Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Υδραίου: Καμία νέα επιβάρυνση  για τη μεταφορά σκουπιδιών

Τη διαβεβαίωση ότι ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους δημότες  με πρόσθετα τέλη  για την μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη, έδωσε μιλώντας στην «Κ.Σ.» η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου.

Επί της ουσίας, η δήμαρχος επιβεβαίωσε την ανακοίνωση, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Απορριμμάτων, μετά τη σύσκεψη του περασμένου Οκτωβρίου, όπου αποφασίστηκε η μεταφορά ότι «δε θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ». Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΣ» την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί  έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κέρκυρας, για να εγκρίνει την αποστολή αιτήματος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για κατ΄ εξαίρεση έγκριση σύμβασης με απευθείας ανάθεση για το μεταφορικό έργο των σκουπιδιών από την Κέρκυρα στην Κοζάνη.

Όλα τα σκουπίδια της Κέρκυρας στην Κοζάνη

Η ΜΕΑ Κοζάνης είναι το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας στην Ελλάδα και είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέση η ΕΕ. Επεξεργάζεται τις ποσότητες απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας που αγγίζουν τους 89.000 τόνους και μετά από συμφωνία τα απορρίμματα του δήμου Αιγίου που είναι 8.000 τόνοι. Με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ να δεχθεί και τους 23.700 τόνους της Κέρκυρας η ΜΕΑ Κοζάνης αγγίζει το μέγιστο φορτίο επεξεργασίας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ωστόσο, όπως  ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, «η εταιρία μας θα προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης και ταυτόχρονης αδειοδότησης του εργοστασίου ΕΔΑΔΥΜ, για να μπορεί από τους 120.000 τόνους που είναι σήμερα η δυνατότητα επεξεργασίας, να ανέλθει στους 150.000 τόνους». Όπως εξήγησε «μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, θα μπορούμε να δεχθούμε προς επεξεργασία το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που αγγίζουν τους 55.000 τόνους ετησίως».

Το κέρδος της ΔΙΑΔΥΜΑ απο τα κερκυραϊκά σκουπίδια

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ θα λάβει ως χρηματοδότηση 500.000 Euro για τη δημιουργία «Μονάδας Αντίστροφης Ώσμωσης» που θα προστεθεί στο σύστημα επεξεργασίας στραγγισμάτων που λειτουργεί ήδη στο ΧΥΤΑ και για την οποία η ΔΙΑΔΥΜΑ πλήρωνε σε ιδιώτες 120.000 ετησίως. Επίσης συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ με 2,5 εκατ ευρώ για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή καθώς και με 150.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της για την επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων. Ο Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι «το συνολικό όφελος για τους δήμους της δυτικής Μακεδονίας από την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας και του Αιγίου στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, ανέρχεται στις 330.000 ευρώ» ενώ σε ένα χρόνο που θα ολοκληρωθεί η νέα δανειοδότηση και θα απορροφάτε το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που είναι 50.000 τόνοι «τότε το όφελος για την εταιρία δηλαδή για τους δήμους της περιοχής μας θα ανέρχεται στις 600.000 Euro».

Πόσο θα κοστίσει η μεταφορά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Μερόπης Υδραίου, η μεταφορά των σκουπιδιών θα στοιχίσει περίπου 115 ευρώ τον τόνο, τα οποία αναλύονται ως εξής: 42 ευρώ  ανά τόνο σύμμεικτων σκουπιδιών  θα καταβάλλεται στο φορέα ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) και 58 ευρώ πλέον ΦΠΑ θα είναι το κόστος μεταφοράς.

Η Μ. Υδραίου εκτιμά ότι μετά το πρόγραμμα ανακύκλωσης ο όγκος των σκουπιδιών, που θα μεταφέρεται ετησίως στην Κοζάνη θα είναι περίπου 40.000 τόνοι. Δηλαδή το κόστος μεταφοράς θα προσεγγίζει ετησίως τα 4,5 με 5 εκατομ ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των τελών καθαριότητας, που εισέπραττε ο Ενιαίος Δήμος Κέρκυρας ανέρχονταν στα 13,5 εκατ ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό τα τέλη καθαριότητας διαφέρουν απο τη μία δημοτική ενότητα στην άλλη. Με τα τέλη στις δημοτικές ενότητες του Κεντρικού Δήμου να υπερβαίνουν το 1 ευρώ (στην πόλη μάλιστα είναι κοντά στα 2€(, ενώ στις δημοτικές ενότητες Βόρειας & Νότιας Κέρκυρας να είναι χαμηλότερα. Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων το αναλαμβάνει  ο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ και θα προχωρήσει στον διαγωνισμό για την ανάθεση του μεταφορικού έργου. Οι τέσσερεις Δήμοι μέλη του Φορέα (Κεντρικής, Βόρειας, Νότιας Κέρκυρας & Παξών) υποχρεούνται να καταβάλλουν ετήσια συνδρομή στον ΦΟΔΣΑ ανάλογα με τον όγκο σκουπιδιών, που παράγονται στους χώρους ευθύνης τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι οφείλουν στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος σημειώνεται ότι ο Δήμος Παξών θα μεταφέρει τα απορρίμματά του, που ανέρχονται σε 2000 τόνους ετησίως σε ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Οι άξονες για τη λύση του προβλήματος

Στις 30 Οκτωβρίου 2019 είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας  ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου  Μανώλη Γραφάκου, για το οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τρεις Βουλευτές του νομού, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα, οι Δήμαρχοι Μερόπη Υδραίου της Κεντρικής Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης της Νότιας Κέρκυρας και Γιώργος Μαχειμάρης της Βόρειας Κέρκυρας. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του ΥΜΕΠΕΡΡΑ, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί. Οι κύριοι άξονες του σχεδίου που συμφωνήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ήταν:

Η ταχεία δρομολόγηση της μόνιμης και οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι.  Αρχές του 2020 το έργο θα δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2022. Άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων.

Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία.Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!