Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στην τριχοτόμηση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Κέρκυρας

Το νέο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε  στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τερματίζει κάθε σκέψη περί διάλυσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας (ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ.).

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προσφάτως εκλεγέντες δήμαρχοι Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος,Γιώργος Μαχειμάρης και Βασίλης Χειμαριώτης είχαν συναντηθεί στις αρχές του μήνα και συμφώνησαν αρχικά να δοθεί εξάμηνη παράταση της λειτουργίας της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ και στη συνέχεια οι τρεις νέες Δημοτικές Αρχές θα αποφάσιζαν εάν θα παραμείνει Διαδημοτική η Επιχείρηση ή κάθε Δήμος θα δημιουργήσει ξεχωριστή ΔΕΥΑ.

Ως γνωστόν κατά την διάρκεια της αυτοδιοικητικής θητείας, που λήγει στο τέλος του χρόνου, οι τρεις Δήμοι είχαν κατά καιρούς εξαγγείλει τις προθέσεις τους να διαλύσουν την ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ και ο καθένας ξεχωριστά να “χτίσει” την δική του επιχείρηση ή Υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης.

Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης

Όπως αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ του “insider.gr”, που υπογράφει ο Κώστας Δεληγιάννης: Τη συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας -αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη Περιφέρεια- προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται σε νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης. Οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), παίρνοντας τη θέση των ΔΕΥΑ.  

Όπως είναι φυσικό, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης δεν θα μπορούν να παρέχουν πλέον υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Οι Μει.ΔΕΥΑ Θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει και με τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ. Θα εποπτεύονται από το Συμβούλιο Στρατηγικής και Εποπτείας, μέλη του οποίου θα είναι οι Δήμοι στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, όργανο διοίκησής τους θα είναι μία 9μελής Εκτελεστική Επιτροπή και ένας Εκτελεστικός Διευθυντής, που θα επιλέγεται με κριτήρια αγοράς.

Τι θα γίνει με τα χρέη των ΔΕΥΑ

Ως γνωστό η ΔΙΑΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε ζοφερή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (δεν έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός της) οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της είναι περίπου 20 εκ € εκτ ων οποίων 14 εκατομμύρια οφείλονται στη ΔΕΗ. Επίσης οι ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών υπολογίζονται σε περίπου 20 εκ.€. Επομένως με το νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι προωθεί  παράλληλα τη ρύθμιση των υφιστάμενων χρεών των ΔΕΥΑ. Την ίδια στιγμή, για τις Μει.ΔΕΥΑ που θα τις αντικαταστήσουν, θα θεσπισθεί μηχανισμός ο οποίος θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων οφειλών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Σύμφωνα με το υπουργείο, η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με πιο κεντρικοποιημένο τρόπο «μεταφράζεται» σε ουσιαστική ενδυνάμωση των ΔΕΥΑ. Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, ώστε οι διαδημοτικές επιχειρήσεις να περιορίσουν σημαντικά τα κόστη τους.

Δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης

Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει πως  το ΥΠΕΝ δρομολογεί σημαντικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Έτσι, στο REPowerEU προβλέπεται η χρηματοδότηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων για μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης, τα οποία μεταξύ άλλων θα μπορούν μεταξύ άλλων να στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος των αντλητικών σταθμών. Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ΔΕΥΑ.

Παράλληλα, οι ΔΕΥΑ (και κατά συνέπεια οι Μει.ΔΕΥΑ που θα τις διαδεχθούν) αποτελούν βασικό ωφελούμενο του προγράμματος «Απόλλων» που έχει στα σκαριά το υπουργείο, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη
χώρα.

Στόχος του είναι να εγκατασταθούν σταθμού ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,1 GW, με συστήματα αποθήκευσης, ώστε μεταξύ άλλων να καλυφθεί το 50% της κατανάλωσης των ΔΕΥΑ, όπως και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Η αντίδραση της Π.Ο.Ε. ΔΕΥΑ

Η είδηση για το τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με τις ΔΕΥΑ, προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης.  Καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων όταν ακόμα και στους ΦΟΣΔΑ οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο.

Προβλήματα λειτουργίας θα λύνονται μετά από ένα χρόνο.

Συνεργασίες με τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές δεν θα υπάρχουν.

Τις ανάγκες θα τις κρίνουν άνθρωποι ξένοι με τα τοπικά προβλήματα.

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων καμία μέριμνα παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις.

Για τις κατακτήσεις των εργαζομένων καμία μέριμνα.

Προβλήματα εργαζομένων θα τίθενται στο Δ.Σ. του νέου φορέα άγνωστο πότε.

Η κατεύθυνση του συνδικάτου είναι η μετωπική σύγκρουση.

Τα σωματεία να απαιτήσουν από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια άμεσα να καταδικάσουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση των ΔΕΥΑ.

Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες.

 Να σταματήσουν την σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.

Τα κόμματα, οι τοπικοί φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο που αύριο τίθεται για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα σωματεία ενημερώνουν άμεσα τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις και να προετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, συλλαλητήρια και κλείσιμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο.

Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και όχι στους «κολλητούς». Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους «παίχτες» δεν έγιναν τυχαία.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων.

Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός την ύστατη στιγμή.

Δεν δικαιολογείται καμία υποχώρηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει.

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 2ης-12-2023 της εφημερίδας “Η  Κέρκυρα Σήμερα”

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!