφαιστειογενές νησί Hunga Tonga ισοπεδώθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga–Hunga Haʻapai το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-1 παρέχει εικόνες από την έκταση του νησιού πριν και μετά την έκρηξη, οι οποίες παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο.

ή  Ενσωμάτωση βίντεο

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/b8IRHHooQew” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Σύνταξη άρθρου: Νικόλαος Σ. Βλάχος. Ερασιτέχνης μετεωρολόγος.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!