Quantcast
SLIDERΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ

Τσικνοπέμπτη: Το έθιμο με τα κερκυραϊκά πετέγολα και 7 tips για να ψήσεις τέλεια!

Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

ΕΛΕΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ*

Τσικνοπέμπτη η μέρα του Έλληνα καλοφαγά, και το κουτσομπολιό στα καντούνια του νησιού μου !

Το όνομα τσικνοπέμπτη προέρχεται απο την λέξη “τσίκνα” δηλαδή την μυρωδιά που έχει το καμμένο κρέας. Είναι λοπόν η μέρα που οι ψησταριές και οι φούρνοι παίρνουν φωτιά . Η μέρα που το ψητό κρέας έχει την τιμητική του και ο κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για να γιορτάσει . Παρακάτω θα βρεις 7 tips για να ψήσεις τέλεια τα κρέατα σου και θα μάθεις για τα Κερκυραικά πετέγολα που δεν αφήνουν κανέναν επισκέπτη ή κάτοικο του νησιού αδιάφορο!

7 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΣΟΥ

Το καλοψημμένο κρέας δεν θέλει κόπο άλλα τρόπο . Είτε αποφασίσεις να ψήσεις στα κάρβουνα έιτε στο σκαροτήγανο είτε στο φούρνο αν ακολούθησεις τις παρακάτω συμβουλές τα κρέατα σου θα απογειώθουν !

1.Αρχικά στεγνώνουμε το κρέας με ένα χαρτί ώστε να μην έχει αίματα.

2.Λαδώνουμε την σχάρα καλά.

3.Μαρινάρουμε πολύ καλά το κρέας ώστε να γίνει πιο νόστιμο και ζουμερό στο ψήσιμο.

4.Πασπάλιζουμε τα κρέατα και τα αφήνουμε μερικές ώρες στο ψυγείο να τραβήξουν όλα τα αρώματα…πριν το ψήσιμο τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

5.Καθαρίζουμε σχολαστικά την σχάρα που θα ψήσουμε και την αφήνουμε να κάψει αρκετά πριν τοποθετήσουμε το κρέας.

6.Δεν χρησιμοπιούμε πιρούνι για να γυρίσουμε το κρέας αλλά λαβίδα ώστε να μην το τρυπάμε και να χάνει τους χυμούς του.

7.Αλατοπιπερώνουμε πάντα στο τέλος όχι νωρίτερα γιατί το αλάτι θα μας κάνει το κρέας

 

ΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΠΕΤΕΓΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Στην Κέρκυρα λοιπόν εκτός από τα ψητά κρέατα και το άφθονο κρασί έχουμε και τα Κερκυραικα πετέγολα που έχουν πάρει το όνομά τους από το ιταλικό «πετέγολο» που σημαίνει κακόβουλο κουτσομπολιό.

Είναι ένα έθιμο που αντέχει στον χρόνο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα είδος θεάτρου στο δρόμο, βγαλμένο από τη διάθεση της σάτιρας που έχουμε έμφυτη οι Κερκυραίοι. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η έκφραση ” τρελοκερκυραίοι” αφού έχουμε κερδίσει αυτόν τον τίτλο με το σπαθί μας . Το βράδυ λοιπόν της τσικνοπέμπης μαζευόμαστε όλοι στην παλιά πόλη όπου βγαίνουν από την “φανέστρες” (παράθυρα) νοικοκυρές ντυμένες από άλλη εποχή και αφηγουνται όλα τα “ιντερέσα” (μυστικά) τα καυτά κουτσομπολιά του νησιού. Δηλαδή δεν μένει τίποτε “ροποδο” (τίποτε όρθιο) ,θα ακουστούν “μπομπές παρόλες” (αισχρές κουβέντες) και όλα όσα θα έπρεπε κανείς να κρύψει καλά. Φυσικά αυτοί που κλέβουν πάντα την παράσταση είναι οι “μορόζοι” (εραστές).

Στόχος είναι να βγουν όλα “τα μυστικά” της κάθε μιας νοικοκυράς στη φόρα…  Με την απαραίτητη αθυροστομία και την κερκυραϊκή διάλεκτο, γίνεται η μάχη “της φανέστρας” με γέλια μέχρι δακρύων μέσα απο εμπνεσμένα παραδοσιακά κείμενα με ενσωμάτωση της ιδιαίτερης και σπαρταριστικής ντοπιολαλιάς! 

Είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που όλοι οι κάτοικοι του νησιού αγαπάμε και κάθε χρόνο πηγαίνουμε και αναβιώνουμε αυτό το έθιμο ! Αν ποτέ βρεθείς τέτοια εποχή στην Κέρκυρα μην το χάσεις! 

*Είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας elenacooks.gr και αρθρογράφο στην “Κ.Σ.”

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.elenacooks.gr όπου μπορείτε να δείτε εκατοντάδες υπέροχες  συνταγές της!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!