Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Χρόνια πολλά Ελλάδα!   

Ας λένε ότι γιορτάζουμε 200 χρόνια, η γιορτή είναι μεγαλύτερη. 

2800 χρόνια γιορτάζουμε.  

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Η ελληνική γλώσσα, το πιο σοβαρό πολιτισμικό τεκμήριο της ιστορικής συνέχειας του λαού μας, διηγείται ιστορίες, πάθη, λύπες και θριάμβους από την εποχή του Ομήρου ως την εποχή του Κολοκοτρώνη και ως σήμερα.   Η γη, σπαρμένη στη γαλάζια θάλασσα, είναι η ίδια που κατοικούσαν Έλληνες από τον 8ο π.Χ. ως σήμερα. 

Καμία δεν υπάρχει αμφιβολία για την καταγωγή και την ιστορία μας. Έτσι, ακόμη πριν από την ίδρυση του κράτους, κατά την προεπαναστατική περίοδο, διδαχθήκαμε, καθώς οφείλαμε, από την φωτισμένη Ευρώπη για τους αρχαίους μας θησαυρούς. Με απόλυτη φυσικότητα τους θεωρήσαμε κτήμα μας και, οι Έλληνες ξεκινήσαμε τον βηματισμό μας στη σύγχρονη εποχή πάρα πολύ υπερήφανοι για τον Σωκράτη, για τον Φειδία, τον Πλάτωνα και εκατοντάδες άλλους προγόνους μας.  

Υπερήφανοι, πορευόμαστε στο σήμερα. Ακόμη πιο υπερήφανοι την Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 γιορτάζουμε θριαμβευτικά τα 200 χρόνια μας ως κράτος. 

Στις 14 Ιουλίου του 1989, οι Γάλλοι γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την δική τους Επανάσταση, η οποία ήταν πιο σημαντική από εθνική, ήταν η επανάσταση που σηματοδότησε το μέλλον των σύγχρονων δημοκρατικών ελευθεριών.  

Οι Γάλλοι είναι κι εκείνοι ένας υπερήφανος λαός, ή μάλλον ένας πολύ υπερήφανος λαός.  

Η δική τους επέτειος των 200 χρόνων ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, επιδεικτική ως προς την στρατιωτική υπεροχή τους, θα έλεγε κανείς.  

Η φαντασμαγορική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου, έληξε στο φωταγωγημένο Παρίσι με την ερμηνεία της Μασσαλιώτιδας.  

Τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας ερμήνευσε η μαύρη Αμερικανίδα σοπράνο Jessye Norman.  

Απίστευτο; Τον εθνικό ύμνο; Μαύρη; Και Αμερικανίδα; 

Και όμως αληθινό! Και σημαντικό! Γιατί αποδεικνύει την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ασφαλείας του γαλλικού λαού.  Κατακτήσεις οι οποίες δεν πηγάζουν από το παρελθόν, όπως η δική μας εθνική υπερηφάνεια, αλλά αποδίδονται στη σύγχρονη πορεία του. Στην παιδεία, την καλλιτεχνική παραγωγή, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τη γαστρονομία, τη μόδα. Όλα όσα γράφουν ιστορία, όσα δημιουργούν τη σύγχρονη ταυτότητα της χώρας, όσα οπλίζουν με εμπιστοσύνη για τη χώρα του, κάθε πολίτη. 

Γιορτάζοντας τα σπουδαία 200 ή 2800 χρόνια της δικής μας μικρής, σημαντικής για τον δυτικό πολιτισμό χώρας, ας ευχηθούμε τα επόμενα δέκα, είκοσι, εκατό χρόνια,  να είναι τέτοια που να οπλίσουν με εμπιστοσύνη για τη χώρα του, κάθε Έλληνα.  

Γιατί η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση είναι πολύ πιο σημαντικές από τη στείρα υπερηφάνεια των περασμένων μεγαλείων.  

Είναι θεμελιώδεις για τα επόμενα μεγαλεία. Είναι το μέλλον.  

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!  

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 24ης-3-2021 της ΚΣ στη στήλη Αλι-θινά!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!