Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για τις γιορτινές μέρες που έρχονται

Τα γιορτινά τραπέζια αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς μια από τις μεγαλύτερες προσδοκίες των Χριστουγέννων και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδοσιακών οικογενειακών ή φιλικών συγκεντρώσεων με ποικίλα εορταστικά εδέσματα και λιχουδιές.

Για αυτό τον λόγο, χαρακτηριστικό των εορτών είναι η πολυφαγία και η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος.

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τις γιορτές, αλλά και να παραμείνετε υγιείς, χωρίς να στερηθείτε τις οικογενειακές και φιλικές σας συγκεντρώσεις. 

 

  • Καταναλώστε ένα καλό πρωινό: είναι το ξύπνημα του μεταβολισμού σας μετά τον ύπνο και αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους μέσα από καλύτερες καύσεις.
  • Φροντίστε να αποφύγετε το έντονο αίσθημα της πείνας , καθιερώνοντας μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.
  • Κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθήστε να περιορίσετε τις «παρασπονδίες» σας στα 2 γεύματα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο.
  • Μην πηγαίνετε ποτέ κάπου καλεσμένοι εντελώς νηστικοί, καταναλώστε μια ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο ή 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • Πιείτε αρκετό νερό κατα τη διάρκεια της ημέρας και 1-2 ποτήρια περίπου μισή ώρα πριν από το φαγητό.
  • Σε περίπτωση που είστε καλεσμένοι σε σπίτι και έχει μπουφέ, μην βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας. Εντοπίστε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν και στη συνέχεια γεμίστε το (μία φορά). Και φυσικά, μην ξεχάσετε την σαλάτα και τα λαχανικά!
  • Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς.
  • Αν δεν θέλετε να χαλάσετε τη διατροφή σας, στο εστιατόριο ή στην ταβέρνα, αφιερώστε λίγα λεπτά με ηρεμία ώστε να διαβάσετε το μενού και να ξεχωρίσετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο από τις πιο υγιεινές επιλογές.
  • Αν παρ΄όλα αυτά σας κέρδισε κάτι εντελώς παχυντικό, θα μπορούσατε να το παραγγείλετε με μικρές παραλλαγές , αφαιρώντας δηλαδή τις σάλτσες ή την γαρνιτούρα του (πχ προτιμήστε να συνοδεύουν το πιάτο σας ψητά λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες) .
  • Μην επηρεάζεστε από τις επιλογές της παρέας σας.
  • Επιλέξτε κάποιο φιλέτο άπαχου κρέατος ή κάποιο ψάρι ψημένο στη σχάρα.
  • Συνοδέψτε το γεύμα σας με ένα (το πολύ δύο) ποτήρια λευκό ή κόκκινο κρασί.
  • Προσπαθήστε να αντισταθείτε στα ζεστά ψωμάκια και στα διάφορα ντιπ που έρχονται στην αρχή. Επιλέξτε ένα μικρό ψωμάκι ολικής για να συνοδέψετε το φαγητό σας.
  • Τα μεζεδάκια και τα ορεκτικά είναι αυτά που συνήθως κάνουν το “μεγάλο κακό”. Αντισταθείτε και περιμένετε το κυρίως πιάτο σας, επιλέγοντας για αρχή σαλάτα και λαχανικά, αποφεύγοντας τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά πιάτα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά μεζεδάκια στο τραπέζι για όλους και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, τότε γεμίστε το μισό πιάτο σας με σαλάτα και στο υπόλοιπο βάλτε ότι πραγματικά ζηλέψατε.
  • Προσοχή στα γλυκίσματα! Βάλτε στόχο ένα μικρό γλυκό την ημέρα και προτιμήστε πχ ένα μικρό μελομακάρονο αντί του κουραμπιέ .
  • Στο εστιατόριο, στην ώρα για το επιδόρπιο θυμηθείτε πως μία με δύο κουταλιές είναι αρκετές ώστε να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για την γλυκιά γεύση. Επομένως, αποφύγετε να επιλέξετε κάποιο ατομικό γλυκό αλλά μοιραστείτε ένα με την παρέα σας.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν ξεφύγετε και φάτε λίγο παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά ! Από την επόμενη κιόλας μέρα, μπορείτε χωρίς άγχος και τύψεις, να βρείτε ξανά τις ισορροπίες σας.

Αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται λοιπόν, χαλαρώστε, διασκεδάστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, προσέξτε την υγεία σας και φροντίστε στο τέλος αντί για παραπανίσια κιλά, να σας αφήσουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.

Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!