Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ψηφίζεται ν/σ για την παράταση ενός έτους στο Κτηματολόγιο

Η ΔΕΕΠ Κέρκυρας της ΝΔ ενημερώνει ότι, σε συνέχεια της προσπάθειας η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, και που έτεινε στην αναγκαιότητα παράτασης των προθεσμιών Κτηματογράφησης και Κτηματολογικών διορθώσεων της Π.Ε. Κέρκυρας, αλλά και εν γένει όλης της Χώρας, εισήχθη χθες στην Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο <<Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας>>, το οποίο στο άρθρο 134 παρ. 4 περιλαμβάνει διάταξη που πράγματι παρατείνει την παραπάνω προθεσμία για ένα (1) επιπλέον έτος, δηλαδή έως την 31/12/2021.

«Το δε νομοσχέδιο αυτό, αναμένεται να ψηφιστεί, το αργότερο, την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αποτελεί πια νόμο του Κράτους.
Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική, ιδιαιτέρως για την Κέρκυρα, όπου το ζήτημα αυτό, απασχολούσε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τον Νομικό κόσμο.
Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η Κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά, ειδικά σε ζητήματα που τίθενται επισταμένως από την κοινωνία» αναφέρει η ΔΕΕΠ της ΝΔ.

Δεν χάνεται η ιδιοκτησία
Παραθέτουμε την επιστολή-απάντηση καθηγ. Δημήτρη Σταθάκη, προέδρου ΔΣ στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προς τον βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκα.Να σημειωθεί ότι παρεμφερής είναι και η απάντηση της εταιρίας προς τον ερωτώντα βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτη:

«Με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας πίστης, ώστε να προστατεύεται κάθε καλόπιστος συναλλασσόμενος που στηρίζεται στις κτηματολογικές εγγραφές, η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών συνιστά αναγκαία νόμιμη προϋπόθεση για την καθιέρωση μίας αξιόπιστης κτηματολογικής βάσης θωρακισμένη με το αμάχητο τεκμήριο ακρίβειας. Η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει ήδη μέτρα προστασίας της ιδιοκτησίας και μετά την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, που τυχόν παρήλθε άπρακτη. Συγκεκριμένα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ο πραγματικός δικαιούχος μπορεί να εγείρει αξίωση κατά του αναγραφόμενου ανακριβώς ως δικαιούχου τόσο με αντικείμενο τη χρηματική αποζημίωση αλλά και με “απόδοση αυτουσίως είτε του όλου είτε μέρους του ακινήτου” στο οποίο αφορά η ανακριβής πρώτη εγγραφή, με μόνη προϋπόθεση να μην έχει αυτό μεταβιβαστεί, όπως και είναι λογικό (ν.2664/1998, άρθρο 7, παρ. 2). Επομένως οι πραγματικοί δικαιούχοι ούτε χάνουν οριστικά την ιδιοκτησία τους ούτε και περιορίζονται γενικά σε χρηματική αποζημίωση.

Δεν μπορεί το 8% να κρατάει όμηρους το 92%
Ως προς τη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεται: – Στον ΟΤΑ Κερκυραίων η προθεσμία διόρθωσης έχει διαρκέσει 13 έτη. Υπάρχουν 42.184 ακίνητα 7% εκ των οποίων έχουν καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη (2.890 ακίνητα). Ο μέσος ετήσιος ρυθμός εξάλειψης αγνώστου ιδιοκτήτη στο διάστημα αυτό είναι 0% (7 ακίνητα κατ’ έτος). – Στο σύνολο των ΟΤΑ που οριστικοποιούνται τώρα στην Κέρκυρα, η προθεσμία διόρθωσης έχει διαρκέσει πάνω από 13 έτη. Υπάρχουν 55.000 ακίνητα 8% εκ των οποίων έχουν καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη (4.600 ακίνητα). Ο μέσος ετήσιος ρυθμός εξάλειψης αγνώστου σε κανέναν από τους εν λόγω ΟΤΑ δεν ξεπερνά το 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλήθος των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη συμπεριλαμβάνονται και ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στα οποία όμως μετά την παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, ακόμα και αν δεν προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, θα αποκατασταθεί η κυριότητά του αυτοδίκαια λόγω της επέλευσης του αμάχητου τεκμηρίου κατά το άρθρο 9 του ν. 2664/1998. Υπολογίζουμε ότι σε ορεινούς – ημιορεινούς ΟΤΑ ως και 80% των αγνώστου υπάγονται στην κατηγορία αυτή. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι (α) έχει δοθεί ήδη ικανός χρόνος πριν την οριστικοποίηση, (β) οι επαναλαμβανόμενες παρατάσεις μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, όπως φαίνεται από τον ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό εξάλειψης άγνωστου ιδιοκτήτη, (γ) εύλογο είναι να μην κρατάει το 8% των ιδιοκτητών σε ομηρία το 92% των ιδιοκτητών που εμφανίστηκε και δήλωσε το ακίνητό του, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει δυνατότητα προβολής αξιώσεων από οποιονδήποτε και μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών.

Τι προβλέπεται εάν δεν δηλωθεί το ακίνητο
Αν δεν υποβάλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση, όπως ορίζεται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με απόφαση του ΥΠΕΚΑ.
Στην περίπτωση αυτή όμως προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου, θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν πληρώνετε πρόστιμο, παρά μόνο το πάγιο τέλος με τη γνωστή διαδικασία στις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Συγκεκριμένα, εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση για ακίνητο κτηματογραφούμενης περιοχής, θα πρέπει είτε ο αρχικός ιδιοκτήτης να το δηλώσει και στη συνέχεια να το μεταβιβάσει ή το ακίνητο να μεταβιβαστεί και στη συνέχεια να δηλωθεί από το νέο ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!