Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Χρ. Μοσχάτ: Η πυγμαχία είναι τρόπος ζωής

Η πυγμαχία έχει ιστορία χιλιάδων ετών και εμφανίζεται ως Ολυμπιακό άθλημα από το 688 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα, με την Κέρκυρα να υπερηφανεύεται για τον δύο φορές (500 π.Χ. & 496 π.Χ) πυγμάχο Ολυμπιονίκη της, Φίλωνα.

Γι αυτό και στη σύγχρονη εποχή, όταν άρχισε να καλλιεργείται οργανωμένα το άθλημα στο νησί μας, ο πρώτος κερκυραϊκός πυγμαχικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1987, ονομάστηκε προς τιμήν του «Ο Φίλων». Αργότερα, απορροφήθηκε από τον Κερκυραϊκό ΓΣ, μέχρι, που ξαναγεννήθηκε το 1996, αλλά αυτή την φορά ως Πυγμαχικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας (ΠΑΟΚ). Ενώ την τελευταία τριετία ιδρύθηκε και ένας ακόμα σύλλογος, ο Πυγμαχικός Όμιλος Φαιάκων.

Η Κέρκυρα έχει αναδείξει πυγμάχους, όπως οι Γεράσιμος Λεπενίτης, Παναγιώτης Σχίζας, Βασίλης Μηλιώτης, Νεκτάριος Βλαχόπουλος, Χρήστος Μοσχάτ, Σπύρος Ρέτσης και άλλοι με διακρίσεις σε Πανελλήνιους, Μεσογειακούς και Πανευρωπαϊκούς αγώνες, ενώ στις μέρες μας, οι νεαροί Γιάννης Ρέτσης και Ισίδωρος Κεφαλληνός, αναδείχτηκαν Πανελληνιονίκες στις κατηγορίες τους, με τον Κεφαλληνό να κατατάσσεται στην 5η θέση του Πανευρωπαϊκού Παμπαίδων, συνεχίζοντας την καλή παράδοση των προκατόχων τους. Η «ΚΣ» επιχειρεί να μπει στα άδυτα του αθλήματος, με οδηγό τον παλαιό πρωταθλητή και για μία εικοσαετία προπονητή του ΠΑΟΚ, Χρήστο Μοσχάτ.

Η πυγμαχία χτίζει χαρακτήρες
Ο Χρήστος Μοσχάτ, μας μπάζει αμέσως στην φιλοσοφία του αθλήματος: « Η πυγμαχία είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση χαρακτήρα, είναι αγωνιστική σκέψη και σπάσιμο ορίων. Είναι καθημερινή μονομαχία με κυριότερο αντίπαλο τον εαυτό και τα συναισθήματα μας. Είναι νίκη και ήττα, είναι ένταση αλλά και χαλάρωμα, είναι ταχύτητα αλλά και επιβράδυνση, είναι δυναμική επίθεση αλλά και στρατηγική υποχώρηση. Η πυγμαχία είναι η προσομοίωση της ζωής & χτίζει χαρακτήρες».

Δεν είναι επικίνδυνη & συμφέρει
Ρωτήσαμε τον Χρήστο Μοσχάτ, εάν η πυγμαχία είναι βάρβαρο & επικίνδυνο άθλημα. Αφού, χαμογέλασε μας απάντησε: “Για όσους έχουν κάνει μία προπόνηση πυγμαχίας, θα σας διαψεύσουν κατηγορηματικά. Αρκεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί αυτού του είδους η προπόνηση είναι πρώτη επιλογή για τους διάσημους. Αν τους ρωτήσεις θα σου πουν πως είναι το «φάρμακο» για την καταπολέμηση των κρίσεων πανικού, του στρες και δυναμώνει την αυτοπεποίθηση”. Και μας απαριθμεί τα πλεονεκτήματα του αθλήματος. «Η πυγμαχία σε γυμνάζει από την κορυφή, μέχρι τα νύχια, αφού απασχολεί μέχρι και το μικρό δάχτυλο του ποδιού σας. Εκτός από την φυσική κατάσταση που μπορεί να αποκτήσει κανείς, με προπονήσεις υψηλής έντασης έχει αποδειχτεί πως την ώρα της προπόνησης δεν απομονώνεται κάποιος μυς όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα βάρη. Όταν ρίχνεις μία γροθιά συμβάλλουν μέχρι και τα δάχτυλα των ποδιών, οι ώμοι, η μέση κτλ. Η πυγμαχία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποφορτίσει κάποιος το μυαλό του από τις ευθύνες της καθημερινότητας. Το μποξ σε αναγκάζει να έχεις την ευθύνη του σώματος σου κατά την διάρκεια που πυγμαχείς. Που πρέπει να βρίσκεται το σώμα, πως πρέπει να προστατευτεί. Το μυαλό δουλεύει για καλό σκοπό. Χτίζεις χαρακτήρα και είναι φτηνή ενασχόληση, αφού ο εξοπλισμός με τα βασικά, γάντια, μπαντάζ, μασελάκι, κάσκα κοστίζει λιγότερο από 100€ εφάπαξ». Και καταλήγει: «Πολύς κόσμος φοβάται την πυγμαχία λόγω των χτυπημάτων που γίνονται, τα οποία είναι πραγματικά δυνατά. Κάπου εδώ όμως υπάρχει μία λεπτομέρεια: Το γεγονός ότι κάποιος ξεκινάει πυγμαχία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μπει και στο ρινγκ! Μπορεί απλώς να ακολουθεί το – ιδιαίτερα απαιτητικό – πρόγραμμα προπόνησης της πυγμαχίας και να συνεχίσει να βελτιώνεται μέσα από αυτό, χωρίς να μπει ποτέ στον ρινγκ».

Η Κέρκυρα «μετράει»…
Ο Χρήστος Μοσχάτ μιλάει με υπερηφάνεια για τον σύλλογό του: « Ο Πυγμαχικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας είναι από τους ιστορικότερα κερκυραϊκά σωματεία. Εδρεύει στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας όπου η αίθουσα της πυγμαχίας έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί με την πρωτοβουλία του ομίλου . Έχουμε αναδείξει πολλούς πρωταθλητές, όχι μόνο σε Πανελλήνιο, αλλά και διεθνές επίπεδο. Δεν αναφέρομαι σε ονόματα, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να αδικήσω κάποιον. Ενώ, αυτή η καλή παράδοση συνεχίζεται και στις μέρες μας, με τον Ισίδωρο Κεφαλληνό να έχει αναδειχτεί δύο φορές Πανελληνιονίκης στους Παμπαίδες, ενώ ήρθε πέμπτος στο Πανευρωπαϊκό. Και έπεται συνέχεια». Ο έμπειρος προπονητής υπενθυμίζει: « Ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος σύλλογος της χώρας, που διοργάνωσε αγώνες πυγμαχίας σε εξωτερικό χώρο. Ήταν το 2006, όταν διοργανώσαμε το κύπελλο «Ο ΦΙΛΩΝ» στην Κάτω Πλατεία. Σε αυτή τη διοργάνωση συμμετείχαν οι καλύτεροι πυγμάχοι της χώρας». Και υπογραμμίζει: «Ήταν μία εκδήλωση, που συνέβαλε στην καθιέρωση αγώνων σε ανοιχτούς χώρους. Η πρωτοβουλία μας αυτή, οδήγησε την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας να χρίσει τον ΠΑΟΚ ως διοργανωτή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Πυγμαχίας το 2008, το οποίο διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο, με τεράστια επιτυχία». Και επισημαίνει: «Το πόσο μετράει η Κέρκυρα στον χώρο της ελληνικής πυγμαχίας, φαίνεται και από το γεγονός ότι ένα μέλος του διοικητικού του συμβουλίου του ΠΑΟΚ, ο Σπύρος Μοσχάτ είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας».

Ο Λ. Αυγενάκης βοηθάει τον αθλητισμό
Ο ΠΑΟΚ είναι μεταξύ των πρώτων κερκυραϊκών αθλητικών σωματείων, που έχουν εγγραφεί στο Αθλητικό Μητρώο της ΓΓΑ. Ο Χρήστος Μοσχάτ μιλώντας, για τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη τονίζει «Ότι στο πρόσωπό του, ο ελληνικός αθλητισμός βρήκε τον άνθρωπό του! Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας υπουργός, που να αφουγκράζεται τα προβλήματά του, και κάθε στιγμή να είναι διαθέσιμος ώστε να δώσει, βάσει των συνθηκών, την καλύτερη λύση. Έπειτα από 12 χρόνια, το κύτταρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, το σωματείο, θα ενισχυθεί οικονομικά είναι ο πρώτος υφυπουργός που έχει πει σε όλους τους τόνους ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν θα είναι μόνο υφυπουργείο ποδοσφαίρου – μπάσκετ, και με τις πράξεις του το έχει αποδείξει. Τον ευχαριστούμε.».

Ο Χρήστος Μοσχάτ
Γεννήθηκε το 1977 στην Κέρκυρα. Ασχολήθηκε με την πυγμαχία από 13 ετών, ως αθλητής του «Ο Φίλων» και στη συνέχεια του ΠΑΟΚ. Ως αθλητής, έχει αγωνιστεί στις κατηγορίες 48kg-51kg-54kg και έχει κατακτήσει δύο χρυσά πανελλήνια μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Τελευταίος του αγώνας, πριν κρεμάσει τα γάντια του ήταν το 2006, όπου συμμετείχε στο κύπελλο «Ο Φίλων», που διοργανώθηκε στην Κάτω Πλατεία. Από το 2006 είναι διπλωματούχος προπονητής πυγμαχίας και προπονεί τους αθλητές του ΠΑΟΚ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!