Quantcast
NIKOΣ ΜΑΜΑΛΟΣΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

«Το μετέωρο βήμα του επαγγελματία»

Νικόλαος Ασκλ. Μάμαλος*

 

Την Δευτέρα 28/2/2022 λήγει η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση ‘’36-72 δόσεων’’, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, για το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α.
Αφορά οκτακόσιες χιλ.(800.000) κυρίως επαγγελματίες και αναφέρεται σε 2.6 δις € αλλά η χαμηλή συμμετοχή προβληματίζει το υπουργείο κυρίως όμως προβληματίζει τους επιχειρηματίες .
Προβληματίζει γιατί οι εργοδότες , οι επαγγελματίες και οι λοιποί αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν μία ρύθμιση 120 δόσεων που μπορεί να λήγει το 2030 , μία ρύθμιση 72 δόσεων που θα λήγει το 2028 , μία ρύθμιση 12 δόσεων και ταυτοχρόνως πρέπει να εξοφλούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος τελεί υπό αποδιοργάνωση , μόλις τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε ότι αναρτήθηκαν οι οφειλές της περιόδου της πανδημίας και άλλες που προέκυψαν για οποιοδήποτε λόγο .
Το τελευταίο αποτελεί και το ειδικότερο πρόβλημα και αφορά την λειτουργία και την απεικόνιση τους στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του οργανισμού. Εδώ οι υποχρεώσεις χωρίζονται σε αυτές που θα εισπραχθούν από το ΚΕΑΟ και στις τρέχουσες όπου και αυτές είναι δύο κατηγοριών και εισπράττονται με διαφορετικούς κωδικούς . Ο διαχωρισμός και ο τρόπος είσπραξης έχει δημιουργήσει ερωτήματα και αμφιβολίες καθώς οι επιχειρηματίες και τα λογιστήρια πίστευαν ότι εξοφλούσαν τρέχουσες υποχρεώσεις και τελικά οι καταβολές οδηγούνταν σε δόσεις ή άλλες υποχρεώσεις .
Από την 1 Μαρτίου 2022 ‘’ανανήψαντες’’ οφειλέτες , θα οφείλουν και θα πρέπει να εξοφλούν κάθε μήνα τις υποχρεώσεις της 10ετούς οικονομικής κρίσης , της περιόδου της πανδημίας , τις υποχρεώσεις που προέκυψαν και δεν καλύπτονται από τις πρόνοιες της πανδημίας, να αποδίδουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να προσθέσουμε και την έναρξη καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούνιο .
Συμπερασματικά είναι αδύνατον να ενταχθούν στην ρύθμιση οι οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) επαγγελματιών εξαιτίας της αδυναμίας τους να προγραμματίσουν και κυρίως να εφαρμόσουν το σύνολο των ρυθμίσεων που θα προκύψουν , ρυθμίσεις που η εφαρμογή τους έχει αυστηρές προϋποθέσεις που είναι πιθανό να τους οδηγήσουν στην έξοδο έστω και αν πρόσκαιρα ενταχθούν σε ρύθμιση .
Απαιτείται γενναία , έντιμη και ρεαλιστική ματιά στα χρέη προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ , με βάση τη κοινή παραδοχή ότι η πανδημία καταρράκωσε μια ήδη αδύναμη οικονομία και κυρίως ότι οι καλές ειδήσεις για τον τουρισμό θα αργήσουν να μεταφραστούν σε εισπράξεις και σε κάθε περίπτωση δεν αρκούν για το σύνολο της οικονομίας .
Η ματιά αυτή πρέπει να περιέχει δραστική μείωση έως εξάλειψη των προσαυξήσεων , διαγραφή μέρους των χρεών όταν καταβληθεί μεγάλο μέρος των οφειλομένων και η σύνδεση διαθέσιμου εισοδήματος και ποσού καταβολής , διαφορετικά θα συσσωρεύονται ανείσπρακτα χρέη και οι οφειλέτες θα κολυμπούν σε θάλασσες άγχους και σε αδιέξοδα .

*Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ταξ.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!