Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Όλο το πρόγραμμα Τουριστικής προβολής 2023 του Κεντρικού Δήμου Κέρκυρας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας στην συνεδρίαση του σώματος, το οποίο εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Βαρούχας. Αρνητικά ψήφισε η παράταξη της λαϊκής συσπείρωσης. Βάσει του προγράμματος ο προϋπολογισμός φτάνει στις 145.900 € και σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες προβολής σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα συμμετοχή σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε τουριστικές εκθέσεις τόσο διά ζώσης όσο και ψηφιακά. Επίσης βάσει του προγράμματος αναμένονται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια κι άλλες δράσεις στο πλαίσιο της προβολής του κερκυραϊκού πολιτισμό. Στο πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια προσέγγισης τουρισμού εναλλακτικών μορφών με σκοπό την προσέλκυση τουριστών ποιοτικού τουρισμού. Στόχος παράλληλα είναι και η προσέγγιση μεμονομένων τουριστών αφού πολύ ταξιδιώτες επιλέγουν διακοπές ανεξάρτητα από τουριστικούς πράκτορες.

 

Στην αρχή της φετινής χρονιάς, υποβάλλουμε το πλάνο τουριστικής προβολής που καταρτήσαμε στο τμήμα Τουρισμού και Απασχόλησης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη, όλες τις θέσεις και προτάσεις που μας έστειλαν, οι τουριστικοί φορείς του νησιού, το ιόνιο πανεπιστήμιο και γενικότερα όσοι ανταποκρίθηκαν. Είναι σημαντικό στα θέματα που άπτονται του τουρισμού και προορισμού, να είμαστε όλοι σε αγαστή συνεργασία επειδή ο τουρισμός μας ενώνει και η σωστή στρατηγική και εφαρμογή του, προϋποθέτει την στενή συνεργασία των τοπικών φορέων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Αρχικά αναφέρουμε εισαγωγικά ένα συνοπτικό απολογισμό των δράσεων της περσινής χρονιάς

Εν συνεχεία λαμβάνουμε υπόψη αρχικά μία λεπτομερή αποτίμηση και αποτύπωση των δεδομένων της περσινής χρονιάς, κυρίως σε σύγκριση με το έτος 2019 (έτος βάσης), μέσα από στατιστικά δεδομένα του προορισμού, ακολουθεί η αναλυτική καταγραφή της δυναμικότητας του προορισμού

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια δεδομένα για τις σύγχρονες τάσεις στην στρατηγική και το σύγχρονο marketing, στον τουρισμό και τον προορισμό που τεκμηριώνουν τα σύγχρονα εργαλεία προώθησης που χρησιμοποιούνται πλέον παγκοσμίως.

Τέλος, παραθέτουμε τις νέες δράσεις και ενέργειες τουριστικής προβολής, που προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε, μετα απο διαβούλευση και τη θετική εισήγηση όλων των εμπλεκόμενων τουριστικών φορέων (Ξενοδόχοι, Ξεναγοί, Καταλύματα, εμπορικός σύλλογος, εστιάτορες, πράκτορες κλπ), καθώς και τον ενδεικτικό προϋπολογισμό των δράσεων τουριστικής προβολής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται για τους ΟΤΑ Α ́ βαθμού.

(Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση στοιχείων):

*Ινστιτούτο ΣΕΤΕ: (αφορά στα στατιστικά των βασικών στοιχείων ελληνικού τουρισμού, κατα κεφαλήν εισοδήματος ανα εθνικοτητα, στατιστικών δυναμικής κλινών προορισμού.) *Fraport: Στατιστικά αφίξεων από αεροδρόμιο.
*Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Στοιχεία κίνησης λιμένος Κέρκυρας.

*ΟΛΚΕ
*Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
*Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας
*Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr
*Υπουργείο τουρισμού: www.mintour.gov.gr
*Statistics.gr
*Τμήμα Τουρισμού και Απασχόλησης: Καταγραφή εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος προορισμού, καταγραφή οικονομικής δραστηριότητας και υποδομών του προορισμού, καταγραφή αρμοδιοτήτων ΟΤΑ Α ́βαθμού.
*Εγχειρίδιο τουριστικού σχεδιασμού Ε.Τ.Α.Α.

page2image160395664

2

*Οργανισμό έρευνας και Ανάλυσης ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

*Επιχειρείν Deal της Dealnews, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020: Silver Tourism Κωνσταντίνος Κουσκούκης Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας’’ *Ένωση Μαρινών Ελλάδος
*Σύγχρονες τάσεις, Digital marketing-Social Media:

https://youtu.be/EQoEsrDEZaU https://youtu.be/fpMZbT1tx2o

*5 steps of travel Google: η ταξιδιωτική διαδικασία. *Στρατηγικό-Μαρκετινγ:https://www.smartinsights.com/digital-marketing- strategy/customer-segmentation-targeting/segmentation-targeting-and-positioning/

Μέρος 1ο: Συνοπτικός Απολογισμός Δράσεων περσινής χρονιάς – 2022:

  • ●  Προβολή και προώθηση του προορισμού μέσω του WebSite, ‘’Visit.corfu.gr’’, με φιλοξενία και παρουσίαση ολόκληρου του προορισμού φιλοξενώντας και τους άλλους 2 δήμους (άλλους δύο Δήμους, τον Δήμο Βόρειας και τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας) καθώς και τον Δήμο Παξών.

    Την προηγούμενη χρονιά το επίσημο website του προορισμού είχε περισσότερες από 273.000 επισκέψεις (pageviews)

  • ●  Δημιουργία και προώθηση του επίσημου καναλιού για τον προορισμό Corfu Tourism, στο Youtube: με Βίντεο από ολόκληρο τον προορισμό, από ιδιώτες, τουριστικούς φορείς και απο το αρχείο του δήμου.https://www.youtube.com/channel/UCP9d-D6QDTCti4sVRduhCHQ
  • ●  Δημιουργία ειδικών QR Codes με πληροφορίες, τοποθετημένα στις πύλες εισόδου του νησιού (Αεροδρόμιο, Λιμάνι και Κτελ) και σε διάσπαρτες ενημερωτικές πινακίδες καθώς και σε συνεργασία με την υπηρεσία καθημερινότητας, αναβάθμιση και αξιοποίηση των τουριστικών περιπτέρων της πόλης μας.
  • ●  Προβολή και διαφήμιση του προορισμού στα Social Media, μέσω της σελίδας Corfu Page, με περισσότερους από 175.000 ακόλουθους από ολόκληρο τον κόσμο και περίπου 6.000.000 προσεγγίσεις μέσα από 12.000.000 εμφανίσεις και περισσότερες από 53 χιλ. engagement και reactions (δηλ:κοινοποιήσεις και αλληλεπιδράσεις), από αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού από τις βασικές μας αγορές που στοχεύσαμε, για το διάστημα των μηνών καμπάνιας.
  • ●  Συνεργασία με τη δημοτική περιουσία, τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και την Οικονομική Επιτροπή, για τη δημοπράτηση και αδειοδότηση των 2 τουριστικών καταφυγίων Μπενιτσών και Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα.
  • ●  Συνεργασία με, τον ΟΛΚΕ και την Παγκόσμια οργάνωση κρουαζιέρας CLIA για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκπαίδευσης του προορισμού από το Παγκόσμιο συμβούλιο Αειφόρου Ανάπτυξης GSTC, σε πλήθος φορέων (περίπου 40, όπως: ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικούς πράκτορες, εστίαση, ξεναγούς, Περιφέρεια, Ιόνιο πανεπιστήμιο, εμπορικό σύλλογο, ενιαίο φορέα τουρισμού, επιμελητήριο, φορείς και κατοίκους της παλιάς πόλης, πολιτιστικά σωματεία, μουσεία, αρχαιολογία, ιδιώτες κλπ.)
  • ●  Φιλοξενίες, συνολικά (450 Διανυκτερεύσεις), μεταφορές (50), γεύματα(250), Catering (65) και (15) ξεναγήσεις σε συνεργασία με την ένωση Ξενοδόχων, καταλυμάτων, ξεναγών, τουριστικών πρακτόρων και εστιατόρων, ξεναγών σε οκτώ (8) δημοσιογραφικές αποστολές και απεσταλμένους από τους ΕΟΤ του εξωτερικού και όχι μόνο (όπως. Πολωνίας, Ολλανδίας, Γερμανίας Αγγλίας, Ιταλίας, Τσεχίας, Ρουμανίας κλπ.).
  • ●  Υποστήριξη και αδειοδότηση σε αρκετές τηλεοπτικές διεθνείς και εγχώριες παραγωγές και εκπομπές σε συνεργασία με το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Δήμου. (Γάμος αλά ελληνικά, Maestro κλπ)
  • ●  Συνεργασία και συναντήσεις με φορείς και επαγγελματίες για κοινές δράσεις με δήμους βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, καθώς και ιδιωτικούς φορείς και συνεργάτες για προβολή και προώθηση του προορισμού.(*πχ. εκδήλωση καλωσορίσματος τσέχων πρακτόρων μετα απο πρόσκληση του εκπροσώπου τουριστικού οργανισμού κ. Νίκου Ασπιώτη.
  • ●  Τηλεδιασκέψεις και παρουσίαση για την δυναμική του προορισμού και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, για την προώθηση του τουρισμού, κυρίως off season, σε αεροπορικές εταιρείες, διαδικτυακές, εθνικές και διεθνείς εκπομπές, πολλαπλές συνεντεύξεις της Δημάρχου και επικοινωνίες με διεθνείς πράκτορες ( ενδεικτικά: Jet 2, Charity Travel, Expedia, Ερτ, Apha, Skai, κλπ.)
  • ●  Συμμετοχή, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την ΠΙΝ και την ΠΕΔΙΝ, ψηφιακά ή με φυσική παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο Μιλάνο BTM (ΠΕΔΙΝ), ΙΤΒ Βερολίνου (ΕΟΤ), στην IFTM στη Γαλλία, WTM στο Λονδίνο, και τη Philoxenia (ΠΙΝ), με δικό μας ξεχωριστό booth, πλήρως επικαιροποιημένο και ψηφιοποιημένο υλικό ολόκληρου του προορισμού με ειδικές κάρτες με QR Code και φιλοξενία στο περίπτερο μας τουριστικών φορέων όπως πράκτορες, ξενοδοχεία και καταλύματα.
  • ●  Αποστολή επικαιροποιημένου ψηφιακού τουριστικού υλικού (φωτογραφίες και Βίντεο) σε διεθνή γραφεία του ΕΟΤ σε ολόκληρο τον κόσμο και σε διεθνείς τουριστικούς πράκτορες και διεθνή τουριστικά περιοδικά.
  • ●  Συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία ερωτηματολογίων και την διενέργεια έρευνας προορισμού.
  • ●  Συνδρομή στην μεγαλύτερη πανελλαδική διαδικτυακή πλατφόρμα εύρεσης εργασίας στον Τουρισμό Innjobs.net για την δωρεάν δημοσίευση αγγελιών εργασίας στον τουρισμό και την αμεσότερη διασύνδεση εργαζομένων και επιχειρήσεων, στον τουριστικό τομέα (Ξενοδοχεία, καταλύματα και εστιατόρια), με την εγγραφή περισσότερων από 45 επιχειρήσεων και 435 εργαζομένων.

● Συνεργασία για την προβολή του τουρισμού μέσα από μια εντυπωσιακή παραγωγή σύγχρονης χορευτικής μουσικής PHAEX Festival με εκατομμύρια followers, προβάλλοντας το παλαιό φρούριο και την παλια πόλη και απήχηση σε περισσότερους από 1.300.000 θεατές.

● Υποστήριξη και συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού για την δημιουργία του Διεθνούς φεστιβάλ Κέρκυρας, με σκοπό την προβολή του πολιτισμού του νησιού και την επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Σε συνεργασία με το τμημα πολιτικής προστασίας για την υποστήριξη και βοήθεια στην διοργάνωση 3 δράσεων θαλάσσιου και ναυταθλητικού τουρισμού διεθνούς εμβέλειας:

  • ●  Regatta Brindisi Κέρκυρα (Ιούνιο).
  • ●  Gyro De Eventi (ιστιοπλοϊκός-ποδηλατικός αγώνας Ελλάδα-Ιταλία (Ιούλιος)
  • ●  Match Race σε συνδιοργάνωση με τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο Κέρκυρας

    Μέρος 2ο. Συγκριτικά στατιστικά στοιχεία και ανάλυση προορισμού

    Έχοντας υπόψη:

    1. Το Νόμο 3463/2006 (114/Α), άρθρο 75 «Αρμοδιότητες Δήμων», τομέας α) Ανάπτυξης, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:…περ.8. « Η εκπόνηση, υλοποίηση και η συμμετοχή σε προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και η δημιουργία θερέτρων και άλλων εγκαταστάσεων αναψυχής και διακοπών», τομέας στ) Παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:…περ.10. «Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού».

    2. Το Νόμο 3270/2004(187/Α), άρθρο 1 «Αρμοδιότητες Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης» παρ.9. «Ο σχεδιασμός του προγράμματος τουριστικής προβολής της Χώρας ή περιοχών αυτής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο σχεδιασμός αυτός καθίσταται υποχρεωτικός για τις νησιωτικές περιοχές».

    «Διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήμιση της χώρας ή περιοχών αυτής στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως με συμμετοχή σε εκθέσεις, ή διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή καταχωρήσεις σε έντυπα ή εκδόσεις τους ως και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και τα οποία καταρτίζονται ή υλοποιούνται από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως κάθε φορά αυτός προσδιορίζεται, ανεξάρτητα αν εκτελούνται με χρηματοδότηση από πόρους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς ή ίδιους πόρους του φορέα υλοποίησής τους, πρέπει να τελούν σε πλήρη εναρμόνιση προς το γενικό σχεδιασμό και την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράμματος τουριστικής προβολής της χώρας ή των περιοχών αυτής, που καταρτίζει το Υπουργείο Τουρισμού.

    Για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων και τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων που αφορούν σε προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Ε.Ο.Τ..» – ΠΡΟΣΘ. ΕΔΑΦΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 9 ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ 1 ΜΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 30 ΤΟΥ Ν. 3498/06, ΦΕΚ-230 Α’, ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘ. 46 ΤΟΥ Ν. 4276/14, ΦΕΚ-155 Α/30-7-14).

 

3. Τον μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (3235/Β/22-8-2019).

4. Την με αριθμ. 33958/29-9-2021 (ΑΔΑ: 9ΨΕΟ46ΜΓ2Α-ΒΟΙ) απόφαση Δημάρχου περί ορισμού Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων και μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.

5. Την με αριθμ. 711/22-02-2021 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ περί έγκρισης της Στρατηγικής Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, έτους 2021, με την οποία ορίζεται το γενικό πλαίσιο για την προώθηση και προβολή του τουρισμού για το έτος 2021 και οι ενότητες δράσεων.

6. Την ανάγκη βιωσιμότητας του σχεδίου τουριστικής προβολής και συγκεκριμένα:
Η διατήρηση της ελκυστικότητας της Κέρκυρας ως ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός καθώς και η σταδιακή αύξηση της εποχικότητας της τουριστικής περιόδου απαιτούν, τη συμμόρφωση με την κεντρική πολιτική επιλογή του ΕΟΤ για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ο οποίος μεταξύ άλλων στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδουμέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού.
Επίσης, μετά τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ ΑΕ), το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η Ελλάδα έχει διεισδύσει πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που προσφέρουν κίνητρα παραγωγής και η Κέρκυρα αναδείχθηκε ως κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα, καθώς το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο της, την καθιστά ελκυστικό προορισμό οπτικοακουστικών παραγωγών. Πέραν από το ήδη μορφοποιημένο τουριστικό προϊόν, είναι απαραίτητο να γίνουν κινήσεις που θα σταθεροποιήσουν και θα αυξήσουν την ζήτηση του συγκεκριμένου τουριστικού προορισμού.

7. Ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου απαιτείται να υποβληθεί στον Ε.Ο.Τ. για την παροχή σύμφωνης γνώμης, σύμφωνα με το αριθμ. 16536/28-12-2018 έγγραφο του ΕΟΤ).

8. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη, ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων διαθέτει ιστορικά μνημεία, όπως ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, διατηρητέο μνημείο και το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και βρίσκεται στον κατάλογο μνημείων της Unesco. Ιστορικά Κάστρα όπως Παλαιό Φρούριο, Νέο Φρούριο, Αγγελόκαστρο και λοιπά. Ιστορικούς ναούς, όπως ο ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος με το σεπτό σκήνωμα του Αγίου ο ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου & Διονυσίου ,ο Μητροπολιτικός Ναός με το σεπτό σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας και πλήθος άλλων ιστορικών ναών και μονών. Μουσεία (αρχαιολογικό σινοϊαπωνικό, Παλαιόπολης Μον Ρεπό, Σολωμού και λοιπά ιδιωτικά θεματικά) και αρχαιολογικούς χώρους. Ιστορικά ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, Αχίλλειο, Μον Ρεπό, Αγίου Ιακώβου-ιστορικό Δημαρχείο) και ιστορικά κτήρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους, συνδεδεμένα με ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, όπως: οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, οικία Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού και πολλών άλλων προσωπικοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και των γραμμάτων. Κτήρια και ναούς σε όλες τις κοινότητες του Δήμου ,τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα δείγματα αρχιτεκτονικής και φέρουν τις μνήμες της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας.Πινακοθήκες με έργα κυρίως της Επτανησιακής Σχολής (Δημοτική, Εθνική, Γιαλυνά, Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και λοιπές). Ιστορικές βιβλιοθήκες (Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας), λοιπές ιδιωτικές και το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας. Πλούσια μουσική παράδοση την οποία συνεχίζει ο μεγάλος αριθμός των μουσικών σωμάτων (φιλαρμονικές,, χορωδίες, συμφωνική ορχήστρα, ωδεία, όπως Επτανησιακής Μουσικής κλπ) με την παροχή μουσικής παιδείας πολλών νέων και την ανάδειξη μουσικών ταλέντων και τη διοργάνωση πλήθους μουσικών παραστάσεων, καθώς και σχολές χορού.

Τέσσερα Θέατρα, δύο κλειστά και δύο υπαίθρια, εκ των οποίων: το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας χρήζει ανακαίνισης, το Θέατρο Φοίνικας, το οποίο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ανακατασκευή του, το Θέατρο Νίκος Κούρκουλος, το οποίο χρήζει ανακαίνισης και το Θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου, το οποίο ανακαινίστηκε και επαναλειτουργεί από το καλοκαίρι έτους 2019. Τοπικές θεατρικές ομάδες, όπως: Κερκυραϊκή Σκηνή ,Θέατρο Ιονίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας με την πραγματοποίηση ετήσιων παραστάσεων , δικών τους παραγωγών και μετακλήσεων. Πολιτιστικά σωματεία τα οποία διοργανώνουν λαϊκά και πολιτιστικά δρώμενα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

9. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το τμήμα Τουρισμού και τα υπόλοιπα τμήματα (Πληροφορικής, ήχου και εικόνας, διερμηνείας, Ιστορίας, μουσικό κλπ) με την καθοριστική συμβολή του στην έρευνα τη μελέτη του τουρισμού και την ανάδειξη της επτανησιακής και τοπικής ιστορίας καθώς και στην προαγωγή της μουσικής παιδείας, στην τεκμηρίωση θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής με τις σύγχρονες ηλεκτρονικές μεθόδους ήχου και εικόνας.

10. Τα ιστορικά Αθλητικά σωματεία και τα νεότερα τα οποία παρέχουν αθλητική παιδεία και έχουν αναδείξει πολλούς πρωταθλητές διαχρονικά καθώς και με τη διοργάνωση πολλών αθλητικών συναντήσεων τοπικού, εθνικού και διεθνή χαρακτήρα, όπως αγώνες ιστιοπλοϊκοί, κρίκετ, δρόμου, κλπ.

11. Το φυσικό περιβάλλον με τον αιωνόβιο Κερκυραϊκό Ελαιώνα που η ελιά αδελφώνεται με το κυπαρίσσι , σε αρμονική σύνθεση με τη μεγάλη ποικιλία άλλων δέντρων και αυτοφυών φυτών (θάμνων, λουλουδιών, όπως: 36 είδη ορχιδέας και βοτάνων) και οικοσυστήματα με πλούσια βιοποικιλότητα. Από περιοχές χαρακτηρισμένες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ,όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, την περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας και οικοσυστήματα ,όπως: τα Διαπόντια Νησιά, τα οποία έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA , λόγω της αξιόλογης παρουσίας αποδημητικών και αρπακτικών πουλιών.Και επίσης, από τα περιπατητικά μονοπάτια , τα οποία συνδέουν τα οικιστικά σύνολα των χωριών με τις αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

12. Ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) αποτελεί την πύλη εισόδου στην Αδριατική θάλασσα και γειτνιάζει με τις ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας , της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας. Ο Δήμος έχει στην έδρα του τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Κέρκυρας και του Διεθνούς Αερολιμένα του Νομού «Ιωάννης Καποδίστριας» και συνδέεται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική χώρα , μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας , με τα Διαπόντια Νησιά και το νησί των Παξών και κατά τους θερινούς μήνες με τα λιμάνια Μπρίντιζι, Μπάρι, Βενετία και Ανκόνα της Ιταλίας. Το λιμάνι της Κέρκυρας δέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιπλέον, μετά από τη συνεργασία του ΟΛΚΕ με εταιρείες κρουαζιέρας, ο λιμένας της Κέρκυρας λειτουργεί ως λιμάνι έναρξης και λήξης κρουαζιερών (homeport). Συνδέεται δε αεροπορικώς, με το εσωτερικό της χώρας, με καθημερινά δρομολόγια με το αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με ορισμένο αριθμό δρομολογίων με το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», της Ζακύνθου, της Πρέβεζας και με εκατόν τριάντα επτά (137) αεροδρόμια του εξωτερικού όπως; Λονδίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Ρώμη, Βιέννη, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Μάντσεστερ κατά τη θερινή περίοδο. Συνδέεται οδικώς με καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

13. Λαμβάνοντας υπόψη τα κατωτέρω στατιστικά και οικονομικά στοιχεία του έτους Βάσης 2019:

Βασικά Μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού 2019 (έτος Βάσης) (Στατιστικά στοιχεία, πηγή: Ινστιτούτο ΣΕΤΕ 2019). Τα στοιχεία του 2019 αναφέρονται για να ληφθεί υπόψη η δυναμική του τουρισμού της χώρας, των Ιονίων Νήσων και ιδιαίτερα της Κέρκυρας στην κανονική περίοδο τουριστικής κίνησης, που αποτελεί και το έτος βάσης που λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς για την μέτρηση των στατιστικών.

Από τα συνολικά στατιστικά στοιχεία αεροπορικών αφίξεων συγκριτικά με το έτος βάσης του 2019. Για το διάστημα Μαρτίου 2022- Νοέμβριο 2022, που ανοίξανε οι διεθνείς πτήσεις, προκύπτει ότι μας επισκέφτηκαν περίπου 1.693.682 αλλοδαποί επισκέπτες, με ποσοστιαία αύξηση 15,48%.

14. Τα φετινά στατιστικά στοιχεία του ΟΛΚΕ για τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμένα της Κέρκυρας μας δείχνουν ότι μέχρι το μήνα Νοέμβριο προσέγγισαν 392 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας περίπου 527.609 επισκέπτες συνολικά στο νησί. Παρουσιάζοντας μείωση -6,6% στις προσεγγίσεις και -31,32% λόγω μειωμένης πληρότητας στους επιβάτες σε σχέση με το έτος 2019.

  • Από το κεντρικό Λιμεναρχείο προκύπτουν τα εξής δεδομένα για την κίνηση της πορθμειακής γραμμής και ουσιαστικά τον οδικό τουρισμο σε σχέση με το έτος βάσης (2019). Αφορούν στην οδικώς, εισερχόμενη κίνηση στο νησί. Συνολικά, αποβιβάστηκαν φέτος στο λιμάνι της Κέρκυρας 654.350 (+37.000 περίπου από Ιταλία και 86.000 απο Λευκίμμη.) άτομα (+18%) σε σχέση με πέρυσι, έναντι 557.743, το 2021 αλλά μείωση (-33%), σε σχέση τις 976.748 αφίξεις, του έτους βάσης 2019.
  • Η κίνηση τουριστών από Κέρκυρα προς τη γειτονική Αλβανία ήταν 162.490 άτομα.

    15. Τα στοιχεία της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας , και τη μελέτη του ΜΚΟ οργανισμού Διανεοσις, διαπιστώνεται η δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού και η ανθεκτικότητά του στην πρόσφατη κρίση της πανδημίας Covid-19 και ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές σ’ αυτόν τον τουριστικό κλάδο καθώς η Ελλάδα , διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που ευνοούν αυτή την ανάπτυξη:

    Αναλυτικά στοιχεία για τις μαρίνες και τα καταφύγια στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 2020:
    Σύμφωνα με το Τμήμα Χωροθέτησης Υποδομών Θαλάσσιου Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, στην Ελλάδα έχουν χωροθετηθεί με πράξη χαρακτηρισμού 60 μαρίνες με δυναμικό 18.705 θέσεων. Αρκετές από τις μαρίνες, είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης».

    Επίσης, έχουν χωροθετηθεί 94 Καταφύγια ή Αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών με 6.565 θέσεις ελλιμενισμού καθώς και 12 ξενοδοχειακοί λιμένες/τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις με δυναμικότητα 362 θέσεων.
    Στην (ΠΙΝ) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγράφονται πέντε μαρίνες με 2.229 θέσεις ελλιμενισμού. Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες μαρίνες ανά Ενότητα είναι:

    • Κέρκυρας: Γουβιά (1.068 θέσεις) και Κέρκυρα (98 θέσεις),

    • Κεφαλληνίας: Αργοστόλι (190 θέσεις),
    • Λευκάδας: Αλυκές (609 θέσεις) και
    • Ζακύνθου: Ζάκυνθος (264 θέσεις).
    Επίσης, στην Περιφέρεια Ι.Ν. έχουν χωροθετηθεί και (14) δεκατέσσερα Καταφύγια ή Αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών (5 στην Κέρκυρα, 5 στην Λευκάδα, 4 στην Κεφαλονιά και 1 στην Ιθάκη) με 1.136 θέσεις ελλιμενισμού καθώς και (1) μια τουριστική λιμενική εγκατάσταση στη θέση Κασσιώπη (εντός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού) με 57 θέσεις ελλιμενισμού.

    page12image25748416

     

    Πιο συγκεκριμένα διαθέτουμε ως χώρα:

    ●  16.000 χλμ ακτογραμμή, 6.000 νησιά και νησίδες●  τα σκάφη και οι μαρίνες συμβάλλουν στο 1,41% του ΑΕΠ.●  43.626 θέσεις εργασίας στο θαλάσσιο τουρισμό, 60 μαρίνες, 13.000 οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού.

    ●  17.428 ιδιωτικά και 6.109 επαγγελματικά σκάφη.●  Έως 5 φορές κατά μ.ο. μεγαλύτερες δαπάνες, ανά πελάτη σκάφους, σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία.●  6 άμεσες θέσεις εργασίας σε μαρίνες και 100 έμμεσες για κάθε 100 θέσεις

    ελλιμενισμού.

    16. Την SWOT ανάλυση του προορισμού, δηλαδή την αναλυτική και σε βάθος καταγραφή του εσωτερικού περιβάλλοντος του νησιού, με την απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών, την αντιπαραβολή και συσχετισμό με το εξωτερικό περιβάλλον, που επηρεάζει τον προορισμό και τους διάφορους περιορισμούς (απειλές) και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    Την καταγραφή των κυριότερων δραστηριοτήτων του Δήμου και των δραστηριοτήτων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς ,στον τομέα της τουριστικής προβολής

    (πηγή: ανάλυση της υπαλλήλου του Τμήματος Τουρισμού και Απασχόλησης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας του Δήμου, κ. Αναστασίας Σταθοπούλου για τις ανάγκες κατάρτισης του 4/ετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, Οκτώβριος 2020).

    Διεθνείς τάσεις:

    .1 Ασημένιος Τουρισμός (Silver Tourism)

    Διάκριση της Κέρκυρας ως ο δημοφιλέστερος προορισμός σε συνδυασμό με τις αγοραπωλησίες, για την αγορά μόνιμης κατοικίας από συνταξιούχους, από χώρες της βόρειας Ευρώπης (Covid-Long Term).
    Ο Ασημένιος Τουρισμός αναφέρεται ευρύτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, στους συνταξιούχους, που ενδιαφέρονται να ζήσουν για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε ένα προορισμό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας τους και ο όποιος κατά τεκμήριο διαθέτει καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες από την χώρα τους.

    Ειδικότερα αφορά σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία στην Ελλάδα και να διαβιούν είτε όλο τον χρόνο είτε μέρος αυτού. Συγκεκριμένα, το 7,3% των ενηλίκων κατοίκων της Ευρώπης δηλώνει ότι επιθυμεί να διαβιώσει στο εξωτερικό μετά την συνταξιοδότηση του και η επιθυμία αυτή σχετίζεται και με την απόκτηση κάποιου ακινήτου στον προορισμό. Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για τα νησιά ή τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες, μακριά από τα οικιστικά κέντρα, με απαραίτητη όμως παράμετρο τη γενικότερη οργάνωση των υποδομών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η ασφαλής και άνετη διαβίωση τους, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο.

    Εκτιμάται, ότι περισσότεροι από 1 εκ. κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών, θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας, ενώ υπάρχουν στην Ελλάδα χιλιάδες διαθέσιμες αυτόνομες πολυτελείς κατοικίες και άλλα ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση. Την προσεχή δε εικοσαετία, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ζήτηση για 2,7 εκατ. παραθεριστικές ή δευτερεύουσες κατοικίες στον ευρωπαϊκό νότο. Η Ελλάδα δε, εφόσον αξιοποιήσει αυτή τη νέα τάση, της «ασημένιας οικονομίας» με τη δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης, 20.000 κατοικιών ετησίως και προσθέτοντας σε αυτά τα έσοδα, και τα έσοδα από τις δαπάνες διαβίωσης των προσωρινά κατοικούντων στην χώρα (κατά μέσο όρο έξι μήνες τον χρόνο), την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 167.000 άτομα, και τα δυνητικάεπιπλέον έσοδα, άνω των 1,8 δις ευρώ ετησίως, στο τέλος της εικοσαετίας προβλέπεται το ΑΕΠ της χώρας να παρουσιάσει αύξηση κατά 15.7 δις ευρώ.

    Από τα ανωτέρω στοιχεία και με βάση τα περιβαλλοντικά και ανθρωπογενή προτερήματα του τόπου μας, σε συνδυασμό με το χαμηλό οικονομικά επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα κατα 30%, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει ότι υπάρχει η προοπτική και στην Κέρκυρα της ανάπτυξης του ποιοτικού τουρισμού για την προσέλκυση μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά τουριστών καθ’ όλο το έτος και όχι μόνον εποχικά, της αύξησης των εσόδων από το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν, δεδομένου ότι το εισερχόμενο συνάλλαγμα, αυξάνει την δυνατότητα της κατανάλωσης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθ όλο το έτος. Για τη διαμόρφωση όμως αυτής της προοπτικής και για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος στην Κέρκυρα προαπαιτούνται τα στοιχειώδη όπως: 

    βελτίωση των δημόσιων αλλά και ιδιωτικών υποδομών, η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής διαβίωσης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και η διαφημιστική προβολή των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η εδαφική περιφέρεια του Δήμου και ολόκληρου του νησιού της Κέρκυρας.

    (*‘’Επιχειρείν Deal της Dealnews, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

    Κωνσταντίνος Κουσκούκης

    Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας’’).

    2 Εναλλακτικός τουρισμός

    Με τον όρο εναλλακτικός τουρισμός νοείται κάθε μορφή τουρισμού που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες βιωματικής εμπειρίας ,πλέον της ξεκούρασης και χαλάρωσης που προσφέρουν οι διακοπές, όπως ο πολιτιστικός, θρησκευτικός, περιπατητικός, γαστρονομικός, συνεδριακός, γαμήλιος, αθλητικός, θαλάσσιος και λοιπές ειδικότερες μορφές των προαναφερόμενων κατηγοριών και οποίος μπορεί να λειτουργεί καθ όλο το έτος για τις περισσότερες μορφές του.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από τα 9,2 τρις $ του παγκόσμιου τουρισμού, τα δύο τρίτα των ταξιδεύουν για τον προφανή λόγο, των διακοπών ξεκούρασης και χαλάρωσης, γνωστό ως και ‘’Sea and Sun’’ (leisure tourism) ενώ το ένα τρίτο, περίπου 3,2 τρις ταξιδεύει κυρίως για να συλλέξει ταξιδιωτικές εμπειρίες, εναλλακτικών δραστηριοτήτων και να αλληλοεπιδράσει με άλλους πολιτισμούς. Οι ταξιδιώτες δε, της δεύτερης τάσης, έχει παρατηρηθεί, ότι δαπανούν για τα συγκεκριμένα ταξίδια τους , τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό περισσότερα χρήματα, από το μέσο ταξιδιώτη, προκειμένου να απολαύσουν τα αγαπημένα τους hobby ή να δοκιμάσουν ιδιαίτερες και μοναδικές δραστηριότητες ,σε κάθε τουριστικό προορισμό.

    Ο εναλλακτικός τουρισμός αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ,όμως, θα πρέπει να αναφερθεί και η νέα διεθνής τάση, των νεότερων γενιών που δείχνουν κυρίως, την προτίμησή τους στον εναλλακτικό τουρισμό. Οι ταξιδιώτες-τουρίστες των νεότερων γενιών , γνωστών και ως millennials (γεννηθέντες το 1980-1994) (αυτοί που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας το 2000) και των πιο πρόσφατων, γνωστών και ως Υ και Ζ (γεννηθέντες το 1994-2010) έχουν αλλάξει ριζικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες και έχουν στραφεί από την παραδοσιακή αγορά των διαρκών αγαθών (σπιτιών, αυτοκινήτων κ.ά.) στις «βιωματικές αγοραστικές επιλογές’’. Δηλαδή επιλογές όπως η αναψυχή, προκειμένου να ξεφεύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας, την απόκτηση εμπειριών μέσω της διαδραστικής επαφή τους με άλλους πολιτισμούς, βιωματικών δραστηριοτήτων που τους προκαλούν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις κ.α.

    Ενδεικτικά, ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει τα ποσά που δαπανώνται, παγκοσμίως, στις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού , το μερίδιο που έχει η κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού, στο σύνολο των εσόδων του παγκόσμιου τουριστικού ΑΕΠ, και έχοντας υπόψη, ότι η παγκόσμια οικονομία του τουρισμού, κυμαίνεται, περίπου στα 9,2 τρις $ και ότι απ’ όλες τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού ,καταγράφονται ως σημαντικότεροι, ως προς το ποσοστό εσόδων, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

    Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός και γαστρονομικός είναι δύο από τους σημαντικότερους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, όπου η Κέρκυρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και πολλές προοπτικές να πρωταγωνιστήσει στις επιλογές των υποψηφίων επισκεπτών, ώστε να ενισχύσει την ταυτότητα του και να μεγαλώσει τα τουριστικά οφέλη του προορισμού. Στον Πολιτιστικό τουρισμό συγκεκριμένα, ο δήμος συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα ανάδειξης των διεθνών πολιτιστικών διαδρομών, στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπάρχουν συγκεκριμένα ενεργές, δύο διεθνείς πολιτιστικές διαδρομές που συμμετέχει ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, μία τών Ναπολεόντειων πόλεων και μία των Καποδιστριακών πόλεων. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να ενταχθεί και η Κέρκυρα και σε άλλες παρόμοιες πολιτιστικές διαδρομές με διαφορετικά θέματα όπως: δρόμοι της Ελιάς, των ιστορικών κοιμητηρίων, του κρασιού, του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού, των αρχαίων ευρωπαϊκών δρόμων του εμπορίου κ.α.)

    Για την ανάπτυξη όμως του εναλλακτικού τουρισμού και την διαρκή πορεία του στον χρόνο, προαπαιτούμενο είναι η απόκτηση «ταυτότητας προορισμού» και η προβολή –τουριστική προώθηση αυτής της ταυτότητας. Για την απόκτηση αυτής της ταυτότητας ,απαιτείται να προσδιοριστούν τα στοιχεία της, δηλαδή οι δράσεις που θα την στοιχειοθετούν, καθώς και οι δεσμεύσεις μας για τη βιωσιμότητα της στον χρόνο. Θα πρέπει δηλαδή καταρχήν, να προσδιορίσουμε, τι είναι αυτό που θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε, στους επισκέπτες μας και πάντοτε στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης για να προστατεύσουμε τους πόρους και για τις επόμενες γενιές. Με ποιες δράσεις και ποιες δεσμεύσεις μπορούμε να το στηρίξουμε , ούτως ώστε αυτή η ταυτότητα να είναι θεμελιωμένη και να πείθει τον επισκέπτη εκ των προτέρων (πριν επιλέξει τον τουριστικό προορισμό) και εκ των υστέρων

     

    (ικανοποίηση για την επιλογή του ,συναισθηματικό δέσιμο με τον προορισμό και επανάληψη του ταξιδιού, ζωντανή διαφήμιση στο οικείο περιβάλλον του αλλά και δημόσια, με κάθε τρόπο και μέσο επικοινωνίας) και να είναι διαρκώς βελτιούμενη.
    Συνεπώς οί τρείς είναι οι λέξεις που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη στρατηγική για τον προορισμό και το τουριστικό προϊόν που από δω και στο εξής θα πρέπει να προσφέρουμε: ‘’Ταυτότητα’’,‘’Βιωματική Εμπειρία’’ και ‘’Βιώσιμη ανάπτυξη’’ για να υπάρχει διάρκεια στο μέλλον. Ουσιαστικά θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τόσο σε εμάς τους ίδιους, όσο και στη συνείδηση των επισκεπτών μας και στα τελικά μηνύματα που θα στείλουμε, μέσω των καναλιών προβολής προς τα έξω, για να ενισχυθεί ο χαρακτηρας του προορισμού,

    ώς προς το τί θέλουμε από τους επισκέπτες να πιστεύουν για μας, ποιοι και γιατί να μας επιλέγουν, τι επισκέπτες θέλουμε να να εξυπηρετούμε
    (αναφερόμενοι και ως customer personas) (πχ. οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, μορφωτικό-εισοδηματικό επίπεδο, ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλπ.) και ώς τι προορισμό θέλουμε να μας θεωρούν ή να μας έχουν στο μυαλό τους (Positioning).

    Μετά τον προσδιορισμό της ταυτότητας ,έπεται η τουριστική διαφήμιση-προβολή του Δήμου μας ως προορισμού με κάθε μέσο ενημέρωσης (διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα, ΜΜΕ, εφημερίδες, περιοδικά). Το μήνυμα δε που θα πρέπει να προβάλλει την Κέρκυρα και ειδικότερα το Δήμο μας ως τουριστικό προορισμό, θα πρέπει να στοχεύει στο ότι πρόκειται για μια πόλη, με ταυτότητα, με πλούσιες βιωματικές εμπειρίες και με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

    Συνεπώς βλέπουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά:

    Η επιθυμία των έμπειρων πλέον ταξιδιωτών να διαμορφώσουν μόνοι το ταξίδι τους, εξυπηρετείται όλο και περισσότερο από τη νέα οικονομία της πληροφορίας και τις εφαρμογές

    page21image159688656 page21image159690528

     

    της (πχ. ηλεκτρονικές κρατήσεις), με αποτέλεσμα ο «παραδοσιακός» και μονοδιάστατος τρόπος διακίνησης τουριστών, μέσω Tour Operators και πρακτορείων, να έχει υποχωρήσει κατά πολύ. Όσον αφορά στο θέμα της προώθησης, η συμμετοχή για παράδειγμα σε εκθέσεις, είτε κοινού, είτε επαγγελματιών, έχει μικρότερη σημασία από παλαιότερα, ενώ η μείωση του ρόλου των Tour Operators μειώνει την ανάγκη για οργανωμένη μετακίνηση στον προορισμό (transfer) υπέρ της εξατομικευμένης (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα/μηχανάκια).

    Προϋποθέσεις ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

    Αν οι μορφές τουρισμού προσδιορίζονται σε σχέση με τις επιθυμίες και τα κίνητρα του καταναλωτή – υποψήφιου τουρίστα, τα ειδικά τουριστικά προϊόντα προσδιορίζονται με βάση την προσφορά. Η προσφορά καθορίζεται από τους τουριστικούς πόρους – θέλγητρα, που διαθέτει ένας προορισμός και εξαρτάται από τον βαθμό αξιοποίησής τους (πχ. επισκεψιμότητα), δηλαδή από τις υποδομές που έχουν κατασκευαστεί και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί με βάση τον συγκεκριμένο πόρο.

    Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται, ενδεικτικά, για κάθε ειδική/ θεματική μορφή, οι προϋποθέσεις και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξή της.

    ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – TREKKING

    Οι κυριότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Κέρκυρα είναι: Διαδρομή 1: Μονοπάτι Ερημίτη,
    Διαδρομή 2: Παλιά Περίθεια-κορυφή Παντοκράτορα,
    Διαδρομή 3: Στρινύλας-Κρανούλα-κορυφή Παντοκράτορα, Διαδρομή 4: Άγιος Σπυρίδωνας Περίθειας-Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, Διαδρομή 5: Χωριό Νύμφες-καταρράκτες Νυμφών,

    Διαδρομή 6: Κερκυραϊκό Μονοπάτι και Διαδρομή 7: Αγ. Μαρτίνο-Περίθεια.

    3. Διεθνείς τάσεις: H εποχή του Digital Marketing και των Social Media.

    Για τη σημασία της τουριστικής προβολής και διαφήμισης, με κάθε μέσο επικοινωνίας για την ανάδειξη του τουριστικού προορισμού, θεωρείται αναγκαίο να υποβάλλουμε τα κατωτέρω στοιχεία ,τα οποία αποδεικνύουν ότι πέραν των κλασικών τρόπων προβολής, προώθησης και προβολής των προορισμών (όπως: ΜΜΕ, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, φυλλάδια, τουριστικά περιοδικά κ.ά.), η χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (Digital Marketing και Social Media), λόγω της ευρείας απήχησής τους και χρήσης τους, αποτελούν ένα νέο μέσο που συντελεί στην αμεσότερη προβολή και προώθηση των τουριστικών προορισμών και στην εύκολη ενημέρωση και διευκόλυνση των ενδιαφερομένων ταξιδιωτών.

    Ενδεικτικά, αναφέρονται τα κάτωθι στοιχεία:

    Τα 5 στάδια του ταξιδιού της Google (5 steps of travel).

    Στις αρχές το διαδίκτυο οι χρήστες το χρησιμοποιούσαν κυρίως για να κλείσουν εισιτήρια ή να κάνουν κάποια κράτηση σε ξενοδοχεία. Η Google σε μια μελέτη της αρχικά, είχε χωρίσει την ταξιδιωτική διαδικασία σε 5 στάδια με μία λογική σειρά:
    1)Dreaming, 2) Planning, 3) Booking, 4) Experiencing, 5) Sharing.

    Αυτό πλέον το έχει αναθεωρήσει και πρόσφατα κατέληξε στην τελική της θεωρία ότι τα πρώτα 4 στάδια διατηρούν τη λογική τους αλληλουχία, όμως με την εξέλιξη των σύγχρονων συσκευών και εφαρμογών, το στάδιο του Sharing έγινε το πιο σημαντικό πλέον και βρίσκεται σε κάθε φάση αυτής της διαδικασίας με αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί τη διασπορά και το promotion και να επηρεάζει ολοένα και περισσότερους χρήστες που βρίσκονται συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα (Social media). Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει πλέον και ειδική μορφή του τουρισμού που γίνεται με μοναδικό σκοπό την φωτογραφία και το sharing (Instagram-ικος τουρισμός)

    Μεθοδολογία κατάρτισης στρατηγικού πλάνου Marketing:

    Το Στρατηγικό μάρκετινγκ σημαίνει (Segmentation,Targeting, Positioning) (STP). Πιο αναλυτικά θα πρέπει να γίνει η τμηματοποίηση (segmentation) της αγοράς βάση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει όπως: (γεωγραφική προέλευση, ηλικία, φύλο, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, ενδιαφέροντα, καταναλωτική συμπεριφορά κλπ).

    Αφού ολοκληρώσουμε την τμηματοποίηση της αγοράς προχωράμε στην επιλογή της (πιο προσοδοφόρας) αγοράς στόχου (Targeting) που θα στοχεύσουμε και τελικά καταλήγουμε στις μεθόδους και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε τελικά να ‘’τοποθετήσουμε’’ στη συνείδηση του κοινού στόχου (Positioning), το μήνυμα πως είμαστε ο προορισμός που θα εκφράζει καλύτερα τις ανάγκες του και θα του έρχεται πρώτος στο μυαλό να επισκεφτεί, σύμφωνα με το προφίλ και τα ενδιαφέροντα του. (Branding)

    β) Marketing mix:

    Μετά την διαδικασία αυτή θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαδικασία διαμόρφωσης του τελικού τουριστικού προϊόντος-υπηρεσίας (product mix) που προσφέρει ο προορισμός (market fit, product). Και μετα θα πρέπει να ακολουθήσει η ολοκλήρωση του τουριστικού προϊόντος με τις υπολοιπες αλληλένδετες και αλληλοεξαρτόμενες παραμέτρους που δημιουργούν την τελική πρόταση αξίας στους επισκέπτες μας. (price,place,promo,product)

    Και όταν μιλάμε για υπηρεσίες και όχι προϊόντα τα 4Ps γίνονται 7Ps και συγκεκριμένα για την υπηρεσία του τουρισμού τα Ps γίνονται 8 με το σημαντικότερο το ογδοο (P) που είναι η συνεργασία των (stakeholders του τουρισμού) πχ: φορέων,επιχειρηματιών προμηθευτών, μεταφορών, τοπικής κοινωνίας κ.α.

    Πλέον έχουμε περάσει από τα ‘’παλιά αρχικά 4Ps” στα ‘’4Cs’’ (customer needs) και πλέον με την εποχή του διαδικτύου και των εξ αποστάσεων συναλλαγών στα “4Es”

    Εχοντας υπόψη τις εξείς Δυνατότητες και Προκλήσεις:

    Σύμφωνα με τα στατιστικά δελτία και τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα του ΙΝΣΕΤΕ και σε συνδυασμό, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:

    α) για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, χαλάρωσης του Ήλιου και Θάλασσας «Sea Sand and Sun”,
    β) για την επέκταση της τουριστικής σεζόν και την ανάπτυξη του προορισμού ως City Break με παράλληλη προώθηση του εξατομικευμένου-εξειδικευμένου (nice & custom made) προφίλ τουρισμού, μέσω της ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και

    γ) για το σχεδιασμό, ανάπτυξη και προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου επιπέδου και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων είναι απαραίτητη η συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των λοιπών δημοσίων νομικών προσώπων, αλλά και των τοπικών φορέων του τουρισμού απαιτούνται:

    – Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός εκτέλεσης έργων υποδομής για τη βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος (όπως: καθαριότητα, οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακό, ύδρευση-αποχέτευση ,προστασία περιβάλλοντος κ.α.)

    – Η διαμόρφωση της στρατηγικής στον τουρισμό και τον προσδιορισμό της ταυτότητας του προορισμού, με βάση τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του.

    Ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στον τομέα: της Απασχόλησης, των Δημοσίων Σχέσεων και του Πολιτισμού θα συμβάλλει με ενέργειες, συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος και προορισμού αλλά και δράσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, του προσδιορισμού της «ταυτότητας προορισμού» και της προώθησης και προβολής του κερκυραϊκού τουρισμού και συγκεκριμένα, με τις εξής δράσεις:

    α) Εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη με ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια και διαλέξεις, στους επαγγελματίες και υπαλλήλους του τουρισμού με στόχο, την αλλαγή κουλτούρας, τη διαχείριση καλών πρακτικών και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, καθώς και τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα (τοπικά προϊόντα) με τον τουρισμό. Εκπαίδευση (σεμινάρια,ημερίδες και άλλα ) στους υπαλλήλους του Δήμου και τους επαγγελματίες τουρισμού, με στόχο την προσαρμογή στο πλαίσιο και τις διαδικασίες της αειφόρου ανάπτυξης, κατά το σχεδιασμό κριτηρίων και την εφαρμογή δράσεων και έργων του Δήμου. (τμ. Απασχόλησης)

    β) Άμεση διασύνδεση εργαζομένων και επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης. (τμ. Απασχόλησης)
    γ) Φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης (opinion leaders) συνεργαζόμενων με τον ΕΟΤ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικών αποστολών (press trips/fam trips) το οποίο αφορά σε ταξιδιωτικούς συγγραφείς, φωτογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία και bloggers με σκοπό την ενίσχυση της εικόνας του τουριστικού προορισμού και της προώθησής του, σε εξειδικευμένο

    31

    κοινό-στόχο , κυρίως στις χώρες Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Πολωνία ,καθώς και σε άλλες ανάλογα με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς. (Γραφείο Δήμ. Σχέσεων)
    δ) Συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ ΑΕ) της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τους τοπικούς φορείς τουρισμού για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και για την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης και προβολής αυτού του τουριστικού προϊόντος.

    ε) Συνεργασία με τις αδελφοποιημένες πόλεις για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. (τμ. Δημοσίων Σχέσεων)
    στ) Συμμετοχή στις δράσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο σύνδεσης πρωτογενούς τομέα και τουρισμού. (Τμ. Απασχόλησης)

    ζ) Πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την τουριστική προβολή του Δήμου στο διαδίκτυο και στις τουριστικές εκθέσεις. (Αντιδ. Πολιτισμού)

    Λαμβάνοντας υπόψην, όλα τα ανωτέρω και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, όσον αφορά στην τουριστική προβολή και αξιολογώντας τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται καθώς και τους περιορισμούς, λόγω της πανδημίας, συντάχθηκε σε συνεργασία και διαβούλευση με τους τουριστικούς φορείς του νησιού (Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Καταλυμάτων, AOCTA, Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, Εμπορικός σύλλογος κ.α.) το παρακάτω σχέδιο δράσεων τουριστικής προβολής του έτους 2023 και ο αντίστοιχος ενδεικτικός προϋπολογισμός, ο οποίος υποβλήθηκε στο Τμήμα Προϋπολογισμού και Οικονομικής Πληροφόρησης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου για να συμπεριληφθεί στον υπό κατάρτιση δημοτικό προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2023.
    Το σχέδιο του προγράμματος δράσης με τα οικονομικά στοιχεία των δαπανών, θα υποβληθούν στον ΕΟΤ για την παροχή σύμφωνης γνώμης, μετά τη λήψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Μέρος 4ο: Πρόγραμμα δράσεων 2023.

    Παρακαλείσθε για την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης έγκρισης του προγράμματος, όπως αναλύεται κατωτέρω:

    ‘’Πρόγραμμα Δράσεων Τουριστικής Προβολής Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, έτους 2022’’

    Κατά κανόνα η πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου ασχολείται με τον τουρισμό. Ως εκ τούτου η κάθε είδους αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η στοχευμένη και αποτελεσματική διαφημιστική προβολή, αντανακλά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην προαγωγή της ποιότητας ζωής και συμβάλλει στη μελλοντική βιωσιμότητα του τουριστικού προορισμού.

    Ο σχεδιασμός και εφαρμογή του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου αποβλέπει:

    page32image163492656 page32image163492864page32image163493072

    32

    • ●  στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε ποιοτικότερο τουρισμό και στην ανάδειξη της ανάγκης για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του προορισμού προορισμού, ολόκληρο το χρόνο.
    • ●  στην προώθηση του εναλλακτικού και βιώσιμου τουρισμού, με δράσεις και συνεργασίες υποστηρικτικές προς αυτήν την κατεύθυνση,

      (*στο πλαίσιο των νομίμων αρμοδιοτήτων του και στην αποτελεσματική τουριστική προβολή.)

    • ●  Την επέκταση της τουριστικής σεζόν και την προώθηση του προορισμού ως City

      Break.

    • ●  Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Δήμος συνεργάζεται με ακαδημαϊκά

      ιδρύματα, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ξεναγών, το INΣΕΤΕ/Marketing Greece, με τους φορείς του Δημοσίου Τομέα (όπως: ΠΙΝ, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΟΛΚΕ, ΠΕΔΙΝ, ΚΕΔΕ, Μουσεία, κ.ά) με τους τοπικούςφορείς του τουρισμού (επαγγελματίες, επιχειρήσεις, συνδικαλιστικοί φορείς) και του πολιτισμού.

      Για την υλοποίηση των δράσεων του Δήμου θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελεσματικότερα για κάθε περίπτωση, μέσα προβολής, όπως: Website, Social Media, QR Codes, Βίντεο, φωτογραφίες, έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια και τουριστικοί οδηγοί, inflyers και λοιπά ) ψηφιακό υλικό, ραδιοτηλεοπτικά μέσα , συμμετοχή σε εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα και συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις (δια ζώσης ή ψηφιακά) , σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΟΤ .Θα πραγματοποιηθούν επίσης , ενημερωτικές ημερίδες ,εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις στο πλαίσιο προβολής του κερκυραϊκού πολιτισμού στο διαδίκτυο και στις τουριστικές εκθέσεις.

      1. Δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού στα πρότυπα του DMMO, συμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας

      2. Διαφημιστική προβολή στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      2.1. Διαφήμιση στην Ιστοσελίδα του Δήμου και συνεργασία με την ιστοσελίδα Ημερολόγιο εκδηλώσεων των Τουριστικών Φορέων
      Το διαδίκτυο είναι πλέον το βασικό μέσο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι δυνητικοί επισκέπτες για να οργανώσουν το ταξίδι τους. Η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, η ευρεία χρήση εφαρμογών διαδικτύου στην κινητή τηλεφωνία και η αυξημένη διάδραση των ατόμων στο πλαίσιο της κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν βασικές συνιστώσες για τη διαμόρφωση της τελικής επιλογής του τουριστικού προορισμού. Ο Δήμος έχει ήδη αναπτύξει ξεχωριστό διαδικτυακό δικό του χώρο το «visit.corfu.gr» στην κεντρική ιστοσελίδα του παρουσιάζοντας αξιοθέατα, παραλίες, εκδηλώσεις κ.α. H επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του προορισμού, έχει ήδη περίπου 227.000 επισκέψεις (Pageviews) κυρίως μέσω των αυτοκόλλητων, ειδικά τοποθετημένων QR, στις πύλες εισόδου, τις τουριστικές πινακίδες, τα περίπτερα και στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα πρότυπα και τις στρατηγικές του Ε.Ο.Τ. και διαθέτει την έγκριση και το λογότυπο του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προβολή των βιωματικών εμπειριών, με πληροφορίες σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που υπάρχουν στο νησί (όπως. θαλάσσιος, θρησκευτικός, γαμήλιος, περιπατητικός, γαστρονομικός, τουρισμός ευεξίας, αθλητικός κ.α.) με σκοπό την προσέλκυση κοινού κατά τις χαμηλές

    page33image163276128

    33

    περιόδους ζήτησης και ιδιαίτερα off season. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόμαστε στενα με όλους τους τουριστικούς φορείς φιλοξενώντας τη νέα ιστοσελίδα που δημιούργησαν, ένα ετήσιο ενιαίο ημερολόγιο εκδηλώσεων του νησιού (www.corfuevents365.gr /.com), που βοηθάει στον καλύτερο προγραμματισμό των επισκεπτών του νησιού.

    2.2. Διαφήμιση στο διαδίκτυο και στα social media)

    Προβολή του τουριστικού προϊόντος τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μεγάλη απήχηση (πέρυσι πάνω από 12.054.000 impressions και σχεδόν 6.000.000 reach), με ποιοτικό και σύγχρονο υλικό, προωθώντας με ιδιαίτερο πλουραλισμό τις παρεχόμενες πληροφορίες

    (τοπία, μνημεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού και άλλες χρήσιμες πληροφορίες), όσο και σε αεροπορικές εταιρείες, λοιπές διεθνείς εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως: μηχανές αναζήτησης, ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, ιστοσελίδες ταξιδιωτικών κρατήσεων κ.α. Παράλληλα με το επίσημο κανάλι στο YouTube Channel του προορισμού, με συγκεντρωμένα όλα τα βίντεο, από τα αρχεία του δήμου και από τουριστικούς φορείς.

    3. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΥ) (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΚΕΙΜΕΝΑ-ΒΙΝΤΕΟ)

    Το παραγόμενο υλικό αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την ολοκληρωμένη προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, σε εξειδικευμένο κοινό-στόχο μέσω: social media, ιστοσελίδα, διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, ομάδες δημοσιογράφων του τουριστικού ρεπορτάζ & tour operators, γραφεία ΕΟΤ. πρεσβείες, διεθνή συνέδρια & αντιπροσωπείες που φιλοξενούνται στην Κέρκυρα καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο Δήμος αναπτύσσει συνεργασίες με ιδιωτικούς, δημόσιους και εκπαιδευτικούς φορείς για την δημιουργία πρωτότυπων δημιουργημάτων λόγου και τέχνης (φωτογραφίες, κείμενα–βίντεο και ψηφιακή βάση) με την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων από το Δήμο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, σε δράσεις δημοσιότητας και προβολής (όπως εκθέσεις, έντυπα, καταχωρήσεις σε διαφημίσεις του εξωτερικού και διαδικτυακή προβολή). Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουμε ξεκινήσει, σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού προχωράμε στη δημιουργία θεματικών βίντεο με έμφαση στις πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις του νησιού, ώστε να τα προωθήσουμε για την ενίσχυση του προορισμού ιδιαίτερα στις off season εποχές, με σκοπό την διεύρυνση της σεζόν, μετα το φθινόπωρο και πριν την άνοιξη, αναδεικνύοντας και την αξία του προορισμού ως ιδανικού city brake προορισμού, ολόκληρο το χρόνο.

    4. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΔΩΡΩΝ.

    Αναμνηστικά δώρα με θέμα την Κέρκυρα (όπως ημερολόγια, σελιδοδείκτες, στικάκια κλπ.) για να διανεμηθούν σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων και θεσμικών οργάνων, για την προβολή του προορισμού, σε τουριστικές εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και εθιμοτυπικές επισκέψεις κλπ.

    5.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΕΝΤΥΠΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ INFLIGHT ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ.

    5.1. Διαφήμιση στα ΜΜΕ

    page34image163439136 page34image163439344 page34image163439552

    34

    Προβολή τηλεοπτικών σποτ σε επιλεγμένα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, σε περιφερειακά τηλεοπτικά μέσα και προβολή ραδιοφωνικών σποτ στο εσωτερικό.

    5.2. Διαφήμιση σε έντυπα μέσα (offline):

    Καταχωρήσεις σε αεροπορικές εταιρίες και στον ελληνικό και ξένο Τύπο καθώς και σε θεματικά έντυπα. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν δημοσιεύσεις στοχευμένων άρθρων και υλικού, σε διεθνή έντυπα, στο δίκτυο αεροπορικών εταιρειών καθώς και προβολή του προορισμού, μέσω ειδικών αφιερωμάτων σε «inflights» περιοδικά και σε τουριστικούς οδηγούς.

    6. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Συνεργασία μεταξύ Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου και κυρίως με το τμήμα Τουρισμού, για την διεξαγωγή πρωτογενών ερευνών, και την ανάπτυξη μελετών με έμφαση στο βιώσιμο και αειφόρο τουρισμό και αγροτουρισμό και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων

    Συγκεκριμένα:
    α) Προσδιορισμό του τουριστικού προϊόντος για νέες μορφές τουρισμού σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα αειφορίας και βιωσιμότητας
    β) Μελέτη και εφαρμογή καινοτόμων μέσων προώθησης και εφαρμογών διαχείρισης του προορισμού.
    γ) Δημιουργία και αποστολή στους τουριστικούς φορείς και τοπικές επιχειρήσεις, ερωτηματολογίων με σκοπό την πρωτογενή έρευνα και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
    δ) Αξιοποίηση εργαλείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων του Δήμου.

    7. Συνεργασία με όλους τους τουριστικούς φορείς (την Ένωση ξενοδόχων, τον Εμπορικό σύλλογο, την Ομοσπονδία καταλυμάτων, τον σύλλογο Τουριστικών πρακτόρων, καθώς και το σύλλογο εστιατόρων, την ένωση ξεναγών).
    Διατηρούμε ήδη ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ μας, τόσο σε δράσεις τουρισμού, όπως η καθιέρωση των εκδηλώσεων, για την Παγκόσμια ημέρα τουρισμού, όσο και σε θέματα όπως, την δημιουργία και προώθηση του τουριστικού site, που θα αποτελέσει το ημερολόγιο εκδηλώσεων του νησιού (www.corfuevents365.gr /.com), την απο κοινού συμμετοχή μας στις τουριστικές εκθέσεις, για την ενίσχυση της παρουσίας του προορισμού κατα τις συναντήσεις με τους φορείς του εξωτερικού και άλλες περαιτέρω δράσεις όπως φιλοξενίες, ταξίδια εξοικείωσης κλπ.

    8. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Θεωρώντας την εκπαίδευση και τη διαρκή εξέλιξη ως βάση της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουμε, επενδύουμε σε αυτό τον άξονα με συνέπεια. Το πιο δύσκολο κεφάλαιο στην αλλαγή ενός τουριστικού μοντέλου, εκτός από τις υποδομές είναι η αλλαγή κουλτούρας, επιχειρηματιών, εργαζομένων,φορέων και κατοίκων και αυτό θέλει χρόνο και επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη διασύνδεση, τη συνεχή εκπαίδευση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τάσεων που διαμορφώνονται στην σύγχρονη και διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά.

    ● Ο δήμος μας, ήδη συνεργάζεται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Innjobs.net, προκειμένου να πετύχει τη διασύνδεση, εργαζομένων και επιχειρήσεων στη φιλοξενία και την εστίαση.

    page35image162676736 page35image162676944 page35image162677152

    35

    Ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 450 εργαζόμενοι και περίπου 78 τοπικές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης.

    • ●  Συνεργασία με την ένωση ξεναγών για επιμορφωτικά σεμινάρια είτε σε ξεναγούς για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε σε λοιπούς επαγγελματίες.
    • ●  Συνεργασία με το παγκόσμιο συμβούλιο αειφόρου τουρισμού GSTC για συμβουλευτική και τεχνική βοήθεια σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας του προορισμου.

      9. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
      Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει περιορίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το ετήσιο πρόγραμμα συμμετοχής του στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, λόγω της ανάπτυξης νέων μεθόδων προσέγγισης της τουριστικής ζήτησης και προβολής του προορισμού, με κορυφαίο εργαλείο το διαδικτυακό marketing. Με βάση το δεδομένο αυτό, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων καλείται να ιεραρχήσει τις αναγκες και να επιλέξει τις βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

      Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει, την επιλεκτική συμμετοχή διαδικτυακά ή δια ζώσης, ή με αποστολή υλικού, σε κάποιες από τις τουριστικές εκθέσεις, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ, την ΠΕΔΙΝ και την Περιφέρεια.

    10. Διαρκής συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. για δράσεις φιλοξενίας δημοσιογραφικών αποστολών.
    Συνεργασία με τα διεθνή γραφεία του ΕΟΤ, για την αποστολή και φιλοξενία, έγκριτων δημοσιογραφικών αποστολών από διεθνή ΜΜΕ, για την προβολή και την αποτελεσματική προώθηση του προορισμού μας.

    11. Συνεργασία με διεθνείς Bloggers και διεθνείς Event Planners.

    Φιλοξενία σε διεθνείς bloggers εγνωσμένης δυναμικής και υποστήριξη διεθνών και εγχώριων Event Planners και αναγνωρίσιμων καλλιτεχνών για την υλοποίηση διεθνών φεστιβάλ και παραγωγών που αναδεικνύουν τον προορισμό και το τουριστικό προϊόν.

    12. Συνεργασία με τις Πύλες εισόδου (Λιμάνι-Αεροδρόμιο):

    Ιδιαίτερα με τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, διατηρούμε μια συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο σε θέματα έρευνας προορισμού, (όπως τη μελέτη βιωσιμότητας CLIA- GSTC), όσο και σε θέματα έκδοσης πληροφοριακού υλικού, όπως χαρτών κλπ, για τους επισκέπτες μας, τοποθέτηση QR codes ενημέρωσης του κοινού στα σημεία εισόδου, αλλά και σε γενικότερες δράσεις για την προβολή του προορισμού, όπως συνέδρια, κατασκευή ενημερωτικών πινακίδων, ψηφιακών εφαρμογών (Applications) για την πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών, ιδιαίτερα της κρουαζιέρας κ.α.

    12.α Συνεργασια με τον ΟΛΚΕ για τη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου της MEDCRUISE που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα τον προσεχή Μάιο.

    37

    13. Σε συνεργασία με το τμήμα πολιτικής προστασίας και το τμήμα πολιτισμού & αθλητισμού, συνδιοργάνωση και υποστήριξη 4 δράσεων θαλάσσιου – ναυταθλητικού τουρισμού διεθνούς εμβέλειας καθώς και cirquit κλασσικών αυτοκινήτων:

    • ●  Regatta Brindisi Κέρκυρα (Ιούνιο).
    • ●  Giro Degli Eventi (ιστιοπλοϊκός-ποδηλατικός αγώνας Ελλάδα-Ιταλία (Ιούλιος)
    • ●  Match Race σε συνδιοργάνωση με τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο Κέρκυρας
    • ●  Circuit κλασικών αυτοκινήτων με την τοπική λέσχη και με άλλες λέσχες, τόσο

      από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλα και απο το εξωτερικό.

      14. Συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires για την διοργάνωση και προβολή-προώθηση του διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας με τίτλο Corfu Food & Wine Festival.
      Ενδεικτικός Προϋπολογισμός δράσεων τουριστικής προβολής 2023

      Οι ανωτέρω δράσεις του σχεδίου τουριστικής προβολής του Δήμου, έτους 2023 προϋπολογίστηκαν, ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία αντίστοιχων δαπανών, παρελθόντων ετών, στα κατωτέρω ποσά και θα βαρύνουν τις κατωτέρω πιστώσεις, του υπό κατάρτιση δημοτικού προϋπολογισμού έτους 2023.

      *(Οι λοιπές δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στους τομείς Απασχόλησης, Δημοσίων Σχέσεων, Πολιτισμού κ.ά., προκειμένου την ενίσχυση της προώθησης του τουριστικού προορισμού, δεν περιλαμβάνονται στο κατωτέρω σχέδιο προϋπολογισμού, καθόσον αποτελούν αντικείμενο, εκτός της τουριστικής προβολής και καταχωρούνται σε άλλους σχετικούς κωδικούς).

      1. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023 (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ)

    ΚΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    page38image163538272

    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!