Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Το «μαγικό» μαγνήσιο

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα μεταλλικό στοιχείο, όπου συναντάται στα οστά, στους ιστούς καθώς και στα όργανα του σώματος. Θεωρείται απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και του

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6

μεταβολισμού, καθώς ενεργοποιεί περίπου 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, επηρεάζοντας τον μεταβολισμού του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στη νευρική λειτουργία, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Φυσιολογικά, στο σώμα ενός ενήλικα περιέχονται περίπου 25γραμμάρια μαγνησίου, όπου το 60% βρίσκεται στο σκελετό, το 39% εντός των κυττάρων και μόλις το 1% στο αίμα. Γ
ι’αυτό, είναι δύσκολη η εκτίμηση της επάρκειας ή μη του μαγνησίου μέσω της εξέτασης αίματος.
Πώς ερμηνεύεται η ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό;
Οι μικρές ποσότητες μαγνησίου στον οργανισμό είναι υπεύθυνες για μυικές κράμπες, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, κόπωση και αδυναμία μυικής χαλάρωσης. Ωστόσο, καλά τεμηριωμένες μελέτες συνδέουν την έλλειψη μαγνησίου με οστεοπόρωση, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου και υπέρταση, υπογραμμίζοντας έτσι τον καθοριστικό του ρόλο στην υγεία του οργανισμού μας.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;
-Τα άτομα που αποφεύγουν να καταναλώνουν πράσσινα φυλλώδη λαχανικά (λιγότερες από 3 μερίδες την ημέρα)
– Άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια
– Σε περιπτώσεις αλκοολισμού
– Άτομα που λαμβάνουν χρόνια αντιβιωτικά ή διουρητικά
– Άτομα που πάσχουν από σύνδρομα δυσαπορρόφησης (π.χ. νόσος Crohn)

Ποιες είναι διατροφικές πηγές μαγνησίου;

Το μανγήσιο υπάρχει σε ποικιλία τροφών με κύριες πηγές τους ηλιόσπορους, τον σολομό και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προτιμήστε ποικιλία ξηρών καρπών μέσα στην εβδομάδα όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης καθώς και λιναρόσπορο, σουσάμι και ταχίνι. Από την κατηγορία των φρούτων σίγουρα «κερδίζουν πόντους» τα φρούτα εποχής (ροδάκινο, μήλο, βερίκοκο, σύκο), καθώς και οι χουρμάδες, το μήλο και η μπανάνα. Από την κατηγορία των υδατανθράκων προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης, τη βρώμη και το καστανό ρύζι, όλα τα όσπρια (κυρίως φασόλια, σόγια και αρακά) και από τα λαχανικά, το μπρόκολο, το σπανάκι και το μαρούλι. Τέλος, μια αρκετά «δυνατή» πηγή μαγνησίου αποτελεί το κακάο και κατά συνέπεια προτείνεται η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας (πάντα με φειδώ).
Εντάξτε στην καθημερινότητάς σας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να λαμβάνετε ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ταχίνι, ξηροί καρποί, όσπρια, λαχανικά και φυσικά τα αγαπημένα σας φρούτα εποχής, μπορούν να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμά σας. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε μια διατροφική ανεπάρκεια και φυσικά να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!