Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΦΑΝΗ ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ

Φ. Τσιμπούλη: « Η νέα επένδυση να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια στην τοπική κοινωνία»

Όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε η ώρα που το δημοτικό μας συμβούλιο, θα το απασχολήσει το θέμα της μετατροπής της υποχρέωσης, εισφοράς σε γη, 70 περίπου στρεμμάτων, από την Εταιρεία «Corfu Gardens ΑΚ. ΤΕ.ΞΕ» (ή γνωστή ως “ΙΚΟΣ), σε εισφορά χρήματος, ύψους περίπου 2, 5 εκ. ευρώ, στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας.

Ως γνωστόν, η πρώην ιδιοκτησία CLUB MEDITERRANE, στον Ύψο της Κάτω κορακιάνας, έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του “ΙΚΟΣ” και πρόκειται να γίνει, εκεί, μια μεγάλη τουριστική επένδυση.
Το ζήτημα τούτο που θα μας απασχολήσει, είναι σύνθετο. Από τη μια πλευρά πρέπει να σταθμίσουμε τις ικανότητες και δυνατότητες του δημοσίου και των φορέων δημοσίου χαρακτήρα, να αξιοποιήσουν προς όφελος της κοινωνίας μια τόσο μεγάλη έκταση, οι οποίες ειναι ελάχιστες, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, κατά τον διαδραμόντα χρόνο ύπάρξής τους, και από την άλλη, την πιστή τήρηση της νομοθεσίας και των όσων αυτή προβλέπει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να επιλυθούν κάποιες εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του κτηματολογίου στην Κάτω Κορακιάνα και βεβαίως, να διαφυλαχθεί η ύπαρξη ,του, εις την περιοχή αυτή, αποληγέντος περιφερειακού ρέματος, γνωστού ως ρέμα “Μαγκιώρου”.

Συγκεκριμένα, από τον επαρχιακό δρόμο Κέρκυρας-Κασιώπης , ξεκινά δημοτικός δρόμος που οδηγεί στην παραλία της Δασιάς, ο οποιος μνημονεύεται σε παλαιότατα συμβόλαια δικαιοπαρόχων των νυν ιδιοκτητών, αλλά και γειτονικών ακινήτων. Έχει δε, και Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου, μόνο που στην αποτύπωσή του στους κτηματολογικούς χάρτες , δεν απεικονίζεται η κατάληξή του στην παραλία. Χρειάζεται λοιπόν, μια διόρθωση ως προς αυτό , από την πλευρά του Δήμου Κέντρικής Κέρκυρας, ώστε να κατοχυρωθεί ο χαρακτήρας του , στο σύνολό του.

Πλαγίως του δρόμου τούτου, υπάρχει ρέμα που άρχεται από τα χωριά του Όρους και καταλήγει στην ίδια ως άνω περιοχή. Είναι χαρακτηρισμένο περιφερειακό και για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται να αλλάξει όδευση ή οτιδήποτε άλλο.
Τέλος, σύμφωνα με το νόμο (Π.Δ. 14/1999, ΦΕΚ Δ 580/1999, άρθρο 173, παρ. 8) και για την περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο , αποφασίσει την αποδοχή της εισφοράς σε χρήμα, οφείλει ο Δήμος , “το εισφερόμενο χρηματικό ποσό να το καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό και να το διαθέσει υποχρεωτικά για τις ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, για τη δημιουργία έργων κοινωνικής-τεχνικής υποδομής ή κοινωνικού εξοπλισμού, καθώς και για έργα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής”.

Και προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, “οι δόσεις στις οποίες κατανέμεται η οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα, πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου της εισφοράς μέσα στα πρώτα τρία (3) χρόνια από την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής άδειας λειτουργίας της μονάδας”.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω καταβολή , θα αργήσει αρκετά να μπει στα ταμεία του Δήμου, όταν όμως μπει, αυτά υποχρειούται να τα διαθέσει στην περιοχή.

*Ειναι δημοτική σύμβουλος, δικηγορος 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!