Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρήση της αίθουσας Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης σε διαφημιστικό σποτ που προάγει τον τζόγο

Κέρκυρα 29/10/2020
Ημέρα μνήμης η χθεσινή στους προγόνους μας που με τον ηρωισμό τους κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία, το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου. Η ελευθερία και η τέχνη συμβαδίζουν. Η τέχνη είναι ένας χώρος ελεύθερης δημιουργίας, όπου ο καλλιτέχνης, ο πνευματικός δημιουργός, τελείως αδέσμευτος μπορεί να εκφράζει με τους τρόπους του τις ιδέες του, τις απόψεις του και τους προβληματισμούς του ελεύθερα. Η Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας πρέπει να προάγει και να αναζητά την ελευθερία.
Με έκπληξη παρακολούθησα χθες την συνέντευξη του Προέδρου του Δ.Σ. της Πινακοθήκης στο τοπικό κανάλι Start σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας διαφημιστικού τρέιλερ της Εταιρείας στοιχημάτων και ευρύτερα τζόγου, Bwin, στον ιστορικό χώρο της μόνιμης έκθεσης ζωγραφικής του Μουσείου. Η εταιρεία αυτή προάγει το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια που μέσα από αυτόν ο άνθρωπος γίνεται δέσμιος, εθισμένος και εξαρτημένος άρα όχι ελεύθερος. Το σκεπτικό δεν ταιριάζει με τον ρόλο και την ιδέα ενός Μουσείου. Θεωρώ, όχι μόνο, ότι προσβάλλεται η ιερότητα του ιστορικού χώρου και της συλλογής με τα σημαντικότατα έργα τέχνης, τις δωρεές των καλλιτεχνών που μετατρέπεται σε σκηνικό για τα γυρίσματα αλλά και διαδίδεται μήνυμα υπέρ του τζόγου. Ένας χώρος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να χρησιμοποιείται για να διαφημιστεί το κέρδος και ο τζόγος.
Επειδή τυγχάνω να είμαι μέλος του Δ.Σ. θα ήθελα εδώ να εκφράσω την αντίθεσή μου στην συγκεκριμένη επιλογή του Προέδρου κ. Μωραΐτη και της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ., και με βάση τα παραπάνω οδηγήθηκα στην αρνητική ψήφο μου.
Η ιδέα της διάθεσης για κινηματογράφηση, συνεργασία με εταιρείες ή φιλοξενία εταιρικών εκδηλώσεων στους χώρους της Πινακοθήκης μπορεί να συσχετιστεί για την απολαβή σχετικού αντιτίμου – εισφοράς- δωρεάς, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο φορέας και να αποκτά επιπλέον έσοδα. Τα έσοδα με τη σειρά τους μπορούν να διατεθούν, ώστε να καλύπτονται έξοδα και ανάγκες του φορέα. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι «υγιής» εφόσον οι προτεινόμενες συνεργασίες έχουν ως κοινό άξονα τους στόχους και τους σκοπούς λειτουργίας της Πινακοθήκης. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ευαισθησία, το ήθος και την συνέπεια που ο χώρος της Πινακοθήκης μας επιβάλει.
Ο ρόλος ύπαρξης του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. σε κάθε φορέα είναι κρίσιμος στο να διασφαλίζει τις λεπτές αυτές ισορροπίες, που αφορούν την ταύτιση και την σύμπνοια των σκοπών όσων δημιουργούν τις συνεργασίες. Όταν οι ισορροπίες αυτές διαταράσσονται και μια αταίριαστη συνεργασία προκύψει, με μοναδικό οδηγό τις χρηματικές απολαβές, τελικά κινδυνεύουμε με τις αποφάσεις μας να βλάψουμε και να δυσφημίσουμε το φορέα που υπηρετούμε.
Διότι αν κάθε Πινακοθήκη ή Μουσείο αποτελούσε έναν χώρο ο οποίος παραχωρείται για οποιαδήποτε δράση, έναντι αμοιβής από συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης Δ.Σ και Προέδρου. θα αρκούσε ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος να διεκπεραιώνει την ενοικίαση του χώρου και την είσπραξη των εσόδων.
Πολλές και εύλογες είναι επίσης οι ερωτήσεις και τα αρνητικά σχόλια σχετικά με το θέμα από φίλους εικαστικούς και άλλους που διαμαρτύρονται για την συγκεκριμένη στάση της διοίκησης της Πινακοθήκης. Όσο λοιπόν και να προβάλλει ο Πρόεδρος επιχειρηματολογία ότι διαφημίσεις δημιουργούνται σε Μουσεία για Εταιρείες το ερώτημα είναι ποιες διαφημίσεις είναι συμβατές με το ίδιο το Μουσείο και γιατί τελικά αυτό δεν γίνεται κατανοητό. Όλα τα παραδείγματα που ανέφερε εχθές αφορούν προϊόντα που αν προβλήθηκαν σε Μουσεία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον τζόγο. Επίσης ο Πρόεδρος φαίνεται να ακολουθεί ως πρότυπα κακά παραδείγματα που συνέβησαν στον τόπο μας όπως την επαίσχυντη χρήση του Αχίλλειου ως Καζίνου. Και η περίπτωση του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης που κάποτε διαφημίστηκαν προϊόντα όπως το ουίσκι.
Η περιουσία του Δημοσίου ανεκτίμητης αξίας, που είναι οι συλλογές των έργων τέχνης, υποβιβάζεται και προσβάλλεται όταν αποτελεί σκηνικό προβολής του τζόγου. Βλέποντας το διαφημιστικό σποτ δεν προβάλλεται η Πινακοθήκη ούτε διαδίδεται η ιδιαιτερότητα της, αντίθετα υποστηρίζεται το συμφέρον και ο πλουτισμό του ιδιώτη.
Το επιχείρημα ότι η Πινακοθήκη δεν έχει τη δυνατότητα εσόδων απαραίτητων είναι ανυπόστατο γιατί λαμβάνει επιχορήγηση περίπου 90.000 ευρώ τακτική κατά έτος από τον Δήμο, έχει πωλητήριο εκδόσεων και άλλων σε λειτουργία, εισιτήρια, έσοδα από αντίτιμο δράσεων, δυνατότητα ανάληψης δωρεών και χορηγιών. Αυτά τα επιβάλλει ο νόμος ο ίδιος και ο Κανονισμός λειτουργίας του Μουσείου. Με τα παραπάνω, οικονομική ενίσχυση θα μπορούσαν να αναζητηθεί αλλού και όχι από την συγκεκριμένη συμφωνία. Με σωστό προγραμματισμό και υλοποίηση. Οι συνθήκες με το ζήτημα του κορωνοϊού δεν είναι απαγορευτικές σε όλα. Χρειάζεται θέληση και έργο.
Σέβομαι την συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ., παρότι ανήκω στην μειοψηφία των διαφωνούντων. Ο ηθικός κώδικας που υπηρετώ μου επιβάλει να εκθέσω τη γνώμη μου και δημοσίως, ώστε να σταθεί αφορμή υγιούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Για τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη απόφαση, παρότι πάρθηκε με μοναδικό άξονα το οικονομικό όφελος για την Πινακοθήκη, υπήρξε άστοχη. Εύχομαι να αποτελέσει αφορμή για βαθύτερη και ουσιαστικότερη σκέψη για μελλοντικές μας αποφάσεις.
Επίσης σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ θα σημειώσω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μόνο αυτό ότι το ζήτημα ψηφίστηκε εκ των υστέρων στο Δ.Σ. Μερικά μέλη καταθέσαμε τις απόψεις μας μέσω e-mail. Διαφώνησα και εκεί. Εκτός από εμένα διαφώνησαν ο καθηγητής στο Ι.Π και Ιστορικός Τέχνης κ. Σταύρος Βλίζος, αναπληρωματικό μέλους του Δ.Σ., με αναφορά στην οποία υποστήριζε πολλά από τα παραπάνω και ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, καθώς και ο κ. Θεόδωρος Παπάς, καθηγητής του Ι.Π. που ζήτησε να συζητηθεί δια ζώσης στο Δ.Σ. το οποίο τελικά συγκλήθηκε 12/10/2020, μια εβδομάδα μετά την παραχώρηση του χώρου στην εταιρεία στοιχημάτων.
Διευκρινίζω λοιπόν εδώ γιατί θεωρώ μη ωφέλιμη για την Πινακοθήκη την συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ., καλόπιστα πάντα, υπέρ του φορέα που αγαπώ και για πολλά χρόνια συνεργάζομαι και προσφέρω.

Ελβίρα Μεταλληνού
γραφίστρια – εκδότρια
τακτικό μέλος του Δ.Σ. Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!