Το συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 (CoQ10), γνωστό και ως ουβικινόνη, αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο βρίσκεται στις μεμβράνες και τα μιτοχόνδρια των κυττάρων με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή ATP, του ενεργειακού νομίσματος του οργανισμού. Λόγω της συμμετοχής του στην σύνθεση του ATP, το CoQ10
επηρεάζει τη λειτουργία όλων των κυττάρων και είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας όλων των ιστών και των οργάνων.
Οι λειτουργίες του CoQ10 στον οργανισμό είναι πολλές και συγκεκριμένα καθώς έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει θετική επίδραση στην υγεία στις παρακάτω περιπτώσεις:
1)στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση και διεγείρει άμεσα το σχηματισμό αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων.
2) στη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από στηθάγχη. Επίσης, ακόμα και τα άτομα που δεν είναι αθλητές αλλά αισθάνονται κουρασμένα και εξουθενωμένα, μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το θρεπτικό συστατικό, καθώς διεγείρει την παραγωγή ενέργειας.
3) στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δηλαδή, προλαμβάνει τις θρομβώσεις, μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζει τις αρρυθμίες, καταπολεμά την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας και απαλλάσσει από τους πόνους της στηθάγχης.
4)στην καλύτερη υγεία των δοντιών και των ούλων. Πολλές έρευνες συγκρίνουν τα αποτελέσματα εξετάσεων ατόμων με ουλίτιδα, να έχουν χαμηλότερα επίπεδα CoQ10 από τα υγιή. Με τη χρήση συμπληρωμάτων με CoQ10 μπορεί να βελτιωθείη κατάσταση της υγείας των ούλων.
Το συνένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και τα φρούτα.
Παρακάτω δίνεται ενδεικτικός πίνακας με κάποιες από τις πλουσιότερες πηγέςQ10 mg / 100 gr τροφίμων:
ΣΟΓΙΑ 9.2mg
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4mg
ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3mg
ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1mg
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8mg
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1mg
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7mg
ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0mg
Είναι φανερό από τα παραπάνω, πως αν και υπάρχει σε αρκετές τροφές, η περιεκτικότητα είναι τόσο μικρή που είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρουμε να καλύψουμε μέσα από τη διατροφή μας την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία, που είναι περίπου 400 mg.Είναι σημαντικό λοιπόν να εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με θρεπτικά συστατικά που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡAΦΙΑ
Abhinav Sharma, Gregg C Fonarow, Javed Butler, Justin A Ezekowitz, G Michael Felker. Coenzyme Q10 and Heart Failure: A State-of-the-Art Review. 2016 Apr;9(4):e002639. doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.115.002639.
EwaSiemieniuk, ElzbietaSkrzydlewska.Coenzyme Q10: its biosynthesis and biological significance in animal organisms and in humans. 2005;59:150-9.
Meghan J Ho, Edmond C K Li, James M Wright. Blood pressure lowering efficacy of coenzyme Q10 for primary hypertension. 2016 Mar 3;3(3):CD007435. doi: 10.1002/14651858.CD007435.pub3.
Robert Alan Bonakdar, Erminia Guarneri. Coenzyme Q10. 2005 Sep 15;72(6):1065-70.
Vladlena I Zozina, SergheiCovantev, Olga A Goroshko, Liudmila M Krasnykh, Vladimir G Kukes. Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem. 2018;14(3):164-174. doi: 10.2174/1573403X14666180416115428.
__________________________________________________________________________
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook