Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Χάος με την προσχολική εκπαίδευση στην Κέρκυρα

Στις 20 Μαΐου ολοκληρώνονται οι αιτήσεις εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, ωστόσο στην Κέρκυρα επικρατεί χάος.

Κι αυτό γιατί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρόκειται να λειτουργήσει στο νησί μας το πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης των προνηπίων, γεγονός που θα προσθέσει τουλάχιστον 500 επι πλέον αιτήσεις εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί ακόμα οι αίθουσες, που θα στεγάσουν τα παραπάνω παιδιά. Τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Παιδείας είχε διαθέσει στο δήμο Κέρκυρας πίστωση, προκειμένου να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει μέχρι 31 Μαρτίου 2019, επτά Προκάτ αίθουσες μαζί με τον εξοπλισμό τους, για να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία, αλλά το θέμα φαίνεται ότι έχει «παγώσει» στα γραφεία των Τ.Υ.
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης ζητάει επειγόντως και επιμόνως συνάντηση με τους υπεύθυνους του δήμου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ανταπόκριση. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Σ.» έχει σταλεί επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, με το αίτημα είτε να μεριμνήσουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, είτε να αναστείλουν και για φέτος την λειτουργία του προγράμματος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στην Κέρκυρα.

Εγγραφές χωρίς αίθουσες

Οι διευθυντές των νηπιαγωγείων κυρίως της πόλης βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι αιτήσεις στα περισσότερα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των 24 προνηπίων, που προβλέπει η νομοθεσία για το κάθε νηπιαγωγείο ξεχωριστά. Στο μεταξύ ελλείψει αιθουσών δεν γνωρίζει κανείς σε ποιάς περιοχής νηπιαγωγείο θα πάνε τα παιδιά, που περισσεύουν ή εάν θα υπάρξουν και πολλά παιδιά, που δεν θα μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα μετακινηθούν 500 περίπου προνήπια, τα οποία τώρα εξυπηρετούνται από τις δομές του Δήμου, που λειτουργούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Υπο αυτές τις προϋποθέσεις γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει λύση.

Στο δήμο η ευθύνη

Όπως αναφέρουν από την πλευρά των εκπαιδευτικών, η ευθύνη ανήκει στο δήμο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των Προκάτ αιθουσών. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την διάθεση ποσού, 4,085 εκ € σε 26 δήμους της χώρας για την εγκατάσταση 95 αιθουσών διδασκαλίας ελαφράς λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους (καρεκλάκια, τραπεζάκια και παγκάκια νηπίων, πίνακες εργασιών, συρταριέρες νηπίων βιβλιοθήκες, γραφεία και καρέκλες νηπιαγωγών, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.λπ). Μεταξύ αυτών είχε συμπεριληφθεί και ο δήμος Κέρκυρας.
Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Κέρκυρα θα παραλάμβανε πέντε αίθουσες, ενώ από άλλη χρηματοδότηση άλλες δύο. Μάλιστα οι αίθουσες αυτές επρόκειτο να τοποθετηθούν δύο στο νηπιαγωγείο & δημοτικό σχολείο Ποταμού και από μία στα δημοτικά σχολεία 7ο, 12ο, 14ο, στο υπό ίδρυση νηπιαγωγείο Πλάτωνα και στο 4ο δημοτικό πόλης. Ενώ έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019. Ενώ από πλευράς Δήμου λέγεται ότι απο μέρα σε μέρα περιμένουν τις Προκατ αίθουσες. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό ακόμα και για το εάν έχει γίνει η σχετική προκήρυξη.

Οι διαστάσεις & το κόστος
Κάθε Προκάτ αίθουσα θα είναι διαστάσεων 40 τμ πλέον της Προκάτ τουαλέτας διαστάσεων 9 τμ. Ως γνωστό οι συγκεκριμένες αίθουσες θα φιλοξενούν 25 νήπια η κάθε μία. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός κάθε έργου υπολογίζεται από κάθε Δήμο που συμμετέχει στη δράση και αφορά στο σύνολο των απαιτούμενων αιθουσών, σύμφωνα με τα εξής:
Έως 22.000€ πλέον Φ.Π.Α. για προμήθεια και τοποθέτηση κάθε αίθουσας διδασκαλίας
• Έως 14.000€ πλέον Φ.Π.Α. για προμήθεια και τοποθέτηση κάθε χώρου υγιεινής (W.C.)
• Έως 7.000€ πλέον Φ.Π.Α. για λοιπές δαπάνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα των αιθουσών, περιλαμβανομένου και του απαιτούμενου εξοπλισμού σύμφωνα με τη δυναμικότητα (αριθμός μαθητών).

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Ήδη από το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκίνησε σε 184 δήμους της χώρας 9 σε σύνολο 325) η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31/12/2018 την ηλικία των 4 ετών. Σε βάθος τριετίας, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική για το σύνολο των 325 δήμων της χώρας και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η Περιφέρεια Ιονίων
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συνολικά επτά δήμους Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι,Παξοί & Κέρκυρα και στους επτά πρώτους λειτουργεί από πέρυσι το πρόγραμμα, ενώ ο δήμος Κέρκυρας έχει μείνει εκτός, γιατί όπως είχε δηλωθεί υπήρχαν ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές, οι οποίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έκανε λόγο για αδράνεια του δήμου.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!