Quantcast
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Τεμπονέρας ζει, εμπνέει και οδηγεί

Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, οι μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1990 – 1991, σημαδεύτηκαν από βίαια και αιματηρά επεισόδια, με τραγικότερη στιγμή την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος έπεσε νεκρός ύστερα από χτύπημα με λοστό στο κεφάλι από τον Γιάννη Καλαμπόκα,  κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας, ένας ιδιαίτερα αγαπητός καθηγητής, που τον διέκρινε το ελεύθερο και αγωνιστικό του πνεύμα, υπήρξε θύμα του φανατισμού και των ακραίων πεποιθήσεων μιας ομάδας ανθρώπων, που μόνος τους σκοπός ήταν η πάταξη με κάθε τρόπο οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μελανότερα σημεία στην ιστορία μαζικών κινητοποιήσεων και αντίστασης των πολιτών ενάντια σε ότι μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον τους.

Ο Νίκος Τεμπονέρας διδάσκει ακόμη, με τον ίδιο φλογερό τρόπο. 

Διδάσκει πώς η διεκδίκηση του δικαίου των ανθρώπων δεν λυγίζει απέναντι σε κάθε είδους φίμωση και βίαιη καταστολή. Ο ίδιος στάθηκε στο πλευρό των μαθητών του μέχρι τέλους, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο.

Ο Νίκος Τεμπονέρας έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τον άδικο χαμό του, αλλά γιατί όρθωσε το δικό του ανάστημα για να προστατεύσει τους μαθητές του, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές με το ήθος και την αυταπάρνηση του.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!