Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Ψυχρή Σελήνη: Η τελευταία πανσέληνος του χρόνου ανατέλλει τα Χριστούγεννα

Η Ψυχρή Σελήνη – η 13η και τελευταία πανσέληνος του 2023 – θα ανατείλει στις 26 Δεκεμβρίου και θα φτάσει ψηλότερα στον νυχτερινό ουρανό από οποιαδήποτε άλλη.

Η τελευταία πανσέληνος του 2023 – και η πρώτη πανσέληνος του χειμώνα – θα ανατείλει αυτά τα Χριστούγεννα. Θα είναι ορατή ήδη από τις 24 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο θα είναι 100% φωτισμένη στις 26 Δεκεμβρίου 2023.

Το φεγγάρι θα φαίνεται επίσης φωτεινό και γεμάτο την προηγούμενη και μετά την ημέρα, ανατέλλει κατά το σούρουπο για τρία διαδοχικά βράδια από τις 25 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος για όποιον θέλει να δοκιμάσει ένα νέο ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο για αρχάριους αυτές τις γιορτές.

Διαβάστε ακόμη: Ο Εσπερινός των Χριστουγέννων στην Κέρκυρα

Η Ψυχρή Σελήνη θα είναι η πρώτη πανσέληνος από το χειμερινό ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου στις 22 Δεκεμβρίου. Θα είναι απέναντι από τον ήλιο στον ουρανό, αλλά αυτόν τον μήνα, θα αντικατοπτρίζει επίσης τη διαδρομή του ήλιου στον ουρανό. Έτσι, ενώ ο ήλιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο του ημερήσιου ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου, η πανσέληνος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Τη νύχτα της πανσελήνου και το προηγούμενο βράδυ – την ημέρα των Χριστουγέννων – ο φυσικός μας δορυφόρος θα λάμπει περίπου ανάμεσα σε δύο φωτεινά αστέρια στα ανατολικά: την Capella στον αστερισμό Auriga, πάνω αριστερά και το διαρκώς συναρπαστικό αστέρι Betelgeuse στον αστερισμό του Ωρίωνα κάτω δεξιά.

Έρχεται η Σελήνη του Λύκου

Η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 25 Ιανουαρίου. Η Σελήνη του Λύκου θα είναι η πρώτη από τις 12 πανσελήνους το 2024.

 

 

 

Πηγή: enikos.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!