Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Όλη η έκθεση αυτοψίας κλιμακίου ελέγχου στο Τεμπλόνι – Διαπιστώσεις και Συμπεράσματα

Σε έλεγχο ποιότητας περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου προχώρησε κλιμάκιο ελέγχου στις 14 Ιουλίου. Το κλιμάκιο αποτελούταν από τους:

  1. Τιμοθεάτος Σπυρίδων, ΠΕ Περιβάλλοντος/Α΄, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Κέρκυρας.
  2. Μανδίκου Νικολέττα, Χημικός Μηχανικός ΠΕ/Α΄, υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Κέρκυρας

Η αυτοψία  έγινε ύστερα από εντολή ελέγχου για διενέργεια αυτοψίας ΚΕΠΠΕ και της από 24/06/21 καταγγελίας / αίτησης αυτοψίας του Συλλόγου Τεμολινίου.

 

Διαπιστώσεις αυτοψίας

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 14-07-2021, επί πλέον διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

1) Το οδικό δίκτυο πρόσβασης χρήζει συντήρησης καθόσον το οδόστρωμα εμφανίζει πολλές φθορές/λακκούβες. Υπάρχουν διάσπαρτα απορρίμματα στις παρειές του δρόμου υποβαθμίζοντας και ρυπαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο.

 2) Πριν από την είσοδο στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, σε απόσταση περίπου 200 m, εντός του χώρου του πρώην ΧΑΔΑ (μη αδειοδοτημένος χώρος), είναι τοποθετημένα χύδην κλινοστρώματα και ογκώδη αντικείμενα, συνιστώντας περιβαλλοντική ρύπανση.

3) Παραπλεύρως της περίφραξης και εκτός του ΧΥΤΑ ήταν τοποθετημένα κοντέινερ τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Ο εν λόγω Σ.Μ.Α., κατασκευάζεται σε παρακείμενο οικόπεδο επιφανείας 53.643,09 μ2 (και ο οποίος λειτουργούσε ως χώρος προσωρινής αποθήκευσης δεματοποιημένου υπολείμματος των έργων μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας και στον οποίο, αν και δεν διαθέτει πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση, εξακολουθούν να υφίστανται δέματα με κίνδυνο ρύπανσης του εδάφους).

4) Η μεταβατική διαχείριση έχει λήξει, ο δεματοποιητής έχει αποσυναρμολογηθεί αλλά παραμένουν στον χώρο εξαρτήματα του, δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη – από την συνεχή απόθεση απορριμμάτων – κατάσταση.

5) Στον χώρο λειτουργίας του δεματοποιητή εκφορτώνονται καθημερινά απορρίμματα, ο οποίος δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση, δεν υπάρχει στεγάνωση του δαπέδου απόθεσης των απορριμμάτων, δεν είναι στεγασμένος με κατάλληλα στέγαστρα, δεν υπάρχει σύστημα συγκέντρωσης και διαχείρισης των βροχοστραγγισμάτων, για την αποφυγή οιασδήποτε διαρροής στραγγιδίων στο έδαφος και στους υδάτινους αποδέκτες. 6) Γινόταν διαβροχή των απορριμμάτων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, δημιουργώντας όμως τις συνθήκες πιθανής αύξησης του ρυθμού αποσύνθεσης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και της ποσότητας παραγωγής στραγγισμάτων. Τα παραπάνω συνιστούν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κίνδυνο ρύπανσης του εδάφους, των επιφανειακών και των υπογείων υδάτων.

7) Επί των περιμετρικών τοιχίων της υπέργειας δεξαμενής εξισορρόπησης (πρώην δεξαμενή βιολόγησης), πραγματοποιήθηκε η μόνωση των σημείων εισόδου των καλωδίων, από τα οποία στην από 18-12-2020 αυτοψία είχε διαπιστωθεί διαρροή ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων.

Συμπεράσματα – Παρατηρήσεις – Συστάσεις

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, διαπιστώνεται παράβαση των εν ισχύ περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των αποβλήτων.

 Για την εναρμόνιση και τήρηση των όρων των υπ’ αριθ. 9453/4377/02-06-2016 (ΑΔΑ: 7ΡΓΡΟΡ1Φ-1ΗΑ) και 87932/19/14-06-2019 (ΑΔΑ: 6ΘΕΠΟΡ1Φ-ΞΑΙ) ΑΕΠΟ, ο Φορέας Διαχείρισης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κεντρικής Κέρκυρας, οφείλει να προβεί:

-Στην κένωση του χώρου που προορίζεται για την κομποστοποίηση, από τα δέματα και τα απορρίμματα.  

-Στην απομάκρυνση των δεμάτων και των απορριμμάτων, που είναι τοποθετημένα σε χώρους μη αδειοδοτημένους, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εξυγίανσης των χώρων αυτών.

– Στην απομάκρυνση των απορριμμάτων και εξυγίανση του οδικού δικτύου πρόσβασης στον ΧΥΤΑ.

  Στην προσκόμιση του αρχείου καταγραφής για τα έτη 2019, 2020 (το οποίο επανειλημμένα έχει ζητηθεί αλλά ο Φορέας Διαχείρισης δεν ανταποκρίθηκε) και για το 1ο εξάμηνο 2021:

α) των χημικών αναλύσεων των στραγγισμάτων (των εισερχομένων αποβλήτων και των επεξεργασμένων αντίστοιχα στην είσοδο και στην έξοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας), β) των χημικών αναλύσεων των υπογείων και των επιφανειακών υδάτων (στο ρέμα που διέρχεται του δυτικού ορίου του ΧΥΤΑ και στους υγροτόπους «Λίμνη Μπερτζάνου ή Μπρετάνου» και στο «εποχιακό τέλμα Τεμπλονίου») για την παρακολούθηση των αναφερομένων παραμέτρων στις ως άνω ΑΕΠΟ, συμπεριλαμβανομένων και των μετρήσεων για το βιοαέριο.

–  Στην προσκόμιση των αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων εισερχομένων – εξερχομένων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων, καθώς και των επεξεργασμένων λυμάτων/υγρών αποβλήτων.  

-Στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων κλινοστρωμάτων, καθόσον ελλοχεύει ο κίνδυνος συγκέντρωσης τρωκτικών και εντόμων.  

Του προγράμματος που εφαρμόζεται για την καταπολέμηση των· τρωκτικών, εντόμων και άλλων παρασίτων.  

Της διαδικασίας τήρησης του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων (ΗΜΑ).· Σελίδα 4 από 14  Στον έλεγχο εφαρμογής του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης· των έργων αποκατάστασης των κυττάρων και στον σαφή προσδιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης αυτών.

Επί προσθέτως καλείται ο Φορέας Διαχείρισης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κεντρικής Κέρκυρας, να ενημερώσει την Υπηρεσία μας, εγγράφως και με τεχνική τεκμηρίωση τι προβλέπεται να πράξει σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων που καθημερινά εκφορτώνονται και παραμένουν με συνέπεια την αύξηση της διασποράς αερίων ρύπων, σκόνης και οσμών, καθώς και της ρύπανσης του εδάφους, των επιφανειακών και των υπογείων υδάτων.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!