Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Τo 11ο Θεολογικό Συνέδριο της ΠΕΘ στην Κέρκυρα

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 το 11ο Πανελλήνιο Θεολογικό-Επιστημονικό Συνέδριο της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων με θέμα: “Ορθόδοξη Ελληνική Παιδεία: από τον Ιωάννη Καποδίστρια στον π. Γεώργιο Μεταλληνό…”. Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, με την πατρική ευλογία και αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την ανάγνωση χαιρετισμού του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η δολοφονία του Καποδίστρια άφησε ένα μεγάλο “αν” στην ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού. Αν είχε αφεθεί ο μεγάλος Κερκυραίος και Έλληνας να προχωρήσει το έργο του, πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της Ελλάδας μας. Ο ίδιος έδωσε αγώνα διαμόρφωσης ενός κράτους συνδεδεμένου με την ελληνορθόδοξη παράδοση και παιδεία. Γι’ αυτό και είναι πρότυπο. Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε την πολυσχιδή προσωπικότητα και του π. Γεωργίου Μεταλληνού, ο οποίος συνετέλεσε στο να ξαναδούμε όψεις της πνευματικής μας παράδοσης που είχαμε λησμονήσει. Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του για το έργο της ΠΕΘ και την διοργάνωση του συνεδρίου, συγχαίροντας το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εισηγητές.
Στην εναρκτήρια προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Η ελληνορθόδοξη παιδεία αποτέλεσε το συνεκτικό δεσμό στην σκέψη και το έργο των δύο μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, μολονότι έδρασαν σε εποχές με διαφορετικές προτεραιότητες. Ο Κερκυραίος κόμης Καποδίστριας πίστευε ότι ο Ελληνισμός θα αναγεννηθεί μόνον αν παραμείνει ριζωμένος στις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες και την παιδεία. Πίστευε δηλαδή σε μία αρμονική συμπόρευση Εκκλησίας και παιδείας. Έδειξε την αγάπη του προς τη νεολαία οργανώνοντας εκπαιδευτικό σύστημα στην Επτάνησο Πολιτεία, συντηρώντας και εκπαιδεύοντας με δικά του έξοδα τα ορφανά προσφυγόπουλα του Αγώνα του 1821 στην Ιταλία και οργανώνοντας την εκπαίδευση μετά την Επανάσταση. Ήταν υπέρ της τεχνικής εκπαίδευσης. Επιθυμούσε τα φτωχά παιδιά που δεν είχαν τις δυνατότητες για ανώτερες σπουδές να μάθουν τέχνη για να ζουν αξιοπρεπώς. Για το λόγο αυτό οργάνωσε το Ορφανοτροφείο στην Αίγινα με τέτοιο τρόπο ώστε το καλοκαίρι να πηγαίνουν κοντά σε έμπειρους τεχνίτες για πρακτική άσκηση με έξοδα του σχολείου. Εκτός λοιπόν των άλλων αναγκαίων προτεραιοτήτων, ο Καποδίστριας αγάπησε την παιδεία και μόχθησε προσωπικά για την οργάνωση και την αναβάθμιση της, συνδυάζοντας το πρόγραμμα των μαθημάτων με τον εκκλησιασμό των παιδιών κατά τις μεγάλες γιορτές.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!