Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ποντιακό έθιμο «Τα Μωμοέρια» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα (video)

Για πρώτη φορά στους δρόμους της Κέρκυρας διαδραματίστηκε ένα χαρακτηριστικό ποντιακό έθιμο «Τα Μωμοέρια», που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, με διοργανωτές της Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας και πρωταγωνιστές το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης.

Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή διθυράμβου, μια χοροθεατρική παράσταση δρόμου η οποία έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Οι Μωμόεροι, αποτελούνται από τη χορευτική (κορυφαίος-αρχηγός και χορευτές), τη θεατρική (με τους αυτοσχέδιους διαλόγους) και τη μουσική ομάδα (λύρα, αγγείον, νταούλι), όλοι μεταμφιεσμένοι. Οι Κοτσ(ι)αμάνοι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας, επισκέπτονται ένα προς ένα όλα τα σπίτια του χωριού. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές, είναι η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από άντρες: δύο νύφες που προσπαθεί να τις κλέψει ο κόσμος πληρώνοντας ένα αντίτιμο με την επιστροφή τους, ο γέρος, η γραία (γριά), ο διάβολον, ο γιατρός που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, ο τσανταρμάς (χωροφύλακας επί τουρκοκρατίας) κ.ά.. Τα μουσικά όργανα που τους συνοδεύουν είναι λύρα, αγγείον (γκάιντα) και νταούλι.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!