Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τροφές για τόνωση και ενέργεια!

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή μπορεί κάποιες στιγμές να σας προκαλούν κόπωση και ατονία.

Υπάρχουν τροφές που θα μπορούσαν  να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στις

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

απαιτήσεις της καθημερινότητας. Πρόκειται για φυσικά ενεργειακά διεγερτικά τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας για τόνωση και ενέργεια: 

Νερό : Ένα από τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης πέρα από την επίμονη δίψα είναι και η αδυναμία συγκέντρωσης και τα κενά μνήμης καθώς και η συνεχόμενη κούραση. Φροντίστε λοιπόν να μένετε ενυδατωμένοι. 

Τσάι : Μια ευεργετική συνήθεια για τον οργανισμό σας. Το τσάι, ζεστό ή παγωμένο,σας κρατάει ενυδατωμένους, ενώ παράλληλα σας παρέχει την καφεΐνη που θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. 

Καφές : Παρόλο που η καφεϊνη είναι εθιστική, ένα ή δυο φλυτζάνια καφέ την ημέρα θα σας ξυπνήσουν και θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας. Προσοχή όμως στις υπερβολές!!

Ξηροί καρποί:  Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της κούρασής σας. Αντιμετωπίστε λοιπόν την κούραση δραστικά καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς (πλούσιους όχι μόνο σε μαγνήσιο αλλά και στο θαυματουργό συνένζυμο Q10). Προτιμήστε φυσικά τους ανάλατους! Εσπεριδοειδή:  Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 

Μέλι : Αποτελεί μια θαυμάσια πηγή ενέργειας και υδατανθράκων και οφείλει να είναι ενταγμένο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Βάλτε το στην διατροφή σας είτε στο πρωινό είτε στο σνακ σας (δεκατιανό ή απογευματινό) με ψωμί ολικής άλεσης ή με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς!

Δημητριακά ολικής: Το να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την ενέργειά αλλά και τη διάθεση σας σε ψηλά επίπεδα. Προτιμήστε λοιπόν καστανό ρύζι και ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης. 

Σουσάμι: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο και χαλκό, που είναι απαραίτητα για την μεταβολική δραστηριότητα και, συνεπώς, την παραγωγή ενέργειας. 

Μαύρη Σοκολάτα : Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σοκολάτα και το κακάο λόγω της θεοβρωμίνης, που μαζί με το μαγνήσιο τον σίδηρο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση. 

Άπαχο Κρέας : Η γαλοπούλα , το κοτόπουλο και το άπαχο μοσχάρι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, μεταξύ των οποίων και της τυροσίνης. Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, που αποτελούν τους νευροδιαβιβαστές για την εγρήγορση και τη ζωντάνια του οργανισμού. 

Μπανάνες: Μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και κάλιο, που βοηθούν στην αργή πέψη και στο να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν την ενέργειά σας, όλη μέρα. 

Γιαούρτι: Όταν το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί καλά, τα επίπεδα ενέργειας βελτιώνονται αυτόματα. Το ελληνικό γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά που βοηθούν στην πέψη.

Κανέλα : Η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό!

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12

Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 9ης-5-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!